SinWar și SinWas. Ce înseamnă uciderea "creierului" HAMAS, considerat responsabil pentru masacrul din 7 octombrie, pentru viitorul Orientului Mijlociu
Uciderea creierului masacrului de pe 7 octombrie, Yahia Sinwar, nu înseamnă că de mâine războiul se încheie. Dar, există un mare dar, înseamnă că sfârșitul războiului e aproape. Acum totul depinde de puterea negocierii. Israel deține corpul unuia dintre cei mai mari teroriști și îl va folosi cel mai probabil că moneda de schimb. Corpul în schimbul unor ostatici.
De Bianca Iacob la 18.10.2024, 15:52Asta deși unii specialiști Mossad ar spune că mai degrabă corpul înapoiat în Gaza nu va face altceva decât să atragă alți adepți. Mormântul lui va deveni loc de pelerinaj și el erou. Deși, în ochii rezistenței palestiniene Sinwar este deja erou. A pus la cale și a executat cel mai mare masacru împotriva Israelului de la Holocaust încoace. Asta după ce Israel l-a salvat și l-a trimis în Gaza în urma unui schimb de prizonieri.
Doar că unii ar spune că a murit că un laş. Cu față acoperită, asta că să nu fie descoperit de armata israeliană. Se ascundea, ieșea deghizat și avea bani asupra lui plus acte false. Iar ultimii ostatici morți în Gaza, cei 6 anunțați acum ceva vreme, ar fi fost folosiți de la Sinwar ca scut. Ar fi fost asigurarea lui de viață.
Într-un an și puțin de la declanșarea războiului, Israel a reușit să decapiteze conducerea grupărilor teroriste Hamas și Hezbollah. Hamas nu mai are putere să se organizeze acum, în acest punct al războiului. Nu la fel stă situația și la nord de Israel, cu Hezbollah. Luptători profesioniști, câteva mii, multe rachete și drone, tuneluri și puterea de a duce lupta că de la armată la armată.
7 octombrie, 17 octombrie, Sukkot. Și aceste date au semnificație. În Orient, totul are o altă dimensiune. A, și încă ceva. Israel nu a atacat Iran că răspuns după cele aproape 200 de rachete trimise către teritoriul lor. Deocamdată.
Iran pierde din putere, dar nu înseamnă că a ieșit din joc. Un joc în care civilii, din păcate, o spun iar, sunt la mijloc. Și mor. Iar cifrele sunt mari de toate părțile.
Unii și-ar dori o comparație cu asasinarea lui Osama Bin Laden, liderul temutei organizații teroriste Al Qaida. El a fost ucis la 10 ani de la atacurile de la 11 septembrie. Cel mai mare dușman al SUA se ascundea undeva lângă Islamabad, iar echipe de comando aduși cu elicopterele s-au ocupat de operațiune. Niciodată nu au ieșit poze cu el mort, iar corpul a fost aruncat în Marea Arabiei.
E drept, Al Qaida a fost decapitată. Dar ISIS a urmat după. O grupare sunita unită din Al Qaida din Irak și al-Nusra din Siria. Ne amintim cu toții de decapitarile în direct, de răpiri, devenind prin 2015 cea mai temuta organizație a momentului.