Secretul pentru masa perfectă de Crăciun! Asul din mâneca bucătarilor îl reprezintă rețetele străvechi
V-aţi întrebat vreodată care este mâncarea tradiţional românească? În postul Crăciunului, reporterii Observator dezvăluie secretele bucătarilor!
De Redactia Observator la 23.11.2017, 22:44V-aţi întrebat vreodată care este mâncarea tradiţional românească? În postul Crăciunului, reporterii Observator au mers într-o bucătărie unde au gătit un preparat cu specific bucovinean: păstrăv cu mămăligă prăjită!
Chef Ashlie Dias din Mumbai, India, ne învaţă cum să gătim tradiţional românesc. O reţetă veche, din Bucovina, pe care mulţi români au uitat-o. Însă, de opt ani el tot se pregăteşte să ne descopere secretele.
chef Ashlie Dias:
Tradiţional din Bucovina, avem păstrăv... păstrăv proaspăt! Prăjim peştele în crustă de griş.
Se toacă mărunt hribiile, asparagus, ceapa. Doar 10 minute se prăjesc în ulei de măsline. După ce legumele prind o crustă galbenă, se fierb separat cartofii pentru garnitură timp de un sfert de oră.
Tabloul de final arată delicios. Şi toată operaţiunea durează 15 minute.
Însă, preparatele româneşti rămân tot mai puţine în meniurile românilor moderni. Avem influenţe din Germania, Serbia, Italia, Turcia, Ungaria, Ucraina şi Rusia.
Cosmin Dragomir, cronicar gastronomic:
Vorbim de o bucătărie balcanică, de o bucătărie clar influenţată de Bizanţ! Partea bizantină şi otomană a avut o influenţă enorm de mare asupra noastră, mai ales în zona de Muntenia şi Moldova!
Au fost controverse şi cu privire la originea sarmalelor.
Cosmin Dragomir, cronicar gastronomic:
Se pare că provin din Imperiul Persan! Ciorba de peşte sau o zamă de peşte se face oriunde unde există peşte. Ciulama, acel gen de rentaş vine tot din partea orientală!
Plăcinta de dovleac sau cu mere a apărut în perioada interbelică. Ciorba de perişoare provine din Turcia, musacaua are origini elene, mâncarea de legume a venit de la vecinii noştri bulgari, iar şniţelul, din fostul imperiu Habsburgic.
Dincolo de influenţe sau orgini, preparatele româneşti vor domni şi anul acesta pe masa de Crăciun.
Nu vor lipsi toba, caltaboşul, lebărul, cârnaţii sau bucăţile la garniţă, mâncăruri de pe vremea ciobanilor daci.