Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Motivarea CCR în cazul Dianei Şoşoacă. De ce i-a fost respinsă candidatura la alegerile prezidenţiale

Curtea Constituțională a anunţat motivarea în cazul Dianei Şoşoacă, a cărei candidatură la alegerile prezidențiale a fost respinsă în weekend de două ori, prima dată de CCR şi a doua oară de Biroul Electoral Central. Judecătorii CCR spun că prin discursul său, Şoşoacă îndeamnă la "schimbarea fundamentelor democratice ale statului şi la încălcarea ordinii constituţionale". 

de Marius Gîrlaşiu

la 07.10.2024 , 22:21

UPDATE 21:20: Potrivit CCR, discursul său afectează fundamentele constituţionale ale Statului Român - apartenenţa României la UE şi NATO, ⁠pune la îndoială obligaţia de a respecta Constituţia, îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale Statului si la încălcarea ordinii constituţionale, ⁠urmăreşte înlăturarea garanţiilor privind calitatea de membru UE şi NATO - opţiune fundamentală a Statului Român.

Puteţi citi AICI motivarea integrală a CCR în cazul Dianei Şoşoacă.

Cele mai importante concluzii ale judecătorilor CCR: 

Articolul continuă după reclamă

"Este de notorietate că prin discursul său constant doamna Şoşoacă îndeamnă la schimbarea fundamenteor democratice ale statului şi la încălcarea ordinii constituţionale. Regulile democratice se aplică tuturor. Declaraţiile publice, luările de poziţii sau participare la anumite evenimente sunt temeiuri suficiente pentru a indica că Diana Şoşoacă pune la îndoială şi desconsidera obligaţia de respectare a constituţiei prin discursul sau referitor la înlăturarea unei garanții esentiale ale valorilor şi opțiunilor fundamentale ale statului respectiv calitatea de membru UE şi NATO. Curtea observa ca este vorba despre o conduita sistematica persistentă menită să afecteze fundamentele constituționale ale statului roman, respectiv apartenența României la structurile euroatlantice", se arată în motivarea CCR. 

Pe acelaşi subiect

În textul motivării se mai arată că "pentru a determina dacă doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă îndeplinește condițiile de eligibilitate de natură constituțională referitoare la respectarea Constituției și a democrației, Curtea va evalua conduita și declarațiile sale publice, precum și efectele acestora în plan constituțional. Curtea afirmă că libertatea de exprimare și diversitatea opiniilor formulate într-o societate democratică este garantată de Constituție. 

Candidatul la funcția de Președinte al României este conștient de semnificația informațiilor, mesajelor, ideilor, opiniilor, convingerilor, judecăților și raționamentelor transmise în spațiul public, astfel că toate acestea pot reprezenta un indicator al modului în care se raportează la Constituție și la valorile acesteia, nefiind, așadar, relevant dacă acestea au fost transmise într-o calitate oficială sau nu.

Mai mult, președintele este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, reprezintă statul în relațiile externe, participă la reuniunile Consiliului European, for care oferă Uniunii Europene impulsurile necesare dezvoltării acesteia și

îi definește orientările și prioritățile politice generale [art.15 alin.(1) din Tratatul privind Uniunea Europeană], precum și la reuniunile la vârf ale NATO. 

Așadar, responsabilitățile Președintelui României sunt esențiale, astfel că persoana care candidează pentru această funcție trebuie, pe lângă îndeplinirea condițiilor legale, să prezinte garanții cu privire la îndeplinirea atribuțiilor prezidențiale, care rezultă din pozițiile publice/faptele notorii/înscrisuri care pot veni în contradicție cu exigențele mandatului de Președinte al României. Astfel, lezarea valorilor constituționale și propaganda anticonstituțională realizată de candidat trebuie constatate și sancționate prin mijloace specifice de drept constituțional din perspectiva dreptului de a fi ales, se arată în textul motivării.

UPDATE 17:00 Şedinţa CCR s-a încheiat. Într-o oră judecătorii vor da motivarea în cazul Dianei Şoşoacă.

UPDATE 15:00 Curtea Constituțională a României a amânat şedinţa în cazul Dianei Şoşoacă de la ora 14 la ora 16 pentru că există neînţelegeri între judecători pe textul hotărârii. Practic, judecătorii CCR nu se înţeleg pe forma finală a textului.

Motivul pe care l-ar invoca CCR pentru a-i interzice candidatura Dianei Şoşoacă

Cazul Șoșoacă resetează total cursa prezidenţială. Asta după ce Curtea Constituţională i-a interzis să candideze pentru Palatul Cotroceni. Decizia CCR a schimbat complet strategia partidelor, iar surse Observator spun că PNL ar vrea să negocieze o mutare bombă împotriva PSD.

Curtea Constituțională urmează să publice motivarea în cazul Dianei Șoșoacă, când judecătorii au decis să anuleze decizia inițială a BEC și să invalideze candidatura la alegerile prezidențiale. A venit un mesaj chiar din partea europarlamentarului Diana Șoșoacă, cea care și-a îndemnat alegătorii să nu-l voteze pe George Simion sau pe Marcel Ciolacu în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Au fost două contestații depuse în cazul Dianei Șoșoacă. Într-una a fost invocat faptul că peste 80% dintre semnăturile depuse la Biroul Electoral Central ar fi fost false și copii xerox. În cealaltă contestație s-au invocat declarațiile împotriva UE și împotriva NATO și chiar vizitele Dianei Șoșoacă la Ambasada Rusiei. 

Sursele Observator spun că este foarte posibil ca printre motivele CCR să se regăsească viziunea Dianei Șoșoacă față de Constituția României, mai exact faptul că, prin aceste declarații anti-occidentale și proruse Diana Șoșoacă ar fi demonstrat că nu poate respecta Constituția României.

Averm un val de reacții pe scena politică. Liderii PNL și USR îi acuză pe social-democrați de faptul că ar fi intervenit politic pentru a influența decizia Curții Constituționale. Atât liberalii, cât și cei de la USR vorbesc despre faptul că patru dintre cei cinci judecători care au votat pentru invalidarea candidaturii au fost numiți la CCR cu sprijinul PSD. 

Reacția lui Marcel Ciolacu

De cealaltă parte a venit o reacție și din partea lui Marcel Ciolacu, care critică această decizie a Curții. Spune că este o decizie disproporționată și cere CCR să prezinte cât mai rapid motivele și argumentele care au stat la baza acestei decizii. Lideri ai PSD spun că, de fapt, liberalii și cei din USR încearcă să se poziționeze în campania electorală astfel încât să atragă voturile electoratului Dianei Șoșoacă. 

Surse Observator spun că liberalii încearcă și ei o mutare de ultim moment. Nicolae Ciucă ar încerca să negocieze pe ultima sută de metri cu liderii partidelor de dreapta PMP, USR, REPER și Forța Dreptei astfel încât aceștia să se retragă din cursa prezidențială pentru a-i oferi lui susținerea în cursa pentru Cotroceni. Elena Lasconi, președinta USR, susține că nu a primit o astfel de invitație la discuție. 

Documente: HOTĂRÂREA nr.2 (1).pdf

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2025 » Motivarea CCR în cazul Dianei Şoşoacă. De ce i-a fost respinsă candidatura la alegerile prezidenţiale