Antena Meniu Search
x

Marcel Ciolacu anunță că moțiunea de cenzură va trece și fără voturile UDMR: „Sunt suficiente voturi”

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban are toate şansele să treacă. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că există suficiente voturi în acest sens, chiar şi fără sprijinul UDMR.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 27.08.2020, 17:19

Marcel Ciolacu anunță că moțiunea de cenzură va trece și fără voturile UDMR. „Sunt suficiente voturi”
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților - Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
  • Moțiunea a fost semnată de 205 parlamentari, iar pentru a trece în Parlament sunt necesare 233 de voturi
  • Moţiunea de cenzură va fi votată luni, 31 august, în plenul reunit al Parlamentului

Moţiunea de cenzură va fi votată luni, 31 august, în plenul reunit al Parlamentului, iar Marcel Ciolacu a precizat că şi fără aleşii UDMR există numărul necesar pentru ca Guvernul Orban să pice. 

În eventualitatea în care moţiunea de cenzură, totuşi, nu trece, Marcel Ciolacu spune că nu exclude posibilitatea depunerii unei alte moţiuni de cenzură în septembrie, fiind vorba de o nouă sesiune parlamentară.

În acest moment sunt suficiente voturi ca moţiunea să treacă. Avem discuţii în continuare şi cu UDMR, dar şi fără UDMR avem suficiente voturi ca moţiunea să treacă. (...) Parlamentarii PSD, parlamentarii Pro România, ALDE şi parlamentarii de la Partidul Puterii Umaniste social-liberal au anunţat că vor vota moţiunea de cenzură”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la finalul Consiliului Politic Naţional al PSD. 

Miza PSD, alegerile parlamentare 2020

Întrebat ce îşi propune PSD să schimbe la guvernare, în cazul în care trece moţiunea de cenzură, Marcel Ciolacu a vorbit din perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, nicidecum din cea a pandemiei de coronavirus.

Ţinând cont că mai sunt 3 luni până la alegeri, preşedintele României să înţeleagă necesitatea unui guvern care să organizeze imparţial alegerile. Avem un nume de premier. Sunt ferm convins că premierul pe care o să îl propune va avea şi libertatea de a îşi face lista de miniştri”, a spus Marcel Ciolacu.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, votată pe 31 august

Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a anunțat miercuri pe Facebook că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi votată într-un plen reunit al celor două Camere ale Parlamentului luni, 31 august 2020.

Moțiunea a fost depusă cu titlul "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată".

Guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Au făcut chermeze în sediul Guvernului, în timp ce toată România era inchisă. Și-au pus rudele în funcții. Trebuie să dea explicații pentru toate tunurile UNIFARM. Trebuie să dea explicații pentru ventilatoare și măști care au fost achitate și nu au fost livrate niciodată. Un Guvern care își fură propriul popor trbebuie să plece. Un Guvern care fraternizează cu interlopii trebuie să plece. Un Guvern care nu respectă legile, nu crește pensiile și alocațiile trebuie să plece. Această moțiune este respectată de peste un milion de români. Fac apel către toate partidele să voteze această moțiune”, spunea Marcel Ciolacu pe 17 august.

Moțiunea de cenzură, contestată de Guvernul Orban

Guvernul a sesizat la CCR un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în perioada vacanţei parlamentare. Părţile implicate în conflict trebuie să transmită până la 1 septembrie punctele de vedere, urmând ca CCR să stabilească o zi pentru şedinţa în care vor fi susţinute opiniile.

Premierul Ludovic Orban spune că o eventuală votare a moţiunii de cenzură înaintate de PSD ar „şubrezi dramatic capacitatea Guvernului de a face faţă provocărilor imense” cu care se confruntă, el arătând că, din punctul de vedere al puterii executive, dezbaterea moţiunii înainte de a se pronunţa Curtea Constituţională nu este în acord cu legea fundamentală. „Cred că Guvernul până la urmă va fi hotărât de români în data de 6 decembrie, când vor avea loc alegerile parlamentare”, a spus Orban.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Marcel Ciolacu anunță că moțiunea de cenzură va trece și fără voturile UDMR: „Sunt suficiente voturi”