Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Kinetoterapia în timpul sarcinii poate face minuni pentru gravide. Efectele se resimt şi după naştere

Kinetoterapia în timpul sarcinii poate fi utilă pentru remedierea unor probleme comune, cum ar fi durerile de spate, sau pentru a îmbunătăți capacitatea corpului de a avea o sarcină mai ușoară. Iată ce alte beneficii mai aduce kinetoterapia în viaţa unei viitoare mămici.

de Redactia Observator

la 22.11.2023 , 07:53

Sarcina este o perioadă în care corpul femeii trece printr-o mulţime de transformări. Şi cele mai evidente sunt creşterea în greutate şi creşterea în volum a abdomenului ca urmare a dezvoltării bebeluşului. De la asta până la probleme de coloană şi articulaţii este doar un pas, aşa că nu puţine sunt femeile care ajung să sufere realmente. Pentru că multe dintre tratamentele convenţionale sunt contraindicate în sarcină, kinetoterapia rămâne o soluţie la îndemână. În plus, vine cu o mulţime de alte beneficii.

Kinetoterapia în sarcină

În cazul femeilor însărcinate, fiziokinetoterapia este un adevărat panaceu. Rezolvă o serie de probleme, atenuează durerile, alină disconfortul şi menţine starea de bine. Nu mai spunem că prin exerciţii regulate, corpul se pregăteşte eficient pentru travaliu şi naştere.

Vezi și

"Durerile musculo-scheletale şi afecţiunile discale pot reprezenta factori de risc de manifestare a durerii. Este extrem de important să începi să faci kineto în trimestrul 1 de sarcină pentru că postpartum pot apărea dureri foarte mari. Atunci când vorbim despre sarcină cu risc, pacineta să se prezinte într-un cabinet de kinetoterapie", spune Alexandru Ilie, kinetoterapeut.

Pe acelaşi subiect

Exerciţii pentru fiecare trimestru de sarcină

Evident, exerciţiile recomandate în sarcină sunt diferite pentru fiecare trimestru în parte. Este şi firesc, corpul se schimbă, la fel şi capacitatea de efort a femeii gravide.

  • Trimestrul 1 - streching, exercitii cu greutăţi uşoare, plimbări 
  • Trimestrul 2 - streching, exerciţii pentru abdomen, masaj, exerciţii de control respirator 
  • Trimestrul 3 - exerciţii uşoare, plimbări, exerciţii de respiraţie

"Putem spune că contraindicate sunt cele care pot duce la entorse, leziuni. Kangoojumps e contraindicat. Indicate sunt cele pentru drenajul postural, stimularea musculaturii periferice şi pentru mobilizarea articulaţiilor", adaugă Alexandru Ilie, kinetoterapeut.

Există evident şi situaţii în care medicul ginecolog poate interzice orice fel de efort, caz în care nici măcar exercitiile uşoare făcute fără supravegherea unui specialist nu sunt recomandate. Cu sprijinul kinetoterapeutului însă, chiar şi mamele care au indicaţie de repaus total sau parţial pot face câteva mişcări. 

"Sunt anumite studii corect conduse care arată că în cazul naşterii naturale, gimnastica medicală făcută timp de 9 luni ajută în travaliu. Explicaţia este ca muşchii folsiţi în procesul de travaliu sunt în condiţie mult mai bună", mai spune Alexandru Ilie, kinetoterapeut.

Câte kg iau în sarcină gravidele

De asemenea, mişcarea regulată ajută la controlul apetitului şi menţinerea în limite normale a greutăţii. Deşi este normal ca o femeie însărcinată să ia între 9 şi 18 kilograme în plus, studiile au arătat că femeile care au avut o activitate fizică în timpul sarcinii iau cu 3,08 kg mai puţin decât femeile care nu au avut niciun fel de activitate.

La ce ajuta sportul: 

  • reducerea durerilor de spate 
  • prevenirea/tratarea diabetului gestational
  • prevenirea afectiunilor cardiovasculare
  • controlul hipertensiunii, varicelor, osteoporozei, constipaţiei, anxietăţii şi depresiei
  • îmbunătăţirea posturii 
  • creşterea tonusului muscular
  • favorizarea somnului 
  • diminuarea riscului de avorturi spontane si de incontinenţă urinara postpartum

Am stabilit deja că sarcina este un proces fiziologic şi, în condiţii normale, o femeie însărcinată poate face sport până în ziua naşterii. Sigur că sunt o mulţime de factori care determină capacitatea femeii de a face efort în cele 9 luni, iar unul dintre ele este gradul de activitate fizică pe care l-a avut înainte să rămână însărcinată.

Astfel, o viitoare mamă sportivă, care nu are o sarcină cu risc, va putea chiar să alerge. Pentru cele mai multe femei, care fac mişcare în mod moderat şi nu au probleme majore, sunt însă câteva reguli care trebuie respectate. 

 Ce trebuie evitat în sarcină

Astfel, o viitoare mamă trebuie să evite în timpul sarcinii sporturile cu potenţial de accidentări. Chiar dacă este în formă, ea ar trebui să pună pauză cursurilor de arte marţiale, fotbal, baschet, schi sau echitaţie.

Nici exerciţiile fitness cu greutăţi mari, alergarea sau mersul pe bicicletă în zone accidentate nu sunt tocmai indicate. Şi asta pentru că articulaţiile sunt mult mai fragile, iar riscul unor entorse şi luxaţii este mult mai mare. Mai grav, în cazul unor accidentări, tratamentul ortopedic este doar conservator, adică posibilitatea unei intervenţii, exceptând urgenţele grave, este extrem de limitată. Aşa că, fiţi active în sarcină, dar cu măsură. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Observator Medical » Kinetoterapia în timpul sarcinii poate face minuni pentru gravide. Efectele se resimt şi după naştere