Miniştrii au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Guvernul Ciolacu 2 a trecut votul de învestire la limită, doar 7 voturi peste cât era necesar
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a depus, luni seară, la Palatul Cotroceni, jurământul de credinţă, ultima etapă înainte de intrarea în mandat a noului Executiv. Preşedintele Klaus Iohannnis a declarat că provocările imediate sunt construcţia bugetului pe anul 2025 şi organizarea alegerilor prezidenţiale. Oamenii aşteaptă soluţii, stabilitate şi un Guvern care menţine ferm traiectoria României, a mai arătat şeful statului.
De Redactia Observator la 23.12.2024, 22:15Membrii Guvernului condus de Marcel Ciolacu a depus luni seara jurământul la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.
Câte voturi a obţinut Guvernul Ciolacu 2
Noul Guvern a obținut luni seara votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru” și 143 „împotrivă”. Învestirea a fost obţinută la o diferenţă de 7 voturi peste pragul de 233 necesar.
Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului. Primul-ministru şi miniştrii au depus individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Prima şedinţă a noului Guvern
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni seară, în prima şedinţă a noului Guvern, că este bucuros că România are un Executiv funcţional, ceea ce transmite ”un semnal esenţial de stabilitate” mediului economic şi partenerilor. ”Ştim ce avem de făcut şi, mai ales, ştim ce greşeli nu mai trebuie să repetăm”, a mai declarat premierul.
”Mă bucură faptul că la finalul acestei zile foarte lungi, România are un guvern funcţional. Este un semnal esenţial de stabilitate pe care îl transmitem mediului privat românesc şi investitorilor străini. Am văzut deja primele efecte pozitive ale votului de azi din Parlament. Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă şi mă aştept ca în zilele următoare scăderea să continue”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul primei şedinţe de Guvern, după învestirea noului Executiv.
Mesajul lui Klaus Iohannis
"Felicitări pentru noul guvern, intrați într-o perioadă dificilă cu noile responsabilităţi. Vă doresc să reușiți în tot ce va propuneţi, dar în primul rând vă rog sa reușiți pentru România și pentru romani, oamenii așteaptă soluții, așteaptă stabilitate, și oamenii așteaptă un guvern care menține ferm traiectoria României, cea stabilită de fiecare când s-a pus problema în ultimii 35 de ani, direcția pro-europeana. Suntem într-o situaţie care nu a mai existat până acum, cu alegeri anulate, și trebuie sa înțelegem că pentru mulți români există preocupări majore. Toată lumea cu care am vorbit și de la care am aflat doresc stabilitate şi doresc cu orice preț sa păstrăm parcusul euroatlantic al României, în acest sens vă rog sa acţionati așa. Provocări sunt foarte multe, cunoașteți foarte bine probleme care trebuie rezolvate, ar dura foarte mult să încerc să le numar, dar două dintre ele merită menţionate, ca și provocări imediate, este vorba despre construcția bugetului pentru 2025, o sarcină complicată, și desigur stabilitatea alegerilor de preşedinte, pe lângă acestea sunt foarte multe probleme, fiecare în domeniul propriu vi le cunoaşteţi, vă urez mult succes”, a fost mesajul de final al preşedintelui Klaus Iohannis.
Toţi miniştrii au primit aviz favorabil
Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, luni, pentru dezbaterea şi votul asupra învestirii Guvernului propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Marcel Ciolacu.
Toţi miniştri din Guvernul Ciolacu 2 au primit aviz favorabil din partea comisiilor în urma unor audieri fulger. Din 465 de parlamentari sunt prezenţi 406. Şedinţa a început cu intonarea Imnului.
Şedinţa este condusă de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan. Premierul desemnat Marcel Ciolacu prezintă programul şi lista Guvernului, apoi vor fi dezbateri şi votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului.
După depunerea jurământului, guvernul Ciolacu 2 va avea de la ora 22:00 prima şedinţă, ce-i drept o reuniune informală, mai mult simbolică.
Componenţa noului Guvern Ciolacu este:
- Ministrul Afacerilor Interne, vicepremier - Cătălin Predoiu
- Ministrul Finanţelor, vicepremier - Tanczos Barna
- Vicepremier fără portofoliu - Marian Neacşu
- Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila
- Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului - Bogdan Ivan
- Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu
- Ministrul Justiţiei - Radu Marinescu
- Ministrul Apărării Naţionale - Angel Tîlvăr
- Ministrul Educaţiei şi Cercetării - Daniel David
- Ministrul Culturii - Natalia Intotero
- Ministrul Afacerilor Externe - Emil Hurezeanu
- Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Marcel Boloş
- Ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila
- Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Florin Barbu
- Ministrul Energiei - Sebastian Burduja
- Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mircea Fechet
- Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale - Simona Bucura Oprescu