Antena LIVE

Curs valutar

"Ştiu că am dat-o în bară un pic". Bătrână lăsată să moară în condiţii greu de imaginat, deşi se afla în îngrijirea fiicei sale. În ce stare au găsit-o autorităţile

Detalii îngrozitoare apar în cazul femeii lăsate să moară chiar de către fiica sa, acoperită cu urină şi fecale, pe o canapea folosită pe post de toaletă, lipsită de îngrijire şi măcar o doză de companiune. Noi informaţii au fost relatate în instanţă, în timp ce fiica victimei şi-a recunoscut faptele şi a cerut, tremurând, iertare.

De la 19.06.2024, 17:10
WhatsApp
Facebook

Detaliile îngrozitoare ale modului în care o femeie a murit din cauza lipsei de îngrijire, în propria locuinţă, în condiţii mizerabile, acoperită de urină şi fecale, folosind canapeaua pe post de toaletă, au fost detaliate în instanţă. Julie Lynette Delaney a declarat cu vocea tremurândă că îi pare rău pentru acțiunile sale. după ce mama ei, Noelene Delaney, a fost găsită moartă în casa ei din Pimpama, pe Coasta de Aur, în septembrie 2020.

Bătrâna avea nevoie de supraveghere în permanenţă 

„Sunt plină de remușcări pentru ceea ce am făcut”, a declarat în faţa Curţii Supreme din Brisbane, la câteva momente după ce a pledat vinovată de omor prin imprudență. Dar chiar și cu pledoaria, Delaney nu va mai petrece mult timp în arest. A primit o sentinţă de cinci ani cu suspendare , după ce un judecător a considerat că ar fi în detrimentul recuperării sale să o trimită din nou în spatele gratiilor.

Delaney, în vârstă de 61 de ani, era îngrijitoarea principală a mamei sale în vârstă de 82 de ani în momentul morții acesteia. Fiul ei, care nu a fost acuzat de nicio infracțiune, a ajutat la îngrijirea lui Noelene plătind facturile, ducându-le pe ea și pe Delaney la și de la medic și livrându-le alimente.

Pe acelaşi subiect

Noelene avea nevoie de supraveghere și îngrijire 24 de ore din 24 și de programări medicale regulate, inclusiv terapie ocupațională și fizioterapie. Instanța a fost informată că Delaney a lipsit de la grupul de sprijin pentru îngrijirea persoanelor în vârstă BlueCare și de la Gold Coast University Hospital în ceea ce privește programările de fizioterapie pentru mama ei.

Ultimele clipe din viaţa bătrânei. Cum au găsit-o autorităţile

La 18 septembrie 2020, Delaney și fiul ei au făcut schimb de mesaje cu privire la starea lui Noelene. Printre acestea se numără și faptul că Delaney i-a spus fiului ei că nu a putut să o ridice pe mama ei, că avea o oarecare „greutate de mort” şi că mormăia. Procurorul Caroline Marco a relatat că într-un alt mesaj i-ar fi cerut ajutor tânărului.

Ea a recunoscut în faţa instanţei că acesta a ajuns la adresă şi a găsit-o pe bătrână într-o stare „fragilă, subnutrită”, chinuindu-se să respire, acoperită de fecale şi scoţând nişte gemete. Câteva ore mai târziu, a fost chemată o ambulanţă la faţa locului.

„Noelene nu răspundea, se afla într-o stare de semi-conştienţă”, a declarat procurorul. „Ofiţerii Serviciului de Ambulanţă din Queensland au observat că era rece la atingere, gâfâia, nu vorbea şi avea spasme”. Potrivit acestora, un „miros puternic, putred” emana din casa descrisă ca fiind „acoperită de fecale”. Canapeaua pe care stătea bătrâna fusese transformată în toaletă, cu o gaură mare care conţinea fecale, urină şi prosoape murdare.

Detalii înfiorătoare din anchetă. În ce condiţii era ţinută bătrâna de fiica sa 

Femeia era lăsată întinsă pe canapea mai multe ore pe zi. În dormitor au fost găsite mai multe haine, lenjerie de pat și prosoape murdare. „Nu existau alimente proaspete, legume sau fructe în casă”, a declarat procurorul de caz.

Cauza morții lui Noelene a fost stabilită ca fiind de septicemie cauzată de malnutriție, dar alte afecțiuni au inclus ulcere, boala Alzheimer și hipertensiune. Bătrâna cântărea doar 49,6 kg.

