Florin Cîţu: Există un risc de recesiune. Noi discuţii în coaliţie pentru a decide măsuri care să uşureze viaţa românilor
Florin Cîţu a negat că ar exista un acord în coaliţie privind TVA redus la 5% în energie și spune că s-a discutat doar despre un TVA generalizat. Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc, marţi, la Guvern, într-o nouă şedinţă, pentru a stabili măsurile care vor fi luate în energie, după 1 aprilie, dar şi măsuri economice, în contextul creşterii inflaţiei.
De Redactia Observator la 15.02.2022, 13:40Liderul PNL Florin Cîţu a declarat, marţi, despre un acord în coaliţie privind reducerea TVA la la 5% în energie, că nu s-a discutat acest lucru şi că este un fake news. Singurul lucru pe care l-am spus a fost despre un TVA generalizat, a spus Cîţu. Întrebat dacă TVA-ul redus la 5% a fost agreat, Florin Cîţu a spus: ”Nu s-a discutat. Am văzut că acest lucru a apărut, undeva pe surse. Fake news total, 100% fake news, nu s-a discutat aşa ceva”, potrivit news.ro.
Preşedintele PNL a precizat. ”Singurul lucru pe care l-am spus a fost despre un TVA generalizat. Dacă vreţi să facem ceva, să ajutăm, este vorba despre TVA-ul generalizat, acolo putem să reducem ceva. Dacă mergem aşa punctual, nu ajutăm şi nu are sens să intrăm în discuţii, mai bine nu facem nimic şi la revedere”.
Liderul PNL a mai arătat că ”propunerile pe care le-a făcut, le face cu experienţa a două crize prin care a trecut, în 2008 şi în 2020.” ”Am luat măsuri bune, s-a văzut foarte clar, de aici vin aceste propuneri. Dacă vrem să nu intrăm într-o criză majoră, în perioada următoare, acestea sunt cele două propuneri. Una este de a reduce TVA, pentru a ajuta lupta cu inflaţia. A doua de a reduce contribuţiile, şi aceasta, bineînţeles că deja o pregătisem la Ministerul Finanţelor, de a avea o reducere graduală, până în 2024, a acestor contribuţii”, a spus Florin Cîţu.
Florin Cîţu: Dacă nu se iau măsuri acum de a stimula economia, există un risc de recesiune
Despre riscul intrării în recesiune, liderul liberal a arătat că există riscul acesta, ”dacă nu se iau măsuri acum, de a stimula economia” şi a precizat că va susţine orice măsură care va creşte veniturile tuturor românilor, nu doar în sectorul bugetar.
Întrebat, la Parlament, când e ultimul moment în care ar putea fi luate aceste măsuri economice propuse de el, pentru a nu avea o scădere a economiei, în 2022, Florin Cîţu a spus: ”Ieri. Gândiţi-vă că, dacă deja economia a încetinit în trimestrul patru, deja suntem într-un tăvălug. În trimestru patru, dobânzile Băncii Centrale nu erau crescute, deci Banca Centrală a dat un semnal clar că este o problemă reală cu inflaţia”.
El a precizat că ”Banca Centrală a schimbat discursul de la inflaţie temporară, tranzitorie, la un şoc permanent, de aceea vine cu o creştere de dobândă”.”Întrebarea, pentru toţi economiştii, este până unde va merge Banca Centrală cu dobânzile. (...) Eu nu am văzut, dar poate există, undeva, o teorie economică care spune că poţi să reduci inflaţia cu dobânzi negative, eu ştiu că ai nevoie de dobânzi real pozitive, ceea ce înseamnă că mai ai mult de crescut la dobânzile din România”, a spus el.
Despre un risc de recesiune, Florin Cîţu a spus: ”Dacă nu se iau măsuri acum, de a stimula economia, există un risc”, precizând că vorbeşte de măsuri pentru toată economia, pentru ”a salva toţi angajaţii din economie, în perioada următoare”.
