Update Președintele Klaus Iohannis a anunțat că demisionează din funcție: "Pentru a scuti România de această criză"
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în cadrul unei declarații de presă susținute la Palatul Cotroceni, că își dă demisia din funcție. "Pentru a scuti România de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României", a declarat Iohannis. Decizia vine în contextul în care Opoziția a încercat pentru a treia oară să inițieze suspendarea sa. Parlamentul urma să se reunească marți, la ora 10:00, în ședință comună, pentru propunerea de suspendare din funcție a președintelui României.
Klaus Iohannis și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al României. Șeful statului a precizat că va pleca din funcție pe data de 12 februarie 2025. Potrivit Constituției, președintele Senatului, Ilie Bolojan, va asigura interimatul.
"Astăzi, în Parlamentul României s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată - repet, niciodată - n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui.
Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.
- USR spune că plecarea lui Iohannis e un avantaj pentru toţi candidaţii pro-europeni: "Era o piatră de moară"
- Diana Şoşoacă crede că demisia lui Klaus Iohannis a fost la "ordin extern": "A fost forţat să plece"
- "Într-o Românie în clocot, preşedintele se retrage pentru a calma apele". Analiză AFP după demisia istorică a...
- Ilie Bolojan se suspendă din PNL şi îl propune pe Cătălin Predoiu pentru a prelua interimar şefia partidului
- Ce urmează după demisia lui Klaus Iohannis? Scenariul care ar putea duce la ruperea coaliţiei de guvernare
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte ale României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie.
Dumnezeu să binecuvânteze România!, a declarat Klaus Iohannis.
Constituția României prevede, la Articolul 97, că vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces. În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.
Parlamentul urma să dezbată marți suspendarea președintelui Klaus Iohannis
Parlamentul urma să dezbată, marţi, în plenul comun, de la ora 10.00, cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, depusă de Opoziţie, au decis luni Birourile permanente reunite ale celor două Camere.
Cea de-a treia cerere de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis s-a aflat, luni, pe agenda Birourilor reunite ale Parlamentului. Conducerea celor două Camere a decis ca plenul comun să se reunească marţi, de la ora 10.00, pentru propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui României.
După ce solicitarea Opoziţiei a fost respinsă de două ori, din motive procedurale, de data aceasta POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