Un explorator celebru, care a descoperit 500 de monede de aur pe o epavă, rămâne în închisoare. Care este motivul
Tommy Thompson, celebrul explorator care a descoperit o comoară de 500 de monede de aur în 1988, a obținut o victorie juridică după aproape 10 ani de detenție pentru sfidarea instanței. Deși un judecător federal a decis să pună capăt pedepsei pentru dispreț civil, Thompson nu va fi eliberat, deoarece trebuie să înceapă executarea unei alte sentințe de doi ani.
De Redactia Observator la 05.02.2025, 13:30- Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, au fost arestați preventiv. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- De ce vrea Trump "aurul negru" al Ucrainei şi ce ar însemna pentru România o pace în favoarea Moscovei
Tommy Thompson, un nume binecunoscut în lumea vânătorilor de comori, a ajuns în atenția publicului după ce a descoperit, în 1988, epava navei "SS Central America", cunoscută și sub numele de "Nava de Aur". Aceasta s-a scufundat în 1857, transportând o cantitate semnificativă de aur, evaluată la 2,5 milioane de dolari, potrivit CNN.
Deși descoperirea sa a fost considerată una dintre cele mai mari realizări arheologice subacvatice, Thompson a intrat rapid în conflict cu investitorii care au finanțat expediția. Aceștia l-au acuzat că nu le-a oferit partea cuvenită din comoara recuperată.
Comoara care l-a adus în închisoare
În 2012, după ce a fost emis un mandat de arestare pe numele său pentru că nu s-a prezentat în instanță, Thompson a dispărut. A fost găsit și arestat în 2015, într-un hotel din Florida, unde locuia sub identități false.
De atunci, Thompson a refuzat constant să dezvăluie locația celor 500 de monede de aur, despre care se crede că valorează milioane de dolari. În 2015, a pledat vinovat pentru acuzația de neprezentare în instanță și a fost condamnat la doi ani de închisoare. Cu toate acestea, a fost reținut pentru dispreț față de instanță din cauza refuzului său de a coopera în recuperarea monedelor.
După aproape un deceniu petrecut după gratii, un judecător federal din Ohio a decis să pună capăt sentinței sale pentru sfidare civilă. Totuși, Thompson nu va fi eliberat, deoarece urmează să execute o altă pedeapsă de doi ani pentru sfidare penală.
Judecătorul Algenon Marbley a declarat că “nu mai este convins că prelungirea încarcerării poate determina conformarea persoanei”, singura care ar putea dezvălui, de altfel, locaţia comorii. Totuși, chiar dacă a fost eliberat de acuzația de dispreț civil, Thompson trebuie să își ispășească pedeapsa penală, care fusese amânată în momentul condamnării pentru sfidare civilă.
Misterul monedelor de aur
Chiar și după ani de presiuni judiciare, Thompson susține că nu mai știe unde sunt monedele, afirmând că acestea ar fi fost predate unui trust din Belize. Până acum, nu a prezentat dovezi concrete care să susțină această afirmație, iar autoritățile cred că ascunde adevărul.
Deși legea federală limitează detenția pentru dispreț față de instanță la maximum 18 luni, în 2019 o curte de apel a respins argumentul lui Thompson conform căruia această prevedere i s-ar aplica, motivând că refuzul său de a coopera încalcă condițiile acordului de pledoarie.
Astfel, chiar dacă a obținut o victorie juridică, Tommy Thompson rămâne în închisoare, iar misterul celor 500 de monede de aur rămâne nerezolvat.