Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Florin Cîțu respinge planul ca România să investească în Banca Internațională de Investiții, supranumită și ”banca spionilor ruși”

Florin Cîțu spune că vor fi făcute investigații ca să vedem cine a decis că e bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a rușilor. El precizează că nu este de acord cu memorandumul pentru majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții.

de Redactia Observator

la 13.07.2021 , 13:05

Florin Cîțu respinge planul ca România să investească în Banca Internațională de Investiții, supranumită și ”banca spionilor ruși” Florin Cîțu - Hepta

„România nu are nimic de câștigat de pe urma participării la această bancă (Banca Internațională de Investiții - n.r.). Sunt foarte multe semne de întrebare despre activitatea acestei bănci. În ceea ce mă privește sunt total surprins și neplăcut surprins să văd acest memorandum semnat de fostul ministru și dat spre avizare în Guvern. Nu înțeleg cum s-a ajuns și cine l-a convins. Ar trebui să facem o investigație să vedem cine l-a convins că este un lucru bun pentru România”, a declarat Florin Cîțu, potrivit Mediafax.

În plus, premierul s-a declarat ”neplăcut surprins” de faptul că Alexandru Nazare a semnat memorandumul pentru participarea României la această bancă. Premierul precizează că a primit acest memorandum luni. De asemenea, el spune că o să trimită Corpul de Control la Ministerul Finanțelor pentru mai multe aspecte. „Vom începe cu această investigație să vedem cine a decis că e bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a rușilor”, a mai transmis premierul Cîțu.

Ce este Banca Internațională de Investiții, supranumită și ”banca spionilor”

Articolul continuă după reclamă

Rusia este cel mai mare acţionar al IBB, bancă fondată în 1970 ca organizaţie financiară a ţărilor socialiste, având ca scop să acorde finanţare de dezvoltare pentru diferite proiecte de investiţii. Cei nouă membri/acţionari ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam. Iniţial, sediul Băncii Internaţionale de Investiţii a fost stabilit la Moscova, iar din 2019 acesta a fost mutat la Budapesta.

Banca se află încă în centrul unor suspiciuni de spionaj. SUA și UE sunt îngrijorate că în spatele ei sunt agenți ruși, potrivit Moscow Times. Mutarea sediului în Ungaria a fost întâmpinată cu revoltă acum 2 ani din partea opoziției maghiare și a societății civile. Președintele maghiar Viktor Orban a acordat băncii numeroase imunități generoase - pașapoarte diplomatice pentru personalul de top, imunitate deplină față de supraveghere din partea procurorilor, garantarea intrării în UE pentru un număr nelimitat de oaspeți IIB - care au provocat temeri de securitate la Bruxelles și Washington.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Florin Cîțu respinge planul ca România să investească în Banca Internațională de Investiții, supranumită și ”banca spionilor ruși”