Cum va arăta noul guvern, după reluarea negocierilor. USR, exclus din coaliție și nu va face parte din viitorul Executiv
După ce a ameninţat că intră în opoziţie, Marcel Ciolacu a revenit la masa negocierilor. Vineri seară, liderii PSD, PNL şi UDMR au discutat la Palatul Victoria despre formarea unui nou Guvern. În cele din urmă au hotărât că PSD va primi opt ministere, PNL va primi cinci ministere și UDMR trei ministere. USR a fost exclus din coaliție și nu va face parte din viitorul Executiv. Președintele Klaus Iohannis s-a întors în țară, de la Bruxelles și ar putea chema partidele politice la consultări astăzi sau mâine.
De Redactia Observator la 21.12.2024, 07:54Discuţiile despre formarea unui nou guvern au fost reluate după ce preşedintele PSD anunţase că social democraţii trec în opoziţie. Negocierile, la care au participat doar liderii partidelor PSD, PNL şi UDMR, s-au încheiat târziu în noapte.
"Înteleg că a fost o chestiune de felul în care au perceput dumnealor anumite declaraţii din spaţiul public şi nu a fost neapărat un refuz de a sta cu noi la masă. Din câte am înţeles din declaraţiile domnului Ciolacu, acele referiri erau către USR şi nu către PNL", a declarat deputatul Alexandru Muraru.
Surse Observator spun că preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi sunat imediat pe cei doi lideri PSD şi PNL. Le-ar fi cerut să treacă peste neînţelegeri şi să meargă mai departe cu negocierile. În urma discuţiilor au stabilit modul în care se vor împărţi ministerele. Conform surselor politice, PSD va primi opt ministere, PNL va primi cinci și UDMR va primi trei ministere.
Potrivit unor surse politice, Ilie Bolojan le-ar fi transmis colegilor din partid că cel mai probabil se va bate palma pentru o coaliţie cu PSD, UDMR şi minorităţile. Informaţiile obţinute de Observator spun că liderul interimar al liberalilor şi-ar asuma funcţia de premier dacă PSD nu mai vrea şefia guvernului.
- Cine sunt posibilii prezidenţiabili care vor fi testaţi în sondaje. Liderii PSD le-au cerut liberalilor să...
- Telefonul care a împăcat PSD și PNL. Ilie Bolojan, gata să devină premier și să își asume tăierile pe care...
- Surse: Cele trei condiţii impuse de PSD ca să revină la masa negocierilor. Coaliţia mai face o încercare de a...
Nume vehiculate pentru funcţia de premier
Marcel Ciolacu nu ar dori să mai conducă executivul pentru că va fi nevoit să îşi pună semnătura pe măsuri fiscale dure, prin care să strângă cureaua bugetului de stat şi să reducă deficitul. Totuşi, peste 20 de lideri judeţeni social democraţi i-au cerut ca PSD să dea în continuare premierul. Aşa au apărut alte două nume de potenţiali şefi ai noului Guvern: Marian Neacşu şi Sorin Grindeanu.
Reporter: l-aţi accepta pe Ilie Bolojan ca şef al Guvernului?
Sorin Grindeanu: Dar nu s-a discutat aşa ceva. Va anunţa preşedintele partidului.
Reporter: Este Marian Neacşu o variantă de premier?
Sorin Grindeanu: Nu.
"La nivel de coaliţie ne dorim stabilitate, ne dorim un guvern foarte repede şi cred că dacă ne-am încurca acum de un nume sau de altul nu vom reuşi să ajungem la sfârşitul lui decembrie cu un guvern învestit în funcţie", a declarat Alina Gorghiu, ministru PNL.
Condiţiile PSD, după reluarea negocierilor
Indiferent de premier, USR va rămâne în opoziţie. "Cei din actuala majoritate dacă nu se formează un Guvern nou, e tot PSD-PNL, mă rog, se mai alătură UDMR au mai fost o tură cu ei, se purtau de parcă, oricum trebuie să ne facem, să mimăm câteva zile pentru că discutăm pe bune cu usr, dar ştim că voi n-o să fiţi acolo", a declarat Cătălin Drulă, lider USR.
Reluarea negocierilor a venit la pachet cu trei condiţii puse de partidul condus de Marcel Ciolacu, şi anume candidat comun la prezidenţiale, ordonanţă de urgenţă cu masuri fiscale, care să fie dată de noul guvern şi un pact de neagresiune între partidele din coaliţie.