Antena Meniu Search
x

Video Coaliţia discută în februarie planul ca PSD şi PNL să conducă România 10 ani. Scenarii pentru alegerile din 2024

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a fost agresat astăzi în parlament de membrii AUR. Înfuriaţi de ideea comasării alegerilor, oamenii lui Simion au dat buzna peste politicienii de la PSD şi PNL ca să le ceară socoteală. Dincolo de incidentele violente, în coaliţie PSD a avut o ofertă inedită pentru PNL: rocada prezidenţială, după modelul rocadei premierilor.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 31.01.2024, 20:18

Vezi și

Liderii AUR au dat buzna peste liberali şi peste social-democraţi în şedinţele acestora din Parlament. În circul care s-a mutat de la un etaj la altul, liderul PNL Nicolae Ciucă a fost îmbrâncit. În ambuscadă, şi-a scăpat ochelarii. Dincolo de scandal, PSD şi PNL au negociat strategia proprie pentru alegeri.

Peste jumătate dintre români nu sunt de acord ca PSD si PNL să păstreze Coaliţia

Surse politice spun că liderii PSD şi-ar dori să negocieze la pachet comasarea alegerilor cu un nou acord politic în Coaliţia de guvernare. Un astfel de acord ar însemna o înţelegere pe 10 ani între cele două partide şi ar implica o rocadă prezidenţială după modelul celei aplicate în coaliţie anul trecut, la rotaţia premierilor. Social democraţii şi-ar dori să fie primii care dau preşedintele României, iar în acest caz ar fi dispuşi să cedeze funcţia de premier partenerilor din PNL.

"O idee foarte bună (n.red. rocada la alergerile prezidenţiale), dar să fie pe mandat complet", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. "Ma vedeti tot pe mine acolo? Analizam! M-am dus si am spus asta e mandatul, haide sa facem rocada!", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. Liderii PSD spun că Marcel Ciolacu ar trebui să candideze la alegerile prezidentiale. Altă variantă ar fi ca Mircea Geoană, actualul secretar adjunct al NATO, să revină în partid si să lupte în competitia internă. "Păi, cum să participe? Conform statutului actual nu poate să participe. Domnul Geoană a plecat, şi-a făcut partid", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Surse Observator spun că liderii Coaliţiei vor negocia luna viitoare acordul politic propus de PSD. În privinta comasării există două variante. Prima, alegerile europarlamentare de pe 9 iunie să fie comasate cu cele locale. Altă propunere ar fi comasarea scrutinului local cu primul tur din prezidentiale, în luna septembrie. "Orice demers trebuie sa fie unul constitutional si in folosul democratiei", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.  Între timp, partidele de coaliţie se pregătesc intens pentru votul de la locale. În PSD, Gabriela Firea şi-a asumat candidatura la Primăria Capitalei, dar nu a primit garanţiile pe care le aştepta de la Marcel Ciolacu. "Am auzit şi eu aseară diferite propuneri, să se realizeze mai multe sondaje, să existe alegeri preliminare. Vom afla direct care sunt colegii noştri, primari de Sectoare sau parlamentari care doresc să se înscrie", a declarat Gabriela Firea, preşedinte PSD Bucureşti.

"Niciun alt coleg nu şi-a asumat candidatura. Toate candidaturile colegilor mei din ţară le susţin, în egală măsură. Nu o susţin pe doamna Firea mai mult decât îl susţin pe Toma Constantin de la Buzău", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Şi PNL caută un candidat pentru Bucureşti. Nicolae Ciucă a anunţat că PNL nu îl va susţine pe Nicuşor Dan. Liberalii se bazează deocamdată pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Cel mai recent sondaj, la care au participat puţin peste o mie de respondenţi, arată că PSD este favorit la alegerile pentru Parlamentul European. AUR ar fi al doilea partid în preferintele romanilor, la două procente în fata PNL. Peste jumătate dintre români nu sunt de acord ca PSD si PNL să păstreze Coalitia si să guverneze împreună după alegerile din 2024.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Alegeri parlamentare 2024 » Coaliţia discută în februarie planul ca PSD şi PNL să conducă România 10 ani. Scenarii pentru alegerile din 2024