Antena Meniu Search
x

Video România înregistrează cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani. Previziunile sumbre făcute de Banca Naţională

Trăim într-o criză continuă, de azi pe mâine. Scumpirile şi inflaţia sunt mai mari decât în 2008, anul Marii Crize. Am ajuns să plătim mai mult pentru mâncare, combustibili, energie şi gaze, în vreme ce salariile şi pensiile au rămas la fel. Dincolo de cifrele seci, este lupta pentru supravieţuire.  

de Ioana Matei

la 14.02.2022, 19:22

Vezi și

Tăvălugul scumpirilor porneşte o dată cu preţul tot mai mare la gaze şi energie electrică. 

Ioana Matei - reporter Observator: În ultimul an, cel mai mult s-au scumpit gazele naturale. Preţurile au crescut cu peste 60 de procente, faţă de ianuarie 2021, iar energia termică este mai scumpă cu 21,5%. Iar asta se vede în bugetul lunar al românilor, care se duce, în cea mai mare parte, pe facturile tot mai mari la întreţinere. 

Criza gazelor naturale are efecte în lanţ. Au crescut preţurile la îngrăşăminte şi de trei-patru ori într-un an, aşa că, automat, alimentele s-au scumpit. 

Ioana Matei - reporter Observator: Media scumpirilor, în cazul alimentelor, a fost de 7 procente. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la ulei şi cartofi. Topul scumpirilor este completat de mălai şi zahăr, unde preţurile au crescut cu 17, respectiv 11 procente.

Pe acelaşi subiect

În ce direcţie se îndreaptă economia din România

Oamenii se simt copleşiţi: salariile şi pensiile au rămas aceleaşi. 

Cetăţeni: - Nu găseşti un produs să nu se fi adăugat cel puţin 10-12 la sută. e foarte greu, foarte greu. dintr-o pensie să îţi achiţi datoriile, să îţi iei medicamente şi te-mprumuţi ca să poţi să trăieşti. 

- Nu mai e un trai decent. 

- Ce să ne facem....trebuie să ne descurcăm cumva, dar e greu. 

- Guvernanţii ăştia habar nu au de pensionari, de oamenii săraci. eu am vecini care nu au ce mânca. 

Şi mărfurile nealimentare s-au scumpit cu mai bine de 10 procente, iar în cazul serviciilor, preţurile au crescut cu 5,66% faţă de ianuarie 2021. Alte creşteri semnificative de preţ au fost înregistrate la serviciile poştale, de 22,5%. Specialiştii ne îndeamnă să renunţăm mai întâi la cheltuielile cu viciile şi apoi la ieşirile în oraş. 

Adrian Asoltanie: Primul pas e să îţi faci un buget///apoi punându-ţi cheltuielile pe hârtie să vezi la ce poţi să mai restrângi, să identifici viciile///apoi ar trebui lucrat la partea de venituri eventual, o schimbare de job.

Toate aceste scumpiri din piaţă au dus la o creştere a inflaţiei la 8,4%, în luna ianuarie. Este o valoare mai mare ca cea din 2008, când întreaga lume a trecut prin a doua mare criză economică din istorie. 

Adrian Asoltanie: Inflaţia înseamnă banilor noştri de zi de zi, cei care au economii o să vadă că in fecare an dispare o putere de cumpărare de 10,12,. 15 la sută

Specialiştii de la Banca Naţională se aşteaptă ca în aprilie inflaţia să ajungă la 11 la sută, o rată cum n-a mai fost din 2004. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » România înregistrează cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani. Previziunile sumbre făcute de Banca Naţională