Demisia lui Iohannis, oficială. CCR: Interimatul, asigurat de Ilie Bolojan
Curtea Constituţională a constatat, în şedinţa de marţi, că funcţia de Preşedinte al României devine vacantă, începând cu data de 12 februarie, în urma demisiei lui Klaus Iohannis. Judecătorii CCR mai spun în decizie că interimatul va fi asigurat de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan.
De Redactia Observator la 11.02.2025, 14:54UPDATE S-a încheiat şedinţa CCR. Judecătorii constată că funcţia de Preşedinte al României devine vacantă, începând cu data de 12 februarie 2025, ca urmare a demisiei lui Klaus-Werner Iohannis din funcţia de Preşedinte al României.
De asemenea, Curtea Constituţională constată că vacanţa funcţiei de Preşedinte al României este o împrejurare care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României, începând cu data de 12 februarie 2025.
Curtea mai constată că, în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, Ilie-Gavril Bolojan, începând cu data de 12 februarie 2025.
Decizia este definitivă şi general obligatorie. Hotărârea CCR se comunică Parlamentului şi Guvernului şi se publică în Monitorul Oficial.
- Demisia lui Iohannis, pe prima pagină a publicaţiilor internaţionale. Ruşii scriu că "decizia a fost...
- USR spune că plecarea lui Iohannis e un avantaj pentru toţi candidaţii pro-europeni: "Era o piatră de moară"
- Diana Şoşoacă crede că demisia lui Klaus Iohannis a fost la "ordin extern": "A fost forţat să plece"
- "Într-o Românie în clocot, preşedintele se retrage pentru a calma apele". Analiză AFP după demisia istorică a...
- Ilie Bolojan se suspendă din PNL şi îl propune pe Cătălin Predoiu pentru a prelua interimar şefia partidului
UPDATE Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au intrat în sală pentru a analiza situația creată de demisia președintelui în funcție.
În cadrul ședinței, CCR va lua act de demisia oficială, va constata vacantarea funcției de președinte și va stabili că, potrivit articolului 98 din Constituție, președintele Senatului preia interimatul funcției de șef al statului. Aceste concluzii vor fi incluse în hotărârea finală adoptată de judecători la finalul ședinței.
CCR a primit luni cererea de a constata vacantarea funcţiei de preşedinte după ce preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat demisia. Interimatul va fi asigurat de Ilie Bolojan, care şi-a anunţat deja suspendarea de la conducerea PNL.
Preşedintele Klaus Iohannis va pleca de la Palatul Cotroceni miercuri, 12 februarie. Potrivit articolului 97 din Constituţie, vacanta funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.
Bolojan va asigura interimatul
Preşedintele Senatului, liderul liberal Ilie Bolojan va asigura interimatul la Cotroceni după ce preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat demisia, urmând să plece dn funcţie începând cu data de 12 februarie.
Conform articolului 98 din Constituţie, ”dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”.
Ce urmează după demisia lui Iohannis
Demisia preşedintelui Klaus Iohannis va intra în vigoare miercuri pe data de 12 februarie şi tot atunci Curtea Constituţională a României va lua act de vacantarea postului de preşedinte şi va emite hotărârea prin care preşedintele Senatului Ilie Bolojan va prelua ca interimat funcţia de preşedinte al României. Urmează apoi ca şeful Senatului Ilie Bolojan să se retragă din funcţia de lider PNL, asta pentru că potrivit Constituţiei preşedintele României nu poate fi membru al unui partid politic.
Miercuri, potrivit surselor politice, vom avea şi o ceremonie de predare a mandatului la Palatul Cotroceni, acea ceremonie pe care o ştiam cu toţii, atunci când un preşedinte îşi încheia mandatul, practic va fi momentul simbolic în care Klaus Iohannis după 10 ani şi 40 de zile la Palatul Cotroceni îi va preda mandatul preşedintelui interimar Ilie Bolojan.
Surse de la vârful coaliţiei spun că a existat o discuţie între Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan şi Kelemen Hunor, o discuţie în care liderii celor trei partide au stabilit că actuala coaliţie de guvernare are un candidat comun validat deja de toate cele trei partide din forurile de conducere, acesta este Crin Antonescu şi că el va rămâne candidatul comun al coaliţiei.
Unele voci de pe scena politică au lansat scenariul în care Ilie Bolojan ar putea fi împins să candideze el la alegerile prezidenţiale din funcţia de preşedinte interimar al României, iar Marcel Ciolacu a cerut garanţii că acest lucru nu se va întâmăla şi mai mult de atât, surse Observator spun că Marcel Ciolacu ar fi transmis că dacă unul dintre partide de coaliţie va renunţa la susţinerea lui Crin Antonescu, atunci actuala coaliţie nu va mai exista.