Cum scăpăm de bruxism sau obiceiul de a scrâşni din dinţi
Bruxismul - obiceiul de a scrâşni din dinţi, în special noaptea, poate fi rezolvat uşor printr-o vizită la stomatolog. Uneori, însă, poate fi nevoie şi de ajutorul unui psiholog.
De Mădălina Iacob la 07.07.2021, 08:52Oboseala mandibulară, scrâșnitul dinților sau dureri de cap fără explicaţie. Mulți oameni se plâng de asta fără niciun diagnostic concret. De cele mai multe ori diagnosticul este bruxismul, o problemă des întâlnită și la copii și la adulți. Iar cauza poate fi o muşcătură incorectă, dar şi stresul sau anxietățile pacientului.
Denisa Zaharia, medic stomatolog: Acea frecare dentară care se traduce și prin scrâșnitul dinților, pentru că pacientul caută o poziție mai confortabilă. Și în timp se asociază cu simptomatologie. Tensiuni musculare, dureri musculare, oboseală, deschidere limitată a cavității bucale sau poate să devieze mandibula la deschiderea gurii.
Bruxismul, fie el diurn sau nocturn, poate fi explicat, în primul rând de cauzele stomatologice.
Denisa Zaharia, medic stomatolog: De obicei apare pe timpul nopții, ne este semnalat de partener dar trebuie să vedem cauza. Cu toții avem o viață stresantă, dar de obicei e o cauza la nivel dentar.
Sau te trezești de multe ori la birou, poate, cu maxilarul încleștat.
Denisa Zaharia, medic stomatolog: Unii pacienți sunt asimptomatici. Cel mult observă că și-au uzat dinții și cel mult pot avea o sensibiliatte la lucruri reci sau dulci, cei mai mulți nu resimt nicio problemă. Un procent mic are probleme, pe lângă zgomote, capătă dureri de cap.
Cauzele pot fi psihologice. Stresul și anxietatea afectează o mare parte din pacienți.
Denisa Zaharia, medic stomatolog: În momentul în care avem un element foarte stresant în viața de zi cu zi, strângem dinții mai puternic, ei vin în contact unii cu alții, și atunci sunt niște forțe mari, forțe date și de contracturile musculare, pot avea o intensitate mare provocând uzură dentară.
De cele mai multe ori, sunt asociate, însă, cu o problemă la nivelul danturii.
Denisa Zaharia, medic stomatolog: În masticație, contactele au o forță foarte mare, ajung de la 20 la 300 - 400 de kg forță. În deglutiție forțele sunt mai mici, dar când înghițim, la fel, dinții noștri vin în contact, și când nu sunt așezați în poziție corectă, dinții vor fi suprasolicitați, vor fi afectați. Când ne încleștăm dinții, se transmit forțe de intensitate mare asupra lor, țesuturile noastre nu sunt adaptate și nu știu să răspundă, ca urmare, smalțul se tocește.
Denisa Zaharia, medic stomatolog: Dacă la copii nu este o problemă până erup dinții permanenți, este normal acest scrâșnit al dinților, nu trebuie să se panicheze, dar e ideal să fie văzut de un medic ortodont, la adulți însă semnele de uzură dentară trebuie să ne aducă la medicul stomatolog.
Gutieră dentară va rezolva problema.
Denisa Zaharia, medic stomatolog: Ne trebuie și o tomografie la nivel de articulație, să vedem dacă există probleme, pe baza măsurătorilor, i se administrează un dispozitiv, gutieră, mandibula se stabilizează într-o poziție corectă, în momentul în care depistăm această poziție și pornim tratamentul de la ea.
Denisa Zaharia, medic stomatolog: Uneori această eliminare a contactului presupune eliminări selective să îndepărtăm din smalțul dentar într o cantintate foarte mică. Aparat dentar în poziție corectă sau tratament de reconstrucție protetică, fațete sau coroane dentare pentru că la final mușcătura să fie echilibrată.
Așadar, scrâșnitul dinților în somn, dureri de cap inexplicabile sau dinții prea sensibili la rece sau la dulce, trebuie să vă trimită la medicul stomatolog. Bruxismul poate fi diminuat sau chiar vindecat cu o simplă gutieră. Dacă şi stresul este o cauză, atunci terapia este o soluție. La copii, scrâșnitul dinților poate să nu fie o problemă, până când nu dispar dinţii de lapte.