Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Nu pot fi tolerate manifestări și derapaje anarhice". După lovitura primită de la CCR, Diana Şoşoacă are şi probleme penale

Curtea Constituțională a României a publicat motivarea deciziei prin care Diana Şoşoacă rămâne în afara cursei pentru Cotroceni. Într-un document de peste 20 de pagini, judecătorii CCR au decis că Diana Șoșoacă nu poate candida la președinția României întrucât încalcă în mod constant Constituția. Ba mai mult, i-a fost respinsă şi contestaţia la a doua candidatură depusă. Decizia este una fără precedent în istoria alegerilor din România, care a provocat un adevarat cutremur pe scena politică. PNL a anunțat că rupe coaliția cu PSD.

de Marius Gîrlaşiu

la 08.10.2024 , 13:34

Judecătorii Curții Constituționale au publicat aseară motivarea hotărârii prin care Diana Șoșoacă a fost eliminată din cursa prezidențială.

Cum motivează CCR hotărârea în cazul Șoșoacă

În document, judecătorii CCR susțin că liderul SOS România, prin declarațiile sale și prin conduita din spațiul public, pune la îndoială apartenența statului român la Uniunea Europeană și la NATO și, în același timp, îndeamnă la încălcarea ordinii constituționale și la schimbarea fundamentelor democratice ale statului român. 

Vezi și

Tot CCR arată în acest document că nu pot fi tolerate "manifestări și derapaje anarhice" în spațiul public. Este motivarea istorică, fără precedent a Curții Constituționale, prin care a justificat măsura de a o elimina pe Diana Șoșoacă din cursa prezidențială, acum când ne mai despart mai puțin de 2 luni până la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Pe acelaşi subiect

A venit și o reacție a Dianei Șoșoacă, care susține că se va adresa Parlamentului European, Comisiei Europene, Curții Europene a Drepturilor Omului și Curții de Justiție a UE. Va sesiza toate instituțiile internaționale, spunea Diana Șoșoacă și acuza că i se încalcă drepturile omului în România. Și aducea ca argument în sprijinul său faptul că în luna iunie, la alegerile europarlamentare, a putut candida fără probleme la un post de europarlamentar, dar iată că, acum, CCR îi interzice candidatura la prezidențiale.

Sunt și probleme penale pentru Diana Șoșoacă. Parchetul General s-a autosesizat, ieri, după ce liderul SOS România a glorificat Mișcarea Legionară și pe fostul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu, un lucru interzis de legislația română. Parchetul General a deschis un dosar în acest caz și este foarte posibil ca în zilele următoare Diana Șoșoacă să fie chemată la auderi.

PNL rupe coaliția cu PSD, dar rămâne în Guvern

Altfel, cazul Șoșoacă și decizia Curții Contituționale au provocat un adevărat cutremur pe scena politică. Nicolae Ciucă a anunțat aseară târziu că liberalii vor rupe coaliția de guvernare, dar, totuși, PNL rămâne la guvernare pentru a ne asigura că PSD nu va avea și nu va escalada derapajele și abuzurile prin care să-și asigure câștigarea alegerilor.

Este justificarea lui Nicolae Ciucă, atunci când a făcut acest anunț.

Și Elena Lasconi a anunțat, ceva mai devreme, că USR va iniția o moțiune de cenzură. Ar fi nevoie de cel puțin 117 parlamentari , așa că urmează cu siguranță negocieri în parlament pentru ca USR să adune semnăturile necesare pentru depunerea acestei moțiuni de cenzură.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » "Nu pot fi tolerate manifestări și derapaje anarhice". După lovitura primită de la CCR, Diana Şoşoacă are şi probleme penale