Delaney a declarat poliţiei că nu şi-a maltratat mama şi că ea curăţa gaura din canapea în fiecare zi. A recunoscut că îngrijirea mamei sale era "uneori dificilă", dar nu a crezut niciodată că nu poate avea grijă de ea, potrivit Daily Mail. Ea a susținut că a mers la o programare la medic în ziua morții mamei sale și când s-a întors acasă a găsit-o inconştientă. Când a fost întrebată dacă a crezut că a făcut ceea ce trebuia, Delaney a răspuns: "Nu chiar, știu că am dat-o în bară un pic, foarte mult".

Răspunderea penală a lui Delaney a constat în faptul că nu a obținut asistență medicală adecvată atunci când starea mamei sale se deteriorase în mod clar, a explicat procurorul.

„Nu a fost o lipsă de judecată de moment”, a spus ea. Avocatul de asistență juridică al lui Delaney a susținut că clienta sa a dat dovadă de remușcări pentru infracțiunea comisă.

Ce probleme medicale avea fiica

Instanța a fost informată că medicii au opinat că Delaney suferea de schizofrenie și că prezenta o "funcționare cognitivă la limită", cu deficite la nivel general. Femeia în vârstă de 61 de ani nu părea să fie "conștientă de deficiențele" funcției sale și avea dificultăți de planificare. Acest lucru a însemnat că nu avea resursele cognitive sau motivația necesară pentru putea oferi grija medicală necesară pentru mama ei.

Avocatul lui Delaney a declarat că clienta sa primea sprijin prin intermediul NDIS și făcea voluntariat la un grup de sprijin comunitar din Gold Coast. „Doamna Delaney însăși a avut nevoie de ajutorul mamei sale pentru a-și crește fiul”, a declarat avocatul ei.

Judecătoarea Melanie Hindman, de la Curtea Supremă, a declarat că viața lui Noelene s-a încheiat într-un mod pe care nimeni nu și l-ar fi dorit, iar Delaney nu a conştientizat nivelul de îngrijire de care mama ei avea nevoie.

"Trebuie să fi suferit foarte mult înainte să moară şi în timp ce şi-a dat ultima suflare. Este o tragedie că nu ai recunoscut mai devreme faptul că nu erai o persoană potrivită pentru a avea girjă de mama ta în acea etapă a vieţii ei”, i-a spus judecătoarea. A fost condamnată la cinci ani de închisoare cu suspendare, dar din această perioadă i-au fost scăzute cele 82 de zile petrecute în arest, ca fiind timp executat din sentinţă.

Larisa Andreescu

Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro. ...

neglijenta mama fiica ingrijire batrana moarta canapea
Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cele două produse ieftine care te scapă de șoareci și șobolani. Le găsești...
Fanatik.ro
Publicat 28.09.2024
Cum au ascuns chinezii că li s-a scufundat cel mai nou submarin nuclear
spotmedia.ro
Publicat 27.09.2024
Predicția unui comandant ucrainean: În câteva luni, războiul va intra în...
spotmedia.ro
Publicat 25.09.2024
Planșeul Unirii: Ce se întâmplă cu Dâmbovița în scenariul unui colaps....
Gandul
Publicat 27.09.2024
Scenariul negru al unui război cu Rusia. Generalul Bălăceanu: „Am putea...
Adevărul
Publicat 28.09.2024
Cum arată copiii Andreei Samson de la Asia Express. Actrița avea un bebeluș...
A1
Publicat 25.09.2024
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2024. Gemenii se pun pe primul loc. Află ce se...
CaTine
Publicat 28.09.2024
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată...
spynews.ro
Publicat 25.09.2024
„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria...
GSP
Publicat 28.09.2024
Aici dorea să se mute Nicolae Ceaușescu! Locul din Capitală pentru care era...
Click.ro
Publicat 27.09.2024
Misterul din Groapa Marianelor a fost elucidat. Ce ar fi zgomotul care se aude din...
Useit
Publicat 28.09.2024
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la...
Redacţia.ro
Publicat 27.09.2024
Primele cuvinte ale soldatului ucrainean care tăcea de un an și nu vorbise cu...
libertatea.ro
Publicat 27.09.2024
Lizzo a vorbit despre procesul ei de slăbire: „5 luni de antrenamente cu...
ZU
Publicat 28.09.2024
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Hello taste
Publicat 28.09.2024
Mezinul familiei: 8 fraze pe care psihologii îi îndeamnă pe părinți și...
Deparinti
Publicat 28.09.2024
Cum își trage România singură frâna de mână în...
ziare.com
Publicat 28.09.2024
Sherlyn le răspunde criticilor în privința creșterii copilului său. Ce...
Happy
Publicat 27.09.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce se întâmplă când dormi. Modificările pe care le produce somnul în organism
Medicool
Publicat 28.09.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024