Cum va arăta noul guvern de la Berlin şi ce ar însemna pentru Europa o Germanie condusă de Merz
Alianţa lui Friedrich Merz va conduce noul guvern pro-european, însă extremiştii de la Alternativa pentru Germania devin a doua forţă politică din ţară, cu cel mai bun scor al lor din toate timpurile, urmaţi de social-democraţi. Nemţii mai au un hop de trecut, construirea unei coaliţii trainice de guvernare.
De Redactia Observator la 24.02.2025, 14:44Fondatorii "Politica la Minut", Răzvan Petri și Vlad Adamescu, analizează rezultatul alegerilor şi discută despre viitoarea coaliție, impactul asupra României și poziția Germaniei față de Ucraina. Într-un context geopolitic tensionat și cu un Donald Trump revenit la Casa Albă, se pune întrebarea: va deveni Friedrich Merz noul lider al Europei?
Era un rezultat aşteptat?
Răzvan Petri: Era un rezultat oarecum aşteptat. Sondajele arătau că AfD nu va obţine locul întâi, nu va putea guverna, toate partidele au exclus deja posibilitatea guvernării cu extremiştii. Au fost destul de prcise sondajele, pentru că am văzut doar câteva puncte diferenţă, foarte puţin. Singura grijă era ca intervenţia americanilor în alegerile din Germania să nu fi contribuit masiv la un rezultat neaşteptat.
Cum va fi noua coaliţie?
Vlad Adamescu: Merz a spus, imediat după ce partidul lui a câştigat alegerile pe primul loc, că nu ne mai putem permite ca securitatea Europei să fie doar în mâinile SUA şi că trebuie să fim serioşi despre apărare având în vedere că Statele Unite nu prea mai e interesată de apărarea europeană. Noua coaliţie va fi, probabil, formată doar din două partide, adică CDU/CSU împreună cu SPD, fără Verzi. Sigur, pot intra şi Verzii la guvernare, dar asta ar complica mult discuţiile şi ar dura mai mult formarea noului guvern. Probabil va fi o mare coaliţie formată din două partide, ceva obişnuit în Germania. Partidele mai mici, cel de extremă-stânga şi Partidul Libertarian, FDP, din cauza căruia s-au organizat alegeri anticipate, nu au trecut pragul de 5%. Pentru România este un lucru pozitiv, pentru că FDP se împotrivea foarte mult unor teme de actualitate, cum ar fi împrumuturi la nivel european, garantate de Comisia Europeană, lucru de care avem mare nevoie, mai ales pentru industria de apărare.
Răzvan Petri: Membrii FDP erau foarte sceptici cu privire la mai multă integrare europeană şi aici mă refer la împrumuturi europene, la o piaţă financiară comună, la modalităţi prin care să putem finanţa mai multe proiecte cu garanţiile că statele din Vest garantează aceste împrumuturi, toţi le garantăm împreună, şi banii merg inclusiv în România şi în state despre care am putea spune că sunt considerate de către vestici ca fiind mai puţin disciplinate din punct de vedere financiar.
De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, Europa era în căutarea un lider. Putem vedea acest lider în postura lui Friedrich Merz?
Răzvan Petri: O să vedem în măsura în care vrea să se profileze ca fiind un lider european, măsura în care vrea să preia acestă manta, dar o să vedem o poziţie sigură din partea lui Emmanuel Macron, care se consieră liderul Europei în momentul de faţă, care s-a arătat dispus să vorbească cu Putin, că vrea să vorbească cu Trump, convoacă aceste summituri europene în care se dă direcţia apărării europene, deci vor fi aici mici fricţiuni în cazul în care Friedrich Merz ar vrea să-i ia locul. Dar tot timpul am avut aceste mici fricţiuni în cuplul franco-german. Am văzut că Olaf Scholz şi Emmanuel Macron au reuşit să se înţeleagă, dar asta şi pentru că Macron l-a dominat într-o oarecare măsură pe Scholz, care este o figură uşor ştearsă.
Care va fi poziţia Germaniei faţă de conflictul din Ucraina?
Vlad Adamescu: Sub conducerea lui Merz, partidul CDU a mers mult mai departe în ceea ce priveşte sprijinul către Ucraina. Scholz şi SPD din guvernarea trecută erau mult mai sceptici cu privire la unele transporturi de armament. Merz este mult mai angrenat, ştie ce se întâmplă în Ucraina. În timp ce-şi susţinea discursul de victorie, o parte din echipa sa se uita la o conferinţă de presă a preşedintelui Zelenski. Sunt mult mai favorabili sprijinirii Kievului. Merz şi Macron au înţeles că nu ne mai putem baza pe SUA atât de mult pentru apărarea UE şi Europei.