Liderii coaliţiei se întâlnesc din nou azi, la 16:00. Culisele primei runde de discuții şi condiţia pusă de USR-PLUS
Liderii coaliţiei de guvernare se întâlnesc din nou marţi, de la ora 16:00, în încercarea de a soluţiona blocajul apărut după revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii. Liderul USR Dan Barna a declarat luni seară, după 4 ore de discuţii în coaliția partidelor aflate la guvernare, că s-au prezentat argumente, au fost analizate ipotezele şi scenariile de lucru în baza cărora se va putea ajunge la o decizie.
De Redactia Observator la 20.04.2021, 09:48- Liderii coaliţiei de guvernare se întâlnesc din nou astăzi, pentru a soluţiona blocajul apărut după revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii.
- Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că această coaliţie trebuie să continue. ”Suntem oameni responsabili”, a afirmat el, adăugând că a fost o întâlnire constructivă.
- O nouă întâlnire este programată pentru marţi la 16:00.
- Premierul Florin Cîţu a spus că aşteaptă ca USR-PLUS să facă o nominalizare pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, el afirmând că acest minister este „în vârful” luptei cu pandemia.
Cele patru ore de discuţii desfăşurate luni s-au încheiat fără niciun rezultat, iar un termen pentru a se ajunge la o decizie este greu de prevăzut, în condiţiile în care USR PLUS insistă asupra faptului că nu îi mai acordă susţinerea premierului Cîţu şi refuză să numească un titular la Sănătate în actualele condiţii, iar premierul Cîţu şi UDMR afirmă că actuala coaliţie este cea mai bună soluţie pentru România şi că nu există alternativă, potrivit news.ro.
Liderul USR Dan Barna a afirmat, după o primă rundă de discuţii, că s-au prezentat argumente, au fost analizate ipotezele şi scenariile de lucru în baza cărora se va putea ajunge la o decizie. ”Au fost câteva ore de discuţii în care fiecare dintre parteneri şi-a prezentat poziţiile şi punctele de vedere, argumentele pentru care cei de la Partidul Naţional Liberal îl susţin pe Florin Cîţu, argumentele pentru care noi nu îi mai acordăm încredere premierului. Vom continua mâine la ora 16:00 discuţia. Am analizat, practic, pe parcursul acestor ore. Ceea ce s-a întâmplat a fost să analizăm ipotezele şi scenariile de lucru în baza cărora vom putea, sper eu, să ajungem într-un termen cât mai scurt la o decizie de un fel sau celălalt”, a declarat vicepremierul Dan Barna, lider USR.
Liderul UDMR Kelemen Hunor consideră că această coaliţie trebuie să continue. ”Suntem oameni responsabili”, a afirmat el, adăugând că a fost o întâlnire constructivă. „În ceea ce ne priveşte, am spus că nu există o alternativă la această coaliţie.(...) Suntem oameni responsabili, oameni maturi, oameni cu experienţă politică şi vom susţine în continuare această coaliţie şi vom merge mai departe în această coaliţie. Sunt convins că mâine vom găsi soluţia bună pentru fiecare parte din această coaliţie. După 4 luni nu putem să ne permitem o tensiune mai mare, un conflict mai mare, o criză politică şi nici nu se va întâmpla acest lucru, sunt convins. A fost o discuţie extrem de constructivă şi extrem de cooerentă.”, a subliniat Kelemen Hunor.
Cîţu: Toate partidele şi-au pus cererile pe masă
- Adriana Pistol, INSP: Andreea Moldovan a prezentat doar ideile principale din ordinul privind carantina. Nu a fost...
- Marcel Ciolacu: Nu risc o moțiune de cenzură, când există probabilitatea ca USR PLUS să iasă de la guvernare
- Florin Cîţu, primele declarații după ședința din Coaliție: ”Discutăm. Încă aştept nominalizarea...
Simultan cu declaraţiile lui Dan Barna şi Kelemen Hunor, premierul Florin Cîţu, care a plecat mai devreme de la şedinţa coaliţiei, a reiterat la Digi 24 că aşteaptă ca USR-PLUS să facă o nominalizare pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, el afirmând că acest minister este "în vârful" luptei cu pandemia. "La acest moment cea mai bună opţiune pentru România este această coaliţie", afirmă el. Cîţu susţine că "este vital" să avem un ministru al Sănătăţii. "Are tot sprijinul meu, aşa cum a avut şi predecesorul", a adăugat Cîţu.
"Discutăm. Toate partidele şi-au pus cererile pe masă, discutăm în continuare, este o coaliţie care prin discuţii a funcţionat şi până acum, discutăm şi acum. (...) Vă spun ce am spus şi azi dimineaţă, România trebuie să fie guvernată, la acest moment cea mai bună opţiune pentru România este această coaliţie. În continuare, aştept nominalizarea ministrului Sănătăţii, portofoliul este al USR-PLUS", a declarat prim-ministrul luni seară, la Digi 24.
El a menţionat că speră ca USR-PLUS că facă această nominalizare "cât mai repede" pentru că Ministerul Sănătăţii "este în vârful luptei cu pandemia şi avem nevoie de cineva care să se ocupe cât mai repede de aşa ceva". "Cred că avem un moment... ca orice coaliţie există un astfel de moment şi vedem cum îl depăşim. Cred că e important să vedem şi ce ne-a adus aici, şi acele valori şi acele principii care ne-au adus aici”, a adăugat Cîţu. Premierul a răspuns şi acuzaţiilor aduse la adresa sa de unii miniştri, reiterând că doreşte să îi evalueze pe miniştrii din cabinetul său în funcţie de fapte, nu de declaraţii.
Culisele primei runde de discuții în Coaliție
Şedinţa de ieri nu a început sub cele mai bune auