Accesul la licitațiile publice va fi permis doar statelor membre și a celor care au acorduri cu UE
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat că în ședința de Guvern de miercuri a fost prezentată în primă lectură ordonanța care modifică legislația de achiziții publice. El a spus că aceasta ar putea fi adoptată în ședința de săptămâna viitoare a Executivului.
De Redactia Observator la 17.03.2021, 17:58- Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, au fost arestați preventiv. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- De ce vrea Trump "aurul negru" al Ucrainei şi ce ar însemna pentru România o pace în favoarea Moscovei
Potrivit ministrului Transporturilor, ordonanța modifică legislația de achiziții publice, „clarificând aspecte privind domiciliul operatorilor economici care pot participa la procedurile de achiziție publică din România, în conformitate cu comunicarea CE din 2019”. Cătălin Drulă susține că, potrivit comunicării din 2019, statele membre sunt obligate să permită doar accesul operatorilor economici din alte state ale UE sau din țări cu care UE are un acord de acces reciproc la piețele de achiziții publice, potrivit Mediafax.
„E vorba de un acord semnat sub egida Organizației Mondiale e Comerțului. E vorba de aproximativ 20 de state în afară de statele membre ale UE și aceste state includ SUA, Canada, Japonia, precum și state din zona de vecinătate, precum Republica Moldova, Armenia și așa mai departe. Prin adoptarea acest ordonanțe de urgență, probabil în ședința de săptămâna viitoare, se clarifică că participarea la licitații în România se poate face doar de către firme care provin din legislații și dintr-un cadru legislativ și normativ similar cu cel al UE, și aici ne referim la norme de mediu, privind drepturile omului, drepturile salariaților”, a declarat Cătălin Drulă.
Conform acestuia, astfel de limitări sunt impuse prin legislație primară și în Grecia sau prin legislație secundară ori direct de către autoritățile contractante, cum se întâmplă în Austria.
„Aceste limitări se referă doar la proceduri de achiziții publice. Fiecare stat membru, când face licitații, când are proceduri de achiziții publice, e un domeniu privilegiat de acces, nu se referă la norme de comerț, spre exemplu, adică bunurile sunt supuse aceluiași regim comercial și vamal al UE, nu sunt restricții pe capital, nimic nu împiedică un investitor dintr-o terță țară să investească într-o firmă din România sau din UE. Ceea ce nu se poate este să vii cu un portofoliu și cu o așa-zisă experiență similară dintr-o zonă unde poate oamenii nu trebuie să aibă concediu, cum au aici, nu trebuie să aibă ziua lucru doar de 8 ore, nu trebuie să respecte norme de mediu, ceea ce, cum a constatat și CE, denaturează concurența”, a mai spus ministrul Transporturilor.