Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video A fost adoptat proiectul bugetului de stat. Adrian Câciu susține că are avizele CSAT, dar a refuzat să spună când a avut loc ședința

Guvernul României a aprobat luni bugetul de stat pentru anul 2022. Ministrul de Finanțe Adrian Câciu a declarat că proiectul a avut toate avizele necesare, inclusiv cel al CSAT, chiar dacă nu a existat o informare publică despre acest aspect.

de Redactia Observator

la 20.12.2021 , 14:20

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor Adrian Câciu, ministrul Finanțelor - Observator

Ministrul de Finanțe Adrian Câciu a anunțat că Guvernul a aprobat luni proiectul de buget pentru anul 2022. Întrebat de reporterul Observator Larisa Bernaschi dacă acesta a avut avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Adrian Câciu a menționat că au fost obținute toate avizele necesare în prealabil.

Bugetul s-a aprobat cu avizul CSAT. Acest aviz există”, a declarat Adrian Câciu. Acesta a refuzat să spună când a avut loc ședința CSAT, la care susține că a participat, și de ce nu a fost făcută public. „Răspunsul este dat de Guvern. Ministrul Finanţelor vă spune că la baza acestui proiect de lege care a fost aprobat de Guvern a stat avizul CSAT, precum şi celelalte avize cerute, avizul CES, avizul Consiliului Economic şi Social, avem opinia Consiliului Fiscal”, a spus Adrian Câciu.

Deci toate avizele sunt luate înainte de a începe şedinţa. Nu comentez alte opinii. Da, sunt membru al CSAT. Aceste detalii vă vor fi date de secretarul CSAT. Da, am participat la această şedinţă CSAT. Avizul CSAT este unul pozitiv, pe toate bugetele”, a conchis ministrul Finanțelor.

Articolul continuă după reclamă

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ce se întâmplă cu taxele și impozitele în 2022

Nicolae Ciucă a precizat că elaborarea bugetului este rezultatul unui proces responsabil care ţine cont de situaţiile dificile cu care se confruntă România, asemenea multor altor state.

"Mă refer la criza sanitară provocată de COVID 19, şocul preţurilor la energie, respectând, însă nevoia de consolidare bugetară, atât de importantă pentru creşterea sustenabilă şi sănătoasă a economiei. În acest context, am reuşit în bugetul pentru anul viitor să menţinem o serie de pârghii care păstrează atractivitatea investitorilor pentru economia românească, dar şi să pregătim investiţii majore finanţate din fonduri naţionale şi europene", a completat Ciucă.

Premierul a explicat că filozofia bugetului pentru anul viitor se fundamentează pe "stabilitate şi predictibilitate", coordonate menite "să încurajeze investiţiile şi să crească atractivitatea României ca destinaţie de business". "Aşa cum ne-am angajat, nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri. Vom menţine regimul fiscal actual al IMM-urilor, schemele de ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor şi toate măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor", a afirmat Ciucă.

Cea mai mare alocare pentru investiții

În ciuda nemulțumirii lui Florin Cîțu, premierul a adăugat că proiectul de buget include cea mai mare alocare pentru investiţii din ultimii 32 de ani. "Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezintă, practic, dublul sumei investiţiilor realizate în România în anul 2019. Valoarea acestor bani constă în beneficiile pe care le vor aduce pentru oameni proiectele realizate", a declarat Nicolae Ciucă.

Liderul PNL Florin Cîţu a afirmat că trebuie respectat programul de guvernare în crearea proiectului de buget pentru anul 2022 şi a adăugat că este important să se ajungă la cifra de 7% din PIB pentru investiţii, deoarece astfel pot fi susţinute creşterile de pensii şi salarii. Chestionat dacă va fi aprobat bugetul în Parlament de Crăciun sau într-o altă sesiune extraordinară, după sărbători, Cîţu a explicat că există şi varianta prin care premierul Nicolae Ciucă să îşi asume răspunderea pe proiectul de buget.

Nu este un moft această cifră de 7%, dar este nevoie de aceste investiţii pentru a susţine creşterile de pensii şi salarii. Am spus că este nevoie de aproximativ 3 miliarde în plus pentru a ajunge la această cifră de 7% din PIB, dar mi s-a spus că bugetul este închis. Aşa cum a fost respectat pachetul social din programul de guvernare, aşa cerem să fie respectat şi pachetul de investiţii. Până la urmă premierul îşi asumă acest buget, să meargă mai departe cu el, să meargă pe varianta asumării răspunderii. Vom lua o decizie în PNL în acest sens, dar eu vă spun că acel 7% a fost negociat cu pachetul social care a fost introdus în buget. Pentru pachetul social s-au găsit bani. E şi varianta în care premierul îşi asumă acest buget şi vom vedea după aceea”, a afirmat Florin Cîţu, luni la Parlament.

Nicolae Ciucă a menţionat şi câteva dintre proiectele care vor primi finanţare anul viitor. "Autostrada Sibiu-Piteşti, Autostrada Lugoj-Deva, Autostrada Nădăşelu-Suplacu de Barcău-Borş, inclusiv legătura Centura Oradea, Autostrada A3, Autostrada Câmpia Turzii-Ocna-Târgu Mureş, Autostrada de Centură Sud a municipiului Bucureşti, inclusiv intervenţiile privind Centura existentă, Autostrada de Centură Nord a municipiului Bucureşti, Drumul Expres Craiova-Piteşti, Drumul Expres Brăila-Galaţi, Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila, Autostrada Ploieşti-Buzău", a declarat Ciucă.

Cine primeşte mai mulţi bani de la buget în 2022

  • Ministerul Economiei + 62,84% 
  • Ministerul Culturii +45,14% 
  • Ministerul Transporturilor + 20,50% 
  • Ministerul Apărării +13,72% 
  • Ministerul Afacerilor Interne +11,77%
  • SIE +44,26% 
  • STS +36,36% 
  • SPP +27,30% 
  • SRI +8,38%
  • CSM +25,44% 
  • Curtea de Conturi +23% 
  • Administrația Prezidențială +22,98% 
  • Camera Deputaților +15,25% 
  • CCR +18,96%

Cine primeşte bani mai puţini de la buget în 2022

  • Ministerul IMM-urilor -44,16% 
  • Autoritatea Electorală -36,65% 
  • Ministerul Dezvoltării - 23,64%
  • Ministerul Public -18,70% 
  • Ministerul Finanțelor -14,53% 
  • ICCJ - 10,34% 
  • Ministerul Justiției - 8,98%
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă păstrați susținerea pentru același candidat la reluarea alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri politice » A fost adoptat proiectul bugetului de stat. Adrian Câciu susține că are avizele CSAT, dar a refuzat să spună când a avut loc ședința