Iulia Scântei şi Bogdan Licu, numiţi judecători la Curtea Constituţională a României
Iulia Scântei a fost numită judecător la Curtea Constituţională a României din partea Senatului, iar Bogdan Licu din partea Camerei Deputaţilor.
De Cornel Preda la 03.05.2022, 13:50Plenul Senatului a numit-o marţi, prin vot secret cu buletine, pe Iulia Scântei ca judecător la Curtea Constituţională a României. Iulia Scântei o va înlocui pe Mona Pivniceru, al cărei mandat la CCR se încheie în luna iunie.
În favoarea Iuliei Scântei au fost exprimate 76 de voturi "pentru" şi 34 de voturi "împotrivă". Ceilalţi candidaţi au obţinut: Peter Eckstein-Kovacs - 22 de voturi "pentru" şi 88 de voturi "împotrivă", iar Radu Ghidău - 12 voturi "pentru" şi 98 de voturi "împotrivă".
Preşedintele de şedinţă, Alina Gorghiu, a anunţat la finalul şedinţei că Senatul o numeşte pe Laura Iuliana Scântei pentru funcţia de judecător CCR, pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 11 iunie 2022.
Iulia Scântei, senator PNL şi preşedinte al comisiei juridice din Senat, a afirmat că acest vot o obligă să continue ce a început în urmă cu 6 ani, şi anume să apere drepturi şi libertăţi. ”Prin votul dumneavoastră şi cu sprijinul PNL, care m-a propus pentru această funcţie onorantă de judecător CCR, îmi voi folosi şi exercita atribuţiile de judecător CCR pentru a merge mai departe în ceea ce priveşte consolidarea democraţiei constituţionale, pentru ca România să rămână parte a lumii libere şi a comunităţii euro-atlantice”, a spus ea.
- Cine sunt favoriţii pentru a obţine un mandat la Curtea Constituţională a României. Procedura numirii noilor...
- Valer Dorneanu, înlocuit din funcția de președinte al Curții Constituționale. Camera Deputaților va alege un...
- USR îl susţine pe Cristi Dănileţ pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Cum a reacţionat...
Şi Bogdan Licu a fost numit judecător la Curtea Constituţională a României, după ce a primit 208 voturi "pentru" în plenul Camerei Deputaţilor. Acesta a fost nominalizat de PSD şi susţinut de coaliţia de guvernare. USR l-a susţinut pe Cristi Dănileţ, care a obţinut 59 de voturi "pentru".
El va ocupa funcţia de judecător al CCR pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, al cărui mandat expiră în luna iunie.
Cristian Danileţ, propus de USR, a obţinut 59 voturi "pentru" şi 242 "contra", în timp ce candidatul propus de AUR, Ioan Sabău-Pop, a întrunit 34 voturi "pentru" şi 267 "contra".
Cum sunt schimbaţi judecătorii la Curtea Constituţională
Potrivit Constituţiei României, Curtea Constituţională se compune din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de Preşedintele României. Înnoirea judecătorilor are loc din 3 în 3 ani, cu câte o treime dintre aceştia.
Astfel, în 2022 vor fi înlocuţi la Curtea Constituţională a României judecătorii Valer Dorneanu, Mona Pivniceru şi Daniel Morar.
În coaliţia de guvernare a fost agreat faptul ca la Camera Deputaţilor propunerea să fie făcută de către PSD, iar la Senat propunerea să aparţină PNL. Astfel, Partidul Social Democrat l-a nominializat pe Bogdan Licu pentru un mandat de judecător la CCR, în locul lui Valer Dorneanu, în timp ce Partidul Naţional liberal şi-o doreşte la CCR pe Iuliana Scântei. USR a venit cu propria nominalizare în locul lui Valer Dorneanu, în persoana lui Cristi Dănileţ.
Tot în iunie 2022, expiră şi mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar. Nominalizarea în locul Monei Pivniceru urmează să fie făcută de către Senatul României, în timp ce nominalizarea în locul lui Daniel Morar ar urma să aparţină Preşedintelui României.
Pe locul Monei Pivniceru, PNL o propune de senatoarea Iulia Scântei, iar USR - pe avocatul Péter Eckstein-Kovács.
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat, la 11 aprilie, procedura pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională, în locul actualului preşedinte, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul pe 10 iunie 2022. "Domnul Valer Dorneanu a fost numit judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului doamnei judecător Aspazia Cojocaru (...). Domnul Valer Dorneanu a depus jurământul prevăzut de art. 63 alin 1 din Legea 47/1992, republicată, în data de 10 iunie 2013. Având în vedere că, potrivit tezei a doua din alin. 2 al art. 63, judecătorii Curţii îşi vor exercita funcţia de la data depunerii jurământului, se constată, în temeiul art. 67 alin. 2, teza întâi, că mandatul domnului judecător Valer Dorneanu expiră în data de 10 iunie 2022", se menţionează în documentul Biroului Permanent.
Nominalizarea unui nou judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu urmează să fie făcută de Camera Deputaţilor, având în vedere că tot aceasta a fost cea care l-a desemnat pe Valer Dorneanu în 2013.
Ce judecători sunt acum la Curtea Constituțională
- Mona-Maria PIVNICERU - Numită judecător de Senatul României (2013), pentru un mandat de 9 ani.
- Daniel-Marius MORAR - Numit judecător de Preşedintele României (2013), pentru un mandat de 9 ani.
- Livia-Doina STANCIU - Numită judecător de Preşedintele României (2016), pentru un mandat de 9 ani.
- Marian ENACHE - Numit judecător de Senatul României (2016), pentru un mandat de 9 ani.
- VARGA Attila - Numit judecător de Camera Deputaţilor (2016), pentru un mandat de 9 ani.
- Elena-Simina TĂNĂSESCU - Numită judecător de Preşedintele României (2019), pentru un mandat de 9 ani.
- Cristian DELIORGA - Numit judecător de Senatul României (2019), pentru un mandat de 9 ani.
- Gheorghe STAN- Numit judecător de Camera Deputaților (2019), pentru un mandat de 9 ani.
Care este procedura numirii unui nou judecător la CCR
Fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi. Candidaturile se pot depune la Comisia juridică de grupurile parlamentare, de deputaţi şi de senatori. Fiecare candidat va depune un "curriculum vitae" şi actele doveditoare că îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie. Candidaţii vor fi audiaţi de comisie şi de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toţi candidaţii, conform Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale (art. 5).
Conform art. 67 din Legea CCR, mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează la expirarea termenului pentru care a fost numit sau în alte situaţii precum demisie, pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept, deces etc.
Cu 3 luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe Preşedintele României, solicitându-l să numească un altul în locul lui; numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor (art. 68 din Legea nr. 47/1992).
Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit. Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de Preşedintele României poate propune o singură candidatură. Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, va avea loc un doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi. Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă (art. 7 din Legea nr. 47/1992).
Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior (art. 143 şi 144 din Constituţie)