”Despre energie, cu toţii am agreat, aşteptăm Guvernul, ministerul Energiei, ANRE, cine lucrează acolo, toţi experţii, să vină cu soluţii. Pe mine mă îngrijorează, şi trag un semnal de alarmă, în ceea ce priveşte sănătatea întregii economii, pentru că deja avem semnale că acest 4,2 creştere economică pentru 2022 este puţin optimist, şi pentru a-l menţine măcar la 4,2 este nevoie de susţinere, prin investiţii, ori din sectorul privat, ori din sectorul public, e nevoie de a susţine puterea de cumpărare a românilor, şi de aici propunerea cu reducerea contribuţiilor”, a mai afirmat Florin Cîţu.
Întrebat dacă majorările de salarii şi pensii, analizate de PSD pentru vară şi toamnă, sunt posibile în acest context, Florin Cîţu a afirmat că nu ştie ce se analizează acolo. ”Eu mă uit la situaţia economică, noi vom susţine orice măsură care va creşte veniturile tuturor românilor, nu doar în sectorul bugetar, trebuie să fie clar, pe mine mă interesează să creştem veniturile tuturor românilor, şi binenţeles măsuri care să ducă la reducerea costurilor de producţie în general, sau reducerea marginală a taxării, ceea ce înseamnă şi reducerea TVA”.
”În acest context, în care dobânzile cresc, când ai şi inflaţie, când ai şi conflictul acesta care poate nu se va materializa, dar sunt riscuri peste tot, eu zic că este bine să te pregăteşti pentru ceea ce e mai rău”, a mai menţionat Cîţu.
Soluţii care să uşureze viaţa românilor
Preşedinţii PSD şi PNL continuă să-şi dispute supremaţia în Guvern. Singurul lucru asupra căruia Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu s-au înţeles ieri, măcar la nivel declarativ, este faptul că tuturor angajaţilor, bugetari sau din mediul privat, trebuie să li se mărească salariile.
Preşedintele PNL, fost ministru al Finanţelor, ştie foarte bine ce ar trebui făcut, deşi lasă la latitudinea actualului guvern prezentarea unei soluţii care să uşureze viaţa românilor. "Ideea este să ne gândim la o soluție pentru a crește veniturile tuturor românilor, dacă vrem să-i ajutăm soluția este să scădem contribuțiile. Dacă vrem să ajustăm rata inflației, atunci trebuie să scădem contribuțiile. Dacă reducem TVA, rata inflației scade automat. Dacă reducem TVA-ul de la 24 la 20, inflația va scădea cu 2 puncte procentuale." "E posibil să avem o majorare la toate veniturile, ținînd cont de impactul inflației. Când spun asta, spun și bugetari, și privați, și pensionari, toată lumea", a declarat Marcel Ciolacu.
Florin Cîţu este sigur că prin această reducere aparent mică de TVA, fiecare român va avea un plus de 300 de lei. Iar astfel, oamenii vor avea o putere de cumpărare mai mare. Marcel Ciolacu nu a venit cu o soluţie concretă, dar ar prefera să discute - în prealabil despre modul în care am ajuns în această situaţie. "Eu aş vrea să plecăm de la discuţia care este cauza inflaţiei. Cauza inflaţiei, mai mult decât evident, sunt aceste scumpiri din energie, atât la energie electrică cât şi la gaze, care au avut mai multe efecte: unul dintre ele sunt scumpirile evidente şi inflaţia. Cred că întâi trebuie să acţionăm pe cauză." a spus Marcel Ciolacu.
Dacă, până acum, cei doi lideri au părut să meargă în aceeaşi direcţie, lucrurile s-au schimbat în clipa în care Florin Cîţu a fost întrebat dacă Marcel Ciolacu ar fi cerut demiterea ministrului Energiei. ”Cred că au înțeles și partenerii de compromis de la PSD că soluțiile vin de la Guvern și se adoptă în coaliție.” Florin Cîţu nu a ezitat să-l atace şi pe ministrul Sănătăţii, de ale cărui performanţe nu este foarte încântat. Preventiv, e evitat să-l nominalizeze.