Antena LIVE

Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video, în Spania: "Nu există pentru el nicio lume exterioară"

Un băiat de 15 ani a fost internat timp de două luni în spital din cauza dependenţei de jocul video online Fortnite. O echipă de cercetători din Spania l-a tratat pe adolescent pentru a scăpa de mania jocurilor video.

De la 21.09.2021, 11:27
Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video, în Spania Shutterstock

Într-o lucrare publicată în Revista de Psiquiatría Infanto-Juvenil (Jurnalul Psihiatriei Copilului și Adolescenților), echipa a raportat că băiatul a necesitat spitalizare și „detoxifiere” ca urmare a ceea ce ei descriu ca „o dependență comportamentală serioasă la jocul video Fortnite". Totul a început după ce adolescentul a început să nu mai iasă afară din casă. A refuzat să mai interacţioneze cu prietenii, familia, şi-a pierdut interesul pentru mediul înconjurător, stând non-stop la calculator pentru a se juca. Rudele au început să se îngrijoreze pentru starea lui de sănătate, motiv pentru care au ajuns la concluzia că are nevoie de ajutor medical. După o scurtă evaluare, cercetătorii au decis că ar trebui internat, potrivit unui comunicat de presă al Universității Jaume I.

Factorii care creează dependenţa de jocuri video

Medicii specialişti care l-au tratat pe tânăr au menţionat că nu consideră că jocurile video sunt o problemă în sine și că utilizarea corectă poate fi benefică din punct de vedere social și educațional. Jocurile video, au spus ei, ar putea fi terapeutice inclusiv pentru unele tulburări. Potrivit comunicatului de presă, echipa de cercetare a spus că utilizarea calculatorului de către copii trebuie totuşi monitorizată şi au recomandat părinţilor stabilirea unor limite clare şi bine definite, precum şi încurajarea copiilor de a căuta alte forme de divertisment. În plus, crearea de spații destinate activităţilor de grup, în familie, precum şi restricționarea dispozitivelor în camerele copiilor ar putea ajuta la prevenirea problemelor de comportament care apar ca urmare a dependenței de jocuri.

Adolescentul a fost tratat cu o abordare multidisciplinară, fiind aplicată inclusiv terapia cognitiv-comportamentală. Familia a fost implicată în procesul medical pentru a-l ajuta pe băiat să înţeleagă care este efectul pe care jocul îl are asupra sănătăţii sale: „Rezultatele arată o scădere semnificativă a timpului de utilizare a calculatorului pentru jocul video, precum și o îmbunătățire a funcționării personale și sociale a pacientului”, au spus ei.

Pe acelaşi subiect

În ceea ce privește jocul Fornite în special, specialiştii au concluzionat că potenţialul de a da dependenţă poate fi cauzat de mai mulţi facturi, între care impunerea unor termene limită pentru a rezolva anumite misiuni sau a atinge anumite scoruri în fiecare sezon al jocului, dorinţa de a nu pierde progresul, precum şi accesul la streaming live care permite utilizatorilor să comenteze diferite tehnici şi strategii de joc.

Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că dependența de jocuri reprezintă „un control afectat în privinţa jocurilor, o prioritate crescândă acordată acestor activităţi online în pofida altor activităţi, jocul are prioritate în faţa altor interese şi activităţi zilnic, precum şi continuarea exercitării jocurilor online în ciuda apariției unor consecințe negative”. Pentru a fi diagnosticat cu această afecțiune, trebuie să existe un tipar de 12 luni suficient de sever pentru a duce la afectarea semnificativă a relaţiilor personale, sociale, educative, ocupaţionale sau a altor domenii necesare relaţionării în societate, potrivit newsweek.com.

Cazul amintește de cel al unui adolescent din nordul Londrei, raportat de The Telegraph în 2018. Timp de peste un an, băiatul a refuzat să meargă la școală și și-a pierdut încrederea în propria persoană. Mama sa, Kendal Palmer, a spus că a petrecut trei ani căutând ajutor pentru fiul ei, precum și încercând să obțină un diagnostic real de la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie.

Înainte ca dependența să se dezvolte, fiul ei avea note bune la şcoală şi un anume succes academic, era printre cei mai deştepţi din clasă şi ocupa inclusiv postul de căpitan al echipei de rugby din judeţ. După ce a devenit dependent de jocuri băiatul s-a schimbat însă complet, nedorind să mai participe la activităţi, să vorbească cu prietenii sau să iasă afară la joacă: "În fiecare moment în care este treaz, vrea să se joace. Nu există pentru el nicio lume exterioară. A devenit atotputernic”, a declarat mama pentru The Telegraph, în 2018. "Are prieteni grozavi [online] și se distrează ‘conducând’ lumi virtuale și regate inexistente, dar nu este real. Totuşi, pentru el a devenit atât de real încât nu mai există nimic în afara jocului".

Ți-a plăcut acest articol?

dependenta jocuri video adolescent spital adolescent internat dependenta fortnite
Întrebarea zilei
Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 30.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
Useit
Publicat 30.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Dua Lipa și Callum Turner s-au ținut de mână în timpul unei plimbări. Cei...
ZU
Publicat 30.04.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele
Medicool
Publicat 30.04.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024