Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Iohannis rămâne cu indemnizaţie, casă de protocol şi protecţia SPP, după demisie. Dacă era suspendat, pierdea drepturile

Curtea Constituţională a validat astăzi demisia lui Klaus Iohannis din funcţia de preşedinte. Liderul Senatului, Ilie Bolojan, preia mâine rolul de şef al statului până la alegerile din mai. După un deceniu la Cotroceni, Klaus Iohannis se retrage cu cea mai joasă cotă de încredere pe care a avut-o vreodată un preşedinte român. 

de Redactia Observator

la 11.02.2025 , 19:20

Pregătirile pentru plecarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni au început de astăzi. În curtea palatului prezidenţial a fost întins covorul roşu. Primul preşedinte al României care demisionează va primi onoruri militare ultima oară mâine, la ora 12, când îi va preda mandatul lui Ilie Bolojan. Demisia lui Klaus Iohannis a fost validată astăzi de Curtea Constituţională. La fel şi numirea interimarului. 

Ilie Bolojan va deveni comandantul superm al forţelor armate şi preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. În timpul mandatului, preşedintele interimar poate numi şi poate revoca miniştri la propunerea premierului, ar putea numi judecători la Curtea Constituţională şi ar putea propune Parlamentului un nou director al Serviciului Român de Informaţii. 

Curtea Constituţională a validat demisia lui Klaus Iohannis

Vezi și

Venirea preşedintelui PNL la Cotroceni lasă libere două funcţii. Cea de preşedinte al Senatului, care va fi preluată de liberalul Mircea Abrudean, actualul vicepreşedinte al Camerei Superioare a Parlamentului. Iar la conducerea partidului partidului va ajunge prim-vicepreşedintele de acum Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.

Pe acelaşi subiect

"Ilie Bolojan se duce la Cotroceni 100 de zile, peste 100 de zile se întoarce şi îşi reia mandatul de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Se suspendă. Deci nu îşi dă demisia din Partidul Naţional Liberal", spune Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL.

După 10 ani şi 40 de zile de mandat, Iohannis pleacă de la Cotroceni cu o cotă de încredere de numai 8 la sută, potrivit ultimelor sondaje.

"Preşedintele Iohannis se retrage marcând prin aceasta eşecul celor două mandate ale sale. Moştenirea Iohannis nu mai există nicăieri. Nici la nivel guvernamental, nici în PNL", spune Cristian Pîrvulescu, analist politic.

Cu ce beneficii rămâne Klaus Iohannis

După ce părăseşte Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis este aşteptat acasă, la Sibiu, unde a ţinut blocat postul de profesor aproape 27 de ani înainte să se pensioneze primăvara trecută. 

"Ca şi primar a făcut multe. Iar ca şi preşedinte, după părerea mea, a cam stat în banca dânsului, nu ştiu ce să zic. Nu s-a implicat în ceea ce trebuie şi a făcut bine că şi-a depus demisia", spune un bărbat. 

Demisia nu îi va afecta drepturile cum ar fi făcut-o suspendarea din funcţie cerută de Opoziţie. Pe lângă pensia de profesor şi primar, Klaus Iohannis va beneficia de 12.000 de lei pe lună indemnizaţie de fost preşedinte, locuinţă de protocol şi protecţie permanentă din partea SPP.

Potrivit declaraţiei de avere, deţine în continuare trei apartamente şi două case la Sibiu, care îi aduc chirii de 80.000 de lei pe an. Acum, însă, Fiscul îl poate executa silit pentru un prejudiciu de peste 225.000 de euro adus statului: chirii necuvenite după ce a pierdut o locuinţă în instanţă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Cât de des îţi cureţi telefonul?
Observator » Ştiri politice » Iohannis rămâne cu indemnizaţie, casă de protocol şi protecţia SPP, după demisie. Dacă era suspendat, pierdea drepturile