Pubertatea apare la vârste din ce în ce mai mici în cazul fetelor. Când este recomandată prima vizită la ginecolog?
Pubertatea apare la vârste din ce în ce mai mici, în cazul fetelor. Iar stresul a devenit un fenomen şi printre adolescente şi poate afecta dezvoltarea aparatului reproducător. Când este recomandată prima vizită la ginecolog, în aceste condiţii?
De Mădălina Iacob la 12.05.2021, 08:22Adolescenţa vine cu o mulțime de provocări. De la relaţiile cu părinţii, prietenii, şcoala sau profesorii şi până la schimbările hormonale, care le influențează pe toate celelalte de dinainte. Prima vizită la medicul ginecolog ar trebui să aibă loc după prima menstruaţie.
Gianina Brașoveanu, medic ginecolog: Părerea mea este că aceste informații dacă sunt prea devreme aduse în discuție, nu fac un bine copiilor. Când sunt pregătiți, în jurul vârstei de 9 - 10 ani, aceste informații nu mai sunt atât de greu de digerat. Datorită alimentației, stilului de viață, vârsta la care apare prima menstruație a scăzut mult și probleme apar mult mai devreme.
Gianina Brașoveanu, medic ginecolog: Există copii extrem de timizi, introvertiți, părinții nu găsesc o cale de comunicare, dacă ar veni la medic ar fi ok, o terță persoană, și informația e mai interesantă, pe de altă parte sunt familii unde relațiile sunt mult mai deschise și atunci informația vine de la părinți.
Tinerele au nevoie anual de un examen genital, iar odată cu începerea vieţii sexuale, de un control mai amănunţit.
Gianina Brașoveanu, medic ginecolog: Se face un examen Papanicolau, ne vorbește despre screeningul cancerului de col uterin și infecții de la nivelul colului. Este important să își facă și un examen de secreție vaginală. Noi avem o flora locală, e important să avem grijă de ea, când vine un inamic exterior, această floră ne apără, dacă nu, apar probleme.
Gianina Brașoveanu, medic ginecolog: Papanicolau, examen de secreție vaginală o ecografie transvaginala care ne arată dacă pacienta are probleme la nivelul uterului sau ovarelor. Dacă ovarele sunt micropolichistice, datorită stresului, învățatului, pacientele tinere au ovare polichstice, par pe față, acneea este foarte rebelă.
În funcție de rezultatul testului Papanicolau, se recomandă sau nu o biopsie ulterioară.
Gianina Brașoveanu, medic ginecolog: Dacă Papanicolau nu iese bine prima oară se investighează de ce nu iese bine, factorii care au făcut leziunile de la nivelul colului și au dus la rezultatul mai puțin bun de la Papanicolau. Și atunci se face determinare de HPV. există tulpini considerate cu risc crescut, cu risc scăzut oncogen.
Gianina Brașoveanu, medic ginecolog: În cazul în care leziunile sunt mai întinse sau puțin mai grave, atunci se recomandă electrorezecția circulară. Prin această excizie, țesutul este îndepărtat și sunt date spre analiză să vedem ce fel de celule sunt, periculoasă sau nu. În momentul în care leziunea se întinde la interiorul colulului se face o intervenție mai agresivă, conizație.
Atenție, însă, virusul nu se tratează, așa că imunitatea pacientei este esențială în tratament.