Ce salariu are un parlamentar în România. Alte beneficii de care se bucură deputaţii şi senatorii
Salariu de peste 2.000 de euro pe lună, transport gratuit și diurnă de 400 de lei/zi. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de care se bucură senatorii și deputații din România.
De Redactia Observator la 09.02.2024, 13:32- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Salariul de bază pentru senatori și deputați este de 18.720 de lei brut pe lună, iar liderii de grup încasează în plus circa 2.000 de lei. Cele mai mari salarii le au președinții celor două Camere, ei încasează aproape 24.000 de lei brut pe lună, adică peste 13.000 de lei net.
Şi pentru că nu este de ajuns, la începutul anului trecut senatorii şi deputaţii și-au majorat sumele forfetare cu aproape 1.500€.
Nu e o majorare propriu-zisă de salarii, ci o sumă pe care o au la dispoziție pentru a-și finanța activitatea lunară cu tot ce implică ea - de la cheltuielile de cazare, masă și pentru amenajarea biroului, la plata propriului site și a angajaţilor. Astfel, fiecare parlamentar ajunge să ne coste 35.000 de lei - sunt bani pe care aleșîi ii pot cheltui după bunul plac, mai ales că potrivit legii 50% din suma forfetară nu trebuie justificată.
Majorarea vine în contextul în care deja veniturile parlamentarilor erau la un nivel asemănător cu cel al statelor bogate din Europa. Deşi România este a două cea mai săracă ţară din UE. Lunar - sub formă de indemnizație și sume forfetare - un parlamentar din România dispune de circa 11.500 de euro. Mai mult decât un parlamentar britanic, de exemplu, care câştigă aproape 8.000 de euro.
- Scrisoarea trimisă de Iohannis Parlamentului: Forța de răspuns a NATO poate intra, staționa sau tranzita România...
- Coaliţia discută în februarie planul ca PSD şi PNL să conducă România 10 ani. Scenarii pentru alegerile din 2024
- AUR, scandal la PNL şi PSD din cauza comasării. Împins, Ciucă şi-a scăpat ochelarii. George Simion, către...
- A plecat și singurul tractor care mai "protesta" în Piaţa Constituţiei. Transportator: "Suntem sufocaţi de...
- Circ în Parlament, pe tema ordonanţelor pentru fermieri şi transportatori. Diana Şoşoacă, oprită abia după ce...
Un deputat sau un senator francez câştigă maximum 9780 de euro pe lună - dacă are acumulare mai multe mandate şi funcţii. Senatorii italieni peste 14.600 de euro lunar, în timp ce deputaţii - 14.000 de euro. În Suedia, un parlamentar câştigă aproape 6.300 de euro. Aşadar, mai puţin decât omologul său român.
Diurna şi alte beneficii ale demnitarilor
Pe lângă salariul propriu-zis, parlamentarii au parte și de alte numeroase beneficii. Pe lângă suma forfetară pe care o primesc lunar, aceştia pot călători gratuit cu trenurile CFR în perioada mandatului și mai beneficiază de un zbor gratuit dus - întors pe săptămână, la cel mai apropiat aeroport de circumscripția lor. De asemenea, senatorii și deputații primesc şi un telefon de serviciu cu abonament.
Românii vor vota 446 de parlamentari la alegerile din 2024
Următoarele alegeri parlamentare în România vor avea loc la finalul anului 2024, fie în luna noiembrie, fie în luna decembrie.
Parlamentul României este bicameral, fiind format din Camera Deputaților cu 330 de membri și Senat cu 136 de membri. Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.
Membrii Camerei Deputaților sunt aleși prin mai multe metode: 308 sunt aleși din 42 de circumscripții constituite din cele 41 de județe ale României și municipiul București, prin reprezentare proporțională, iar patru sunt aleși, tot prin reprezentare proporțională, dintr-o circumscripție reprezentând diaspora română, rezultând un subtotal de 312 membri.
Partidele politice trebuie să treacă un prag electoral care se calculează în două moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel național, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale.
Locuri suplimentare se adaugă pentru grupurile minoritare etnice care concurează în alegeri și trec un prag special (mai mic); în prezent, 17 minorități etnice sunt reprezentate în Parlament, rezultând un total de 330 de membri.
Cei 136 de membri ai Senatului sunt aleși din 43 de circumscripții constituite din 41 de județe (un total de 121 de locuri), municipiul București (13 locuri) și diaspora română (două locuri).