Antena Meniu Search
x

Florin Cîțu, despre vaccinarea obligatorie a angajaților din Sănătate: ”Propunere ca cei care nu se vaccinează să fie testaţi contra cost”

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că, în ceea ce priveşte vaccinarea personalului medical, există propunerea ca cei care nu doresc să se vaccineze să fie testaţi anti-COVID şi să suporte costul testelor.

de Redactia Observator

la 13.07.2021, 15:39

Florin Cîțu, despre vaccinarea obligatorie a angajaților din Sănătate: ”Propunere ca cei care nu se vaccinează să fie testaţi contra cost”
Florin Cîțu - Hepta

El a răspuns astfel întrebat dacă Executivul ia în calcul măsura obligativităţii imunizării anti-COVID în rândul cadrelor medicale sau a angajaţilor care se ocupă de îngrijirea bătrânilor, pornind de la anunţul făcut de autorităţile din Franţa şi Grecia potrivit căruia vaccinarea va fi obligatorie pentru personalul din sistemul de sănătate.

"În primul rând, România are astăzi cea mai mică rată de infectare din Europa, deci începem cu partea pozitivă. În ceea ce priveşte vaccinarea în rândul personalului medical, ştiţi foarte bine că există propunerea că să fie testaţi cei care nu vor să se vaccineze şi să plătească pentru teste. Asta este propunerea pe care am făcut-o pentru Ministerul Sănătăţii", a declarat Florin Cîţu, marţi, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres

În Franța, Italia și Grecia vaccinarea personalului din Sănătate este obligatorie

Aproape 1 milion de francezi și-au făcut luni programare la vaccin anti-COVID după ce Emmanuel Macron a anunțat că începând din 21 iulie, certificatul sanitar care să ateste vaccinarea sau un test Covid negativ va fi obligatoriu în locurile culturale şi de divertisment în care sunt prezente peste 50 de persoane. În plus, din 15 septembrie, personalul medical care nu se va vaccina, nu va mai putea lucra şi nu va mai fi plătit. Vaccinarea devine obligatorie pentru cei care au contacte cu persoane vulnerabile. De asemenea, testele PCR, fără prescripție medicală, nu vor mai fi decontate din octombrie. 

Și Grecia a anunțat luni noi măsuri în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Vaccinarea anti-COVID-19 devine obligatorie pentru anumite grupuri profesionale. Va începe în căminele de bătrâni, a declarat premierul Greciei. Angajaţii care refuză vaccinarea vor fi suspendaţi începând cu data de 16 august. Pasul următor are în vedere angajaţii din domeniul sănătăţii, de la 1 septembrie. Ulterior, vor fi vaccinaţi toţi membrii Forţelor Armate. În plus, sunt anunțate noi restricţii epidemice cu privire la accesul exclusiv al persoanelor vaccinate în baruri, cinematografe, teatre şi alte spaţii închise.

Italia a adoptat încă din aprilie o lege care obligă pe oricine lucrează în funcții publice sau private de sănătate, inclusiv în farmacii și cabinete medicale, să se vaccineze împotriva Covid-19 sau riscă să fie suspendați fără plată, cu excepția cazului în care angajatorul îi poate distribui într-o poziție mai puțin vulnerabilă. Cel puțin 300 de lucrători din domeniul sănătății au depus contestații legale, potrivit AFP

Cancelarul Angela Merkel a spus, marţi, că, în Germania, vaccinarea anti-coronavirus nu va deveni obligatorie, distanţându-se de hotărâri în acest sens luate în Italia, Franţa şi Grecia. "Noi nu intenţionăm să mergem în direcţia sugerată de Franţa. Nu va fi nicio vaccinare obligatorie", a declarat Angela Merkel citată de Die Welt.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri politice » Florin Cîțu, despre vaccinarea obligatorie a angajaților din Sănătate: ”Propunere ca cei care nu se vaccinează să fie testaţi contra cost”