Antena LIVE

Curs valutar

Florin Cîțu susține că România este pregătită de valul 4 al pandemiei. Ce spune despre măsuri mai ferme pentru a stimula vaccinarea

Florin Cîţu a declarat, miercuri, după ședința de guvern, că vaccinarea este singura soluţie în privinţa pandemiei şi s-a declarat convins că Ministerul Sănătăţii va fi pregătit pentru un val patru.

De la 14.07.2021, 17:46
Florin Cîțu Hepta

Întrebat dacă România este prăgătită de valul 4 de Covid și pentru a primi un număr mare de bolnavi în zona de ATI, Florin Cîțu a răspuns: ”Vreau să vă aduc aminte că, încă din timpul valului trei și pe partea de final a valului trei, am spus foarte clar că nu vom renunța la capacitățile noastre pentru COVID. În același timp, am spus că vreau să avem un sistem creat prin care să putem să transferăm rapid, dacă este nevoie, din sistemul non-COVID în COVID paturi în secțiile ATI. Sunt sigur că Ministerul Sănătății a ținut cont de ceea ce am spus atunci și o să fie pregătit pentru valul patru. În acelaşi timp, diferenţa faţă de valul 3, dacă îmi permiteți, este că acum putem să ne vaccinăm oricând, oriunde, cu orice tip de vaccin. Ştiţi foarte bine că în timpul valului 3 încă primeam doze puține de vaccin, deci este o diferență, eu aș pune vitală în ceea ce priveşte lupta cu acest virus. Vaccinul este singura soluție. Avem vaccin, trebuie să ne vaccinăm.”

La observația unui reporter că numărul oamenilor care se vaccinează este din ce în ce mai mic, premierul a atras atenția că ”în România, vaccinul nu este obligatoriu.”

Întrebat dacă ar fi trebuit să avem măsuri mult mai ferme în ceea ce înseamnă vaccinarea, Florin Cîțu a transmis că ”Propunerile de măsuri întotdeauna pot fi făcute atunci când facem votul pentru CNSU. Dacă vin astfel de propuneri și ele trec de aceste comitete, bineînțeles că le vom lua în calcul. În acest moment nu am avut astfel de propuneri, eu, din contră, țin minte susținerea colegilor de coaliție pentru a relaxa condițiile, pentru a avea concerte şi așa mai departe. Dacă am înțeles eu greșit mesajul, ar fi bine să se clarifice.”

Dozele de vaccin pentru România ”nu sunt cumpărate, sunt comandate”

Pe acelaşi subiect

Florin Cîţu a oferit explicații în legătură cu cele 120 de milioane de doze de vaccin COVID negociate de România: ”Nu le-am cumpărat. Sunt comandă și știți foarte bine că strategia de a cumpăra vaccin este o strategie asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeași strategie, România primește pro-rata, toate ţările merg pe aceeași direcție. Strategia a fost inițial făcută de Comisia Europeană, luând în calcul și acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări, deci, prin acest sistem Covax, este o strategie făcută de la început de Comisia Europeană, de negociere. Deci, este o strategie în care noi am luat parte.

Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede....Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze și nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulți ani. Pentru că de la început s-a știut clar că pandemia poate nu trece în primul an și poate e nevoie de încă doze pe următorii ani. Aceste doze sunt și pe anul viitor.... Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, prețul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda și apoi avem și factura.”

Ce face România pentru a grăbi campania de vaccinare: Guvernul a făcut tot ce ține de guvern

Întrebat ce face guvernul ca să grăbească campania de vaccinare în condițiile în care suntem pe ultimul loc în acest moment și ne așteptăm la valul 4, Florin Câțu e precizat că: ”Dumneavoastră vă uitați la numărul de persoane vaccinate, eu mă uit la numărul de persoane infectate - acolo suntem în cea mai bună situație din Uniunea Europeană, încă. Deci, suntem în cea mai bună situație. Deci, dumneavoastră comparați țări care au teoretic... ar fi trebui să nu aibă această problemă pentru că au mai multe persoane vaccinate și, totuși, au o situție mai dificilă în ceea ce privește  rata de infectare. Trebuie să ne uităm la toți indicatorii. Guvernul a făcut tot ce ține de guvern. În primul rând, am fost prima țară din Europa care a avut vaccin pentru toată lumea, pentru cine dorește să se vaccineze oricând, oriunde, la orice oră, cu orice tip de vaccin. Vaccinarea nu este obligatorie în România, dar, bineînțeles, dacă suntem responsabili, trebuie să ne vaccinăm, pentru că este singura soluție să scăpăm de pandemie. Până acum așa s-a demonstrat.”

Cîţu, întrebat ce politici publice ar avea pentru ca tinerii şi cadrele medicale să nu mai plece din ţară

Premierul Florin Cîţu a declarat că reformarea sistemului de educaţie şi de sănătate din România ar fi o primă cale pentru ca tinerii şi cadrele medicale să nu mai opteze să plece la lucru în străinătate. ”Ceea ce putem noi să facem este să reformăm acest sistem şi să îl modernizăm, ca pe viitor să nu mai plece nimeni. Dacă putem să atragem dintre românii care au plecat înapoi este foarte bine, dacă putem să atragem alţi medici calificaţi din alte sisteme este iarăşi foarte bine. Dar noi ce putem să facem este să facem acest sistem pe care îl avem, şi educație și sănătate, sistemul nostru economic şi social, un sistem din care lumea nu mai vreau să mai plece, este obiectivul meu. După aceea, pot să vină și alții, este perfect.” 

Chestionat dacă are un mesaj pentru tinerii care se gândesc să plece din România, premierul a răspuns: „Mesajul este clar – Vom face ca România să îşi dorească să rămână în România”.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

florin citu pandemie vaccinare romania covid coronavirus
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Nici nu vor să audă...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024