Antena LIVE

Curs valutar

Andrei Muraru, propus ambasador în SUA, iar Emil Hurezeanu în Austria. Lista celor 26 de propuneri

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi, către comisiile parlamentare de politică externă şi cele pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării o solicitare de audiere, în perioada următoare, a 26 de candidaţi pentru poziţia de ambasador al României, în urma aprobării numirii acestora de către preşedintele Klaus Iohannis.

De la 04.03.2021, 21:23
WhatsApp
MAE cere Parlamentului audierea a 26 de candidaţi pentru poziţia de ambasador Inquamphotos / Octav Ganea / Inquam Photos via Hepta

Pentru cei 26 de candidaţi a fost demarată deja procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961. George Maior, fost ambasador al României în SUA este propus acum pentru Iordania, Andrei Muraru este propus să fie ambasador în Statele Unite, iar Emil Hurezeanu este propus pentru Austria.

''Acest demers face parte din procesul de înnoire a conducerii misiunilor diplomatice ale României, iniţiat în conformitate cu practicile şi prevederile instituţionale, în rândul şefilor de misiuni care au îndeplinit sau au depăşit mandatul uzual de 4 ani în exercitarea funcţiei de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României. În cadrul acestui proces, în urma aprobării Preşedintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, au fost publicate, la 22 februarie a.c., decretele de rechemare a 23 de ambasadori extraordinari şi plenipotenţiari ai României, care urmează să îşi încheie misiunea în termen de 90 de zile de la această dată, şi au fost înaintate, corelativ, 26 de propuneri de numiri – inclusiv la misiuni unde conducerea era vacantă'', arată un comunicat de presă al MAE.

Sursa citată precizează că, în conformitate cu prevederile legale, propunerile de rechemări şi respectiv de numiri sunt aprobate de către Preşedintele României, fiind iniţiate de către MAE şi avizate de către prim-ministrul României.

Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României şi obţinerii avizului acestora, care are caracter consultativ, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, Preşedintele României semnează decretele de acreditare şi scrisorile de acreditare.

''Printre criteriile avute în vedere de către conducerea MAE pentru propunerile de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României au fost urmărite profesionalismul şi compatibilitatea între spaţiul în care ar urma să se desfăşoare mandatul şi profilul persoanei propuse. În ceea ce priveşte parcursul profesional, au fost avute în vedere persoane cu competenţele, pregătirea şi abilităţile necesare pentru a performa în această calitate, pentru a apăra interesele României şi ale cetăţenilor săi, pentru a contribui la o reprezentare mai bună a României peste hotare şi, implicit, la o imagine mai bună a ţării noastre în relaţia cu partenerii săi externi, în conformitate cu liniile strategice promovate la nivelul politicii externe. Dintre numirile de ambasadori, mai mult de jumătate (53,8%), adică 14 persoane, vor ocupa pentru prima oară funcţia de ambasador. Din punct de vedere statistic este vorba despre 8 femei (candidaţii propuşi pentru Germania, Luxemburg, Cuba, Africa de Sud, Brazilia, Filipine, Tunisia, Kazahstan – astfel, o treime dintre numiri sunt femei, circa 30,7%) şi 18 bărbaţi. Conducerea MAE are o preocupare constantă pentru numirea de femei în funcţii de conducere în Serviciul Exterior şi în Centrală (unde peste 50% din poziţiile de conducere sunt ocupate de femei)'', mai indică sursa menţionată.

În ceea ce priveşte media de vârstă a persoanelor propuse, pentru diplomaţii numiţi în această funcţie pentru prima oară aceasta este de circa 51 de ani, în timp ce media de vârstă generală a numirilor este de 54 de ani, aspect care reflectă atât promovarea diplomaţilor cu experienţă vastă, care au ocupat anterior posturi şi poziţii relevante atât în Centrala MAE, cât şi în Serviciul Exterior, în alte instituţii centrale din România şi în organizaţii internaţionale, cât şi diplomaţi tineri sau cu experienţă care au atins pragul de maturitate profesională din domeniul diplomatic care îi recomandă pentru această poziţie şi care vor ocupa pentru prima oară poziţia de ambasador, potrivit news.ro.

''Spre exemplu, pentru Kazahstan este numit un diplomat femeie, 43 de ani,  cu expertiză îndelungată pe zona Asiei Centrale; pentru Polonia, diplomat, 44 de ani, specialist pe spaţiul european şi multilateral, cu mai multe posturi în exterior;  pentru Berlin, o femeie diplomat, 53 de ani, în prezent director general în MAE, cu mai multe posturi în Serviciul exterior, inclusiv anterior la Berlin, fiind vorbitor fluent de limba germană; pentru Havana, o femeie diplomat, 45 de ani, specialist în comunicare şi afaceri europene, vorbitor de limbă spaniolă;  pentru Luxemburg,  o femeie diplomat, 45 de ani, cu experienţă în serviciul exterior în domeniul multilateral; pentru Oslo,  un diplomat, 52 de ani, specialist în afaceri europene, cu mai multe posturi în exterior;  pentru Tallinn, un diplomat, 58 de ani, cu vastă experienţă în afaceri europene, multiple posturi în serviciul exterior şi experienţă în cadrul organizaţiilor internaţionale'', conform comunicatului de presă am MAE. 

Potrivit sursei amintite, acest nou proces de înnoire în rândul şefilor de misiuni ale României are loc în continuarea procesului debutat în anul 2020, când au fost rechemaţi 27 ambasadori extraordinari şi plenipotenţiari ai României şi au fost demarate procedurile de numire a 33 de ambasadori extraordinari şi plenipotenţiari. Aceste proceduri se încadrează în demersul mai amplu, iniţiat începând cu noiembrie 2019, de reformare a MAE pe criterii de competenţă, pentru a promova profesionişti în acest domeniu specializat, care să reprezinte la cel mai înalt nivel interesele României, atât în Centrala MAE, cât şi peste hotare.

Lista cu persoanele propuse pentru a ocupa o funcţie de ambasador:

1. Republica Federală Germania - Adriana-Loreta Stănescu (Diplomat de carieră. Ocupă în prezent funcţia de director general al Departamentului pentru Relaţii cu Vecinătatea Estică, din Centrala MAE (din 2017), a fost prim-colaborator la Ambasada României la Viena (2003-2009) şi în cadrul Ambasadei României de la Berlin (2011-2016). Cunoaşte limbile germană şi engleză. Născută în 1968. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

2. Republica Austria - Emilian-Horaţiu Hurezeanu (A fost din 2015 până în 2021 ambasador al României la Berlin. Scriitor şi publicist, are o vastă experienţă jurnalistică în domeniul politicii externe. A fost profesor invitat la mai multe universităţi din România şi a ocupat, în perioada martie - septembrie 2003 funcţia de consilier de politică externă şi comunicare al Prim-ministrului României. Născut în 1955.)

3. Confederaţia Elveţiană - Bogdan Mazuru (Diplomat de carieră. Deţine gradul diplomatic de ambasador şi a ocupat, din 2015 până în 2021, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Viena. A mai ocupat funcţia de ambasador al României la Bruxelles NATO (2001-2006), ambasador la Berlin (2006-2009) şi ambasador la Paris (2010-2015). În Centrala MAE a exercitat funcţiile de secretar de stat (2009 - 2010) şi director general. Cunoaşte limbile engleză, germană şi franceză. Născut în 1962.)

4. Republica Polonă - Theodor-Cosmin Onisii (Diplomat de carieră. Deţine gradul diplomatic de ambasador. Ocupă în prezent funcţia de consilier de stat pentru politică externă în cadrul Oficiului Diplomatic al Cancelariei Primului-ministru al României, din 2019. A fost prim-colaborator la Ambasada României la Londra (2013-2019). A mai ocupat funcţiile de director al Direcţiei SUA şi Canada, precum şi vicepreşedinte al Comisiei a VI-a Adunării Generale a ONU, pe durata postului la Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York. Cunoaşte limbile engleză şi franceză. Născut în 1977. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

5. Republica Slovacă - Călin Fabian (Diplomat de carieră. Deţine gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar. A ocupat funcţiile de ambasador al României în Republica Coreea (2012 -2016), ambasador al României în Regatul Ţărilor de Jos (2007-2012), poziţie din care a fost reprezentant al României la OIAC şi alte organizaţii internaţionale de la Haga, precum şi de ambasador al României în Ungaria (2002-2005). În Centrala MAE, a exercitat funcţiile de şef al Direcţiei de Protocol (2017-2019), director al Direcţiei OSCE, Riscuri Asimetrice şi Neproliferare (2016 - 2017), director al Direcţiei pentru Europa Centrală si de Sud-Est (2001-2002). A fost consilier de stat pentru politică externă al prim-ministrului României (2005 - 2007). Cunoaşte limbile engleză şi maghiară. Născut în 1953.)

6. Vatican  - Lilian Zamfiroiu (Diplomat de carieră. Deţine gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar (din 2012). A ocupat, din 2016 până în 2021, funcţia de ambasador la Luxemburg. În Centrala MAE a fost director general la Direcţia Comunicare şi Imaginea României (2001-2003), director general la Direcţia Diplomaţie Publică (2003-2004), director general la Direcţia Generală politici Publice (2004-2005), şef serviciu la Oficiul Diplomaţie Publică (2005-2006), director la Direcţia Diplomaţie Publică (2006), la delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO - Paris (2006-2013), preşedinte al Institutului Cultural Român (2013-2015). Cunoaşte limbile franceză, italiană, engleză. Născut în 1963.)

7. Regatul Norvegiei - Marius Cristian Bădescu (Diplomat de carieră. Deţine gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar şi este, în prezent, reprezentant cu însărcinări speciale pentru securitate energetică în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. A deţinut, în Centrala MAE, mai multe funcţii de conducere: reprezentant cu însărcinări speciale pentru pregătirea Preşedinţiei României a Consiliului UE (2017 – 2019), secretar de stat pentru afaceri europene (2016 – 2017),  director al Direcţiei Politici UE (2005-2009). În Serviciul Exterior şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la  Bruxelles UE (2010-2016), în calitate de Reprezentant Permanent adjunct, anterior activând în cadrul Misiunii Permanente a României de la Geneva (2001-2005). Cunoaşte limbile franceză şi engleză. Născut în 1969. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

8. Marele Ducat al Luxemburgului - Alexandrina-Livia Rusu (Diplomat de carieră. Deţine gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar. Lucrează, în prezent, la Misiunea Permanentă a României la Viena (din 2017), a activat şi în cadrul  Misiunii Permanente de la New York (1999-2003), a fost director la Direcţia Relaţii Externe UE (2003-2007), a mai activat la Ambasada României la Roma (2007-2012), la Consulatul General de la Milano (2012-2013), la Reprezentanţa Permanentă de la Strasbourg (2015-2017), unde, în perioada 2015-2016 a fost însărcinat cu afaceri a.i.. Cunoaşte limbile engleză, spaniolă, franceză, italiană. Născută în 1973. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

9. Irlanda - Laurenţiu-Mihai Ştefan (Ocupă, din 2015, funcţia de consilier prezidenţial pentru politică internă. Anterior, în intervalul 2004-2015, a fost specialist în probleme politice al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. A condus Societatea Română de Ştiinţe Politice între 2000-2005. A fost cercetător în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române (1995-1999), înainte de a deveni asistent, apoi lector al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (1999-2004). Ocupă, din 2004, funcţia de cadru didactic asociat al acestei Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Începând din anul 2017, este cercetător ştiinţific în cadrul Centrului pentru Politici Publice de la Universitatea de Vest din Timişoara. Cunoaşte limbile engleză, franceză, germană. Născut în 1967. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

10. Republica Azerbaidjan - Vasile Soare (Diplomat de carieră. Are gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar şi a ocupat, în perioada 2014 – 2020, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă. Anterior, în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, a ocupat funcţia de director al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală (2008 - 2013), director al Direcţiei Europa Lărgită, director, respectiv director adjunct al Direcţiei Răsăritene (spaţiul CSI).  În perioada 2001 – 2008 a fost ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Kazahstan, acreditat şi în Republica Kârgâză şi Tadjikistan (din 2003). Cunoaşte limbile rusă, mongolă şi engleză. Născut în 1971.)

11. Japonia - Ovidiu Dranga (Diplomat de carieră. Deţine, din 2006, gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar şi a ocupat, din 2013 până în 2021, funcţia de ambasador  la  Ambasada României la Varşovia. Anterior, a ocupat funcţia de purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (2012), secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi diplomaţie publică (2012) şi, din ianuarie până în iunie 2013, secretar de stat pentru afaceri globale. A deţinut, în perioada 2005–2007, poziţia de director general - director politic, iar anterior a fost director la Direcţia NATO/Probleme Strategice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În perioada 2001–2005, a fost detaşat în cadrul Departamentului pentru Politica de apărare şi Integrare Euro-atlantică al Ministerului Apărării Naţionale, unde a exercitat funcţia de director general, locţiitor al secretarului de stat (2001 - 2003). În perioada 2008-2012, a fost ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Belgiei. Cunoaşte limbile engleză, italiană, franceză. Născut în 1966.)

12. Republica Algeriană Democratică  - Gruia Otiliu Jacotă (Diplomat de carieră. Deţine gradul diplomatic de ministru consilier şi activează, în prezent, în cadrul Biroul Politici pentru Vecinătatea Estică din Centrala Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, a fost director al Direcţiei Asia Pacific (2008-2009) şi director general al Direcţiei Generale de Cooperare Parlamentară Externă din cadrul Senatului României (2017-2020). În perioada 2013-2017, a fost ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României la Bangkok, iar în perioada 2011-2013, însărcinat cu afaceri a.i. la Ambasada României la Bangkok. Cunoaşte limbile engleză, franceză, germană, arabă. Născut în 1972.)

13. Regatul Haşemit al Iordaniei - George Cristian Maior (Diplomat de carieră. Deţine gradul diplomatic de ambasador. A fost, din 2025 până în 2021, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii. Anterior a fost însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin (1997-1999). Între 2000 şi 2004 a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euro-atlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În noiembrie 2004, a fost ales senator în Parlamentul României. A ocupat funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii în perioada 2006-2015. Cunoaşte limba engleză. Născut în 1967.)

14. Irak - Radu Octavian Dobre (Diplomat de carieră. Deţine gradul diplomatic de ministru consilier. A ocupat, în perioada 2016 – 2020, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în India, acreditat şi în Republica Maldivelor, Republica Populară Bangladesh şi Republica Federală Democratică Nepal, cu reşedinţa la New Delhi. Anterior, a fost însărcinat cu afaceri a.i. la New Delhi (2013-2016) şi consul general, şef al Consulatului General al României la Trieste (2008 - 2012). A mai activat în cadrul Ambasadei României la Atena (ianuarie - iunie 2003) şi Misiunii Permanente a României la Bruxelles-UE (2004-2006). În Centrala MAE, a fost director general adjunct la Direcţia Generală Afaceri Consulare (2006-2007) şi şef al serviciului Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţe şi Crize (2007-2008). Cunoaşte limbile engleză, franceză şi italiană. Născut în 1970.)

15. Statul Kuwait - Mugurel-Ioan Stănescu (Diplomat de carieră.  Deţine, din 2018, gradul diplomatic de ministru consilier şi activează, în prezent, în cadrul Ambasadei României la Tokyo. În perioada 2016-2018, a fost consul general al României la Toronto. În Serviciul Exterior a mai fost în misiune la Ambasada de la Dublin (1997-1998), la Ambasada de la Washington (1999-2003), Ambasada de la Ottawa (2005-2010) şi la Consulatul General de la Montreal (2012-2016, 2019-2020). În Centrala MAE, a activat în cadrul Departamentului Consular, Direcţiei Parteneriate-Proiecte Economice Strategice, Direcţiei America de Nord şi Canada, Direcţiei Organizaţii Economice Internaţionale. Cunoaşte limbile engleză şi franceză.  Născut în 1969. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

16. Republica Kenya - Dragoş Viorel Radu Ţigău (Diplomat de carieră. Deţine gradul de ministru plenipotenţiar. A fost şef al Consulatului României de la Castellon, în perioada 2014-2019. A efectuat misiuni la Consulatul General al României de la Gyula, unde a îndeplinit funcţia de gerant interimar, la Ambasada României de la Budapesta, în calitate de şef secţie politică, la Consulatul General de la Montreal, Ambasada României de la Ottawa, îndeplinind rolurile de prim-colaborator şi însărcinat cu afaceri a.i. (iulie 2002 – martie 2003), precum şi la Ambasada României de la Londra. În Centrala MAE a lucrat la Direcţia OSCE, Riscuri Asimetrice şi Neproliferare, şef serviciu Direcţia NATO, Direcţia America de Nord, în cadrul căreia a îndeplinit funcţia de director-adjunct. Cunoaşte limbile engleză, franceză, spaniolă, germană şi maghiară. Născut în 1967. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

17. Republica Cuba - Theodora Magdalena Mircea (Diplomat de carieră. Deţine gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar şi este, în prezent, şef al Biroului de Informare MAE. În Serviciul Exterior a fost purtător de cuvânt al Reprezentanţei Permanente a României la UE de la Bruxelles, ulterior devenind director şi director general al Departamentului de Comunicare şi Purtător de cuvânt  al MAE (2008-2015). Între 2017- 2020 a ocupat funcţia de coordonator al Serviciului de Comunicare şi Promovare a primei Preşedinţii a României la Consiliul UE (ianuarie-iunie 2019). Cunoaşte limbile franceză, engleză, italiană, spaniolă. Născută în 1976. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

18. Africa de Sud - Monica Cecilia-Sitaru (Diplomat de carieră. Deţine gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar şi ocupă, în prezent, funcţia de director al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În perioada 2011-2015 a fost prim-colaborator la Ambasada României la Ankara. Între 2004 şi 2005 şi-a desfăşurat activitatea în calitate de diplomat în cadrul Ambasadei României la Chişinău, iar între 2005-2008 a fost prim-colaborator în cadrul acestei ambasade. În Centrala MAE, a mai deţinut, între aprilie şi decembrie 2008, funcţia de director adjunct la Direcţia Cooperare cu Republica Moldova. Între 2018 şi 2019, a activat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Cunoaşte limbile engleză, franceză  şi rusă. Născută în 1967. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

19. Republica Chile - Floricel Paul Mocanu (În Centrala Ministerului Afacerilor Externe a activat în cadrul Direcţiei relaţii interinstituţionale (2009 - 2011) şi a fost director al Cabinetului ministrului (mai – octombrie 2009). Este doctor în istorie şi a lucrat în domeniul relaţiilor internaţionale în cadrul departamentului de specialitate al Senatului României. Cunoaşte limbile engleză, franceză, italiană, spaniolă, sârbo-croată şi rusă.  Este născut în 1961. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

20. Republica Federativă a Braziliei - Monica-Mihaela Ştirbu (A ocupat, din 2016 până în 2021, poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Chile. Anterior, a fost Consul General al României la Sevilla (2007-2012), respectiv Consul General al României la Bilbao (2012-2014). În Centrala MAE şi-a desfăşurat activitatea, între 2014 şi 2016, în cadrul Centrului de Pregătire şi Instruire Consulară, predând cursuri de specializare în domeniul consular al personalului diplomatic, consular şi tehnico-administrativ din cadrul MAE. Cunoaşte limbile engleză, franceză şi spaniolă. Născută în 1956.)

21. Republica Filipine – Răduţa-Dana Matache (Diplomat de carieră. Este în prezent ministru-plenipotenţiar în cadrul Direcţiei ONU, instituţii specializate şi francofonie. A fost ambasadorul României în Suedia în perioada 2009-2015, iar în perioada 2008-2009 a fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul MAE. A mai ocupat funcţia de director al Direcţiei NATO (2001-2002), director al Direcţiei Analiză şi Planificare Politică (2000-2001).  În Serviciul Exterior, a fost însărcinat cu afaceri a.i. (2006 - 2007) şi respectiv prim-colaborator (2004 - 2006) în cadrul Ambasadei României în Regatul Unit şi a activat în cadrul Ambasadei României la Washington. Cunoaşte limbile engleză, franceză, suedeză şi spaniolă. Născută în 1963.)

22. Republica Tunisiană - Elena Şerbănescu (Diplomat de carieră. Deţine gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar, din 2011. Este director al Direcţiei Juridic, Legislativ şi Contencios din cadrul centralei MAE (din 2012). A lucrat în cadrul Centralei MAE şi la direcţia Resurse Umane (1996-2001), fiind Directorul acesteia în perioada 2000-2001. Cunoaşte limbile franceză şi engleză. Născută în 1959. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

23. Republica Coreea - Cezar Armeanu (A ocupat, din 2017 până în 2021, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Kazahstan, Tadjikistan şi Republica Kârgâză. Anterior, a fost secretar general în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (2016 - 2017) şi ataşat economic în cadrul Ambasadei României în Norvegia (2009 – 2016). A mai ocupat funcţiile de secretar general, respectiv secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (2002 – 2009), director în cadrul  Ministerului Turismului (2000 – 2002), Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Dobrogea (1999 – 2000) şi a condus Bursa Maritimă şi de Mărfuri Constanţa (1994 – 1999). Cunoaşte limbile engleză, norvegiană, germană. Născut în 1958.)

24. Kazahstan - Mădălina Lupu (Diplomat de carieră. Are gradul de ministru-consilier. Este, în prezent, directorul adjunct al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală (din 2015). Între 2011 şi 2015 a activat la Ambasada României la Moscova, iar în perioada iulie 2012 – octombrie 2015 a fost adjunct al şefului de misiune la Moscova. În Centrala MAE a mai ocupat poziţii în cadrul Direcţiei Răsăritene şi Direcţiei Conjuncturi Economice Internaţionale. Cunoaşte limbile engleză şi rusă. Născută în 1978. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

25. Republica Estonia - Călin Stoica (Diplomat de carieră. Are gradul de ministru plenipotenţiar şi, în prezent, este reprezentantul COPS (Comitetul Politic şi de Securitate) la R.P. Bruxelles UE (din 2017) şi a mai activat în cadrul M.P. Viena (2000-2001) şi Ambasada României la Beijing (1994-1998). A fost detaşat la Cancelaria Primului-Ministru (2016-2017), a mai fost director la Direcţia OSCE, Riscuri Asimetrice şi Neproliferare (aprilie-august 2017), director la Direcţia ONU, Instituţii Specializate şi Francofonie al MAE (2015-2016), director general la Direcţia Generală Afaceri Strategice (2008-2010) şi director adjunct la Direcţia OSCE (1999-2000). În perioada 2010-2015 a lucrat în cadrul Secretariatului Internaţional al NATO. Cunoaşte limba engleză. Născut în 1963. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

26.  Statele Unite ale Americii - Dan-Andrei Muraru (Ocupă, din 2014, funcţia de consilier prezidenţial, Şef al Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă. În perioada 2012 – 2014 a fost Preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). A fost consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României, Bucureşti (2007-2009), consilier în cadrul Cancelariei prim-ministrului României (2006–2007), consilier relaţii externe în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti – Departamentul Relaţii Externe şi Integrare Europeană (2005-2006). Este, din 2019, lector universitar doctor în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti – Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană şi cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Bucureşti. A beneficiat de numeroase burse de cercetare şi a autorat şi colaborat la un număr ridicat de studii şi publicaţii. Cunoaşte limbile engleză şi franceză. Născut în 1982. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador.)

Andreea Anghel

Andreea Anghel are o experiență de doi ani în presa audiovizuală, iar din octombrie 2020 s-a alăturat echipei observatornews.ro. ...

ambasador ministerul afacerilor externe presedintele romaniei klaus iohannis
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024