Buget 2022. Conducerea Parlamentului a decis calendarul adoptării bugetului pe anul viitor. Plen reunit joi, pentru dezbatere şi vot
Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit, luni seara, calendarul de dezbatere în comisiile parlamentare şi votul în în plenul reunit al Parlamentului a proiectului de buget pe anul 2022. Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a anunţat, după şedinţa BPR, că până marţi la ora 12.00 vor fi depuse amendamentele la proiect, iar dezbaterea şi votul vor avea loc într-un plen reunit joi, de la ora 11.00.
De Redactia Observator la 20.12.2021, 20:32UPDATE: „Am decis în BPR calendarul şi comisiilor şi faptul că se va desfăşura cu prezenţa fizică a parlamentarilor, având clar în regulament dreptul de înlocuire a colegilor care nu sunt. Este până mâine la ora 12.00 perioada depunerii amendamentelor şi joi încep dezbaterile, urmând să mai facem un birou permament pe data de 23 decembrie. Joi în plen dezbateri şi supunere la vot, urmând să facem timpii de dezbatere în funcţie de câte amendamente sunt”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni la Parlament.
Chestionat dacă PSD va avea amendamente la proiect, liderul PSD a răspuns: „În principiu, nu există amendamente de influenţare a bugetelor din partea celor care l-au propus. Eu mă bucur că, după mult timp, este primul an când avem buget conform legii în anul anterior anului 2022”.
Guvernul a aprobat, luni, în şedinţă, proiectul bugetului de stat pe 2022 şi proiectul bugetului asigurărilor de stat pe 2022. Ministrul Finanţelor a afirmat că Executivul îşi propune atingerea ţintei de deficit până în 2024, iar deficitul bugetar pe cash se menţine în termenele agreate cu Comisia Europeană în procedura de deficit excesiv, respectiv 5,84% din PIB.
Bugetul 2022 a primit avizul CSAT
- Românii sărbătoresc Crăciunul cu buget de criză. Îngrijorător este că mulți se împrumută pentru a trece de...
- Liderii coaliţiei se întâlnesc la Guvern: Certificatul verde şi bugetul pe 2022, pe lista discuţiilor
- Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pentru 2022. Cine pierde și cine câștigă mai mulți bani
Adrian Câciu a mai declarat că proiectul de buget pentru anul 2022 aprobat luni de Guvern a avut toate avizele necesare în prealabil, inclusiv avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. El a adăugat că avizul CES este unul negativ, însă este unul consultativ, iar Consiliul Fiscal a avut o opinie pe proiect pe care o consideră pertinentă.
Administraţia Prezidenţială a precizat că propunerile de buget pentru anul 2022 ale instituţiilor din domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale au fost avizate cu acordul individual al membrilor CSAT.
Ce se întâmplă cu taxele și impozitele în 2022
Nicolae Ciucă a precizat că elaborarea bugetului este rezultatul unui proces responsabil care ţine cont de situaţiile dificile cu care se confruntă România, asemenea multor altor state.
"Mă refer la criza sanitară provocată de COVID 19, şocul preţurilor la energie, respectând, însă nevoia de consolidare bugetară, atât de importantă pentru creşterea sustenabilă şi sănătoasă a economiei. În acest context, am reuşit în bugetul pentru anul viitor să menţinem o serie de pârghii care păstrează atractivitatea investitorilor pentru economia românească, dar şi să pregătim investiţii majore finanţate din fonduri naţionale şi europene", a completat Ciucă.