Diaconescu clarifică declarația despre Rusia şi Yalta 2: Se referea la 2022, nu la negocierile actuale de la Riad
Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale, şi-a nuanţat declaraţiile făcute miercuri privind solicitarea Rusiei de reconfigurare a sferelor de influență și retragerea NATO din estul Europei. Spune că nu se refereau "sub nicio formă" la discuțiile actuale dintre ruşi şi americani, din Arabia Saudită. Potrivit acestuia, afirmațiile vizau începuturile invaziei ruse în Ucraina, când Vladimir Putin ar fi propus un acord complex în schimbul opririi ofensivei, refuzat de americani.
De Redactia Observator la 20.02.2025, 14:39Cristian Diaconescu a revenit asupra declaratilor făcute miercuri că la negocierile din 18 februarie 2025 de la Riad dintre ruși și americani a fost discutată o nouă împărțire a sferelor de influență și retragerea Statelor Unite din Europa, inclusiv din România.
În 2022, în contextul invadării Ucrainei, Vladimir Putin a cerut ca NATO să retragă garanțiile de securitate pentru statele care au aderat după 1997, ceea ce ar fi lăsat fostele țări comuniste, inclusiv România, fără protecția alianței. "Această informație este publică", a precizat consilierul prezidențial pentru apărare și siguranță națională, la Realitatea Plus.
Întrebat dacă această solicitare a fost readusă în discuție în actualele negocieri dintre SUA și Rusia, oficialul a fost categoric: "Sub nicio formă!" El a explicat că această cerere a făcut parte dintr-un "pachet de negociere care nu a ajuns la o finalitate", menționând că și Țările Baltice, Bulgaria și Ungaria au fost vizate de această propunere. În plus, Cristian Diaconescu a subliniat că solicitarea Rusiei de a retrage garanțiile NATO "nu a fost acceptată nici de SUA, nici de Europa, nici atunci și nici acum."
Joi dimineață, într-o intervenție la Digi24, Cristian Diaconescu a reiterat că declarațiile sale făceau referire la un moment din 2022. "Federația Rusă a anunțat această politică încă din 2022, când se încerca, prin negocieri, determinarea Moscovei să se retragă din Ucraina. În acel context, statele NATO făceau demersuri diplomatice corespunzătoare. Așa cum era cunoscut la acea vreme, Rusia a formulat explicit cererea de retragere a garanțiilor de securitate NATO pe aliniamentul din 1997", a declarat Diaconescu.
- Emil Hurezeanu, la Observator, despre o posibilă retragere a SUA din estul Europei: Nu fac acest lucru. Nu există...
- Care sunt riscurile să aibă loc "Yalta 2" cerută de Putin. Armand Goşu: Suntem într-o criză majoră de...
- Ce ar însemna pentru România o posibilă retragere a SUA din Estul Europei şi redesenarea sferelor de influență:...
- Diaconescu susține că Rusia a cerut la Riad retragerea SUA din Europa de Est, ca la Yalta: SUA au refuzat. E un...
- "SUA se vor retrage din Europa dacă nu decidem predarea Ucrainei în trei săptămâni", avertismentul alarmant al...
El a subliniat că această solicitare nu este în prezent pe agenda discuțiilor dintre SUA și Rusia. "Această temă nu a fost pusă pe masa negocierilor în acest moment. Cât despre garanțiile de securitate, monitorizăm îndeaproape situația. Demersurile noastre sunt serioase și prioritare pentru respingerea unor astfel de pretenții", a precizat consilierul prezidențial.
Ce a declarat Cristian Diaconescu la Antena 3 CNN
Diaconescu a avertizat miercuri seară la Antena 3 CNN că discuțiile dintre SUA și Rusia de la Riad ar putea schimba radical situația geopolitică. Potrivit acestuia, Moscova își dorește ca Statele Unite să convingă partenerii europeni să retragă garanțiile de securitate NATO acordate după 1997, ceea ce ar lăsa statele din flancul estic fără protecția Alianței.
"Este un moment dramatic, nu vreau să creez panică, dar problema este extrem de complicată. Rusia urmărește două obiective: fie să câștige un ascendent strategic și politic asupra SUA pentru un nou Yalta, fie să provoace diviziuni în relația transatlantică."
Diaconescu a explicat că SUA au participat la discuții cu scopul de a testa disponibilitatea Rusiei pentru negocieri privind Ucraina și de a împărți responsabilitățile între americani și europeni în gestionarea crizei.
Potrivit lui Diaconescu, Moscova își dorește o reconfigurare geopolitică prin retragerea NATO din teritoriile est-europene care au aderat după 1997: "Rusia așteaptă ca SUA să determine partenerii europeni să retragă garanțiile NATO pentru țările intrate după 1997, ceea ce ar însemna că România, Polonia și alte state nu ar mai beneficia de protecția alianței. Acest scenariu ar duce la recunoașterea unei zone de influență a Rusiei, fără ca țările afectate să aibă un cuvânt de spus – exact ca la Yalta."
El a subliniat că Rusia vede proximitatea NATO ca o amenințare și caută să limiteze cât mai mult prezența alianței la granițele sale.