USR refuză să participe la votul pentru moțiunea de cenzură: PSD se joacă cu soarta României
Dan Barna, lider al Uniunii Salvați România, a anunțat că parlamentarii USR nu vor participa la votul pentru moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Orban, pentru că „România nu are nevoie de cericul PSD”.
De Cornel Preda la 30.08.2020, 17:46- Moţiunea de cenzură va fi votată luni, 31 august, în plenul reunit al Parlamentului
- Moțiunea a fost semnată de 205 parlamentari, iar pentru a trece în Parlament sunt necesare 233 de voturi
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi dezbătută de Parlament luni, însă USR nu va participa la vot.
Dan Barna a scris pe Facebook că „tentativa PSD de a provoca o criză politică cu trei luni înaintea alegerilor la termen e o dovadă de iresponsabilitate pe care nu intenționăm să o încurajăm în niciun fel”.
„Argumentul pentru instalarea actualului guvern a fost acela că țara are nevoie de un executiv cu puteri depline care să se lupte cu pandemia și criza generată de aceasta. La vremea aceea inclusiv PSD părea să fie de acord. Ba, mai mult, parlamentarii PSD au votat pentru cabinetul Orban 3.
Ce s-a schimbat relevant acum? Are România alte priorități? Am scăpat de Covid, duduie economia și e momentul să ne jucăm de-a criza politică? Noi suntem de părere că nu.
Mai e foarte puțin până la deschiderea oficială a școlilor. Cum va contribui o criză politică la o mai bună organizare a anului școlar în condiții de pandemie?
Numărul cazurilor de Covid-19 nu dă nici el semne de scădere semnificativă. Crede PSD că negocierile pentru un nou guvern vor speria virusul care va privi cu interes hârjoana?
Se pierd foarte multe locuri de muncă din cauza pandemiei. Oare PSD crede că într-o țară cu guvern interimar încrederea companiilor va crește brusc? Speră că fără guvern vor veni brusc investitori care să aducă bani în economia noastră, entuziasmați de perspectiva instabilității? Crede vreun strateg PSD că vor scădea în ziua moțiunii costurile de finanțare ale statului? Vom lua împrumuturi mai ieftine pentru că dl Ciolacu va merge la Cotroceni să negocieze altă formulă de cabinet?”, a scris Dan Barna.
Acesta spune că va fi prezent în Parlament pentru „a spune aceste adevăruri și de la tribună, dar nu vom participa la votul unei moțiuni care se joacă cu soarta României fiind inventată iresponsabil de PSD doar ca program de divertisment pentru invitații la congresul proaspăt încheiat”.
Citește și:Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, votată pe 31 august
Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a anunțat miercuri pe Facebook că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi votată într-un plen reunit al celor două Camere ale Parlamentului luni, 31 august 2020.
Moțiunea a fost depusă cu titlul "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată".
„Guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Au făcut chermeze în sediul Guvernului, în timp ce toată România era inchisă. Și-au pus rudele în funcții. Trebuie să dea explicații pentru toate tunurile UNIFARM. Trebuie să dea explicații pentru ventilatoare și măști care au fost achitate și nu au fost livrate niciodată. Un Guvern care își fură propriul popor trbebuie să plece. Un Guvern care fraternizează cu interlopii trebuie să plece. Un Guvern care nu respectă legile, nu crește pensiile și alocațiile trebuie să plece. Această moțiune este respectată de peste un milion de români. Fac apel către toate partidele să voteze această moțiune”, spunea Marcel Ciolacu pe 17 august.
Moțiunea de cenzură, contestată de Guvernul Orban
Guvernul a sesizat la CCR un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în perioada vacanţei parlamentare. Părţile implicate în conflict trebuie să transmită până la 1 septembrie punctele de vedere, urmând ca CCR să stabilească o zi pentru şedinţa în care vor fi susţinute opiniile.
Premierul Ludovic Orban spune că o eventuală votare a moţiunii de cenzură înaintate de PSD ar „şubrezi dramatic capacitatea Guvernului de a face faţă provocărilor imense” cu care se confruntă, el arătând că, din punctul de vedere al puterii executive, dezbaterea moţiunii înainte de a se pronunţa Curtea Constituţională nu este în acord cu legea fundamentală. „Cred că Guvernul până la urmă va fi hotărât de români în data de 6 decembrie, când vor avea loc alegerile parlamentare”, a spus Orban.
Citește și: