CCR a respins o nouă contestaţie împotriva neînregistrării candidaturii Dianei Şoşoacă pentru alegerile prezidenţiale
Judecătorii Curţii Constituţionale au respins, marţi, o nouă contestaţie cu privire la neînregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici Şoşoacă pentru funcţia de preşedinte al României.
De Redactia Observator la 08.10.2024, 16:04Tot marţi, judecătorii constituţionali au respins şi contestaţiile împotriva neînregistrării candidaturilor în cursa prezidenţială pentru Cristina Tufănoiu şi Mîndru Petru.
Conform dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie şi art. 37 şi art. 38 din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituţională are atribuţia de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor sufragiului.
CCR soluţionează contestaţiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcţia de preşedinte
De asemenea, Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcţia de preşedinte. Persoanele care se pot adresa Curţii în acest sens sunt candidaţii, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi alegătorii.
Contestaţia se depune la sediul CCR şi vizează, în concret, decizia prin care Biroul Electoral Central a admis sau a respins înregistrarea candidaturii sau a semnelor electorale. Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile în termen de cel mult două zile de la înregistrarea acestora.
Dezbaterile au loc fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar.
De ce a fost eliminată Șoșoacă din cursa prezidenţială
Judecătorii Curții Constituționale au publicat aseară motivarea hotărârii prin care Diana Șoșoacă a fost eliminată din cursa prezidențială.
În document, judecătorii CCR susțin că liderul SOS România, prin declarațiile sale și prin conduita din spațiul public, pune la îndoială apartenența statului român la Uniunea Europeană și la NATO și, în același timp, îndeamnă la încălcarea ordinii constituționale și la schimbarea fundamentelor democratice ale statului român.
Tot CCR arată în acest document că nu pot fi tolerate "manifestări și derapaje anarhice" în spațiul public. Este motivarea istorică, fără precedent a Curții Constituționale, prin care a justificat măsura de a o elimina pe Diana Șoșoacă din cursa prezidențială, acum când ne mai despart mai puțin de 2 luni până la primul tur al alegerilor prezidențiale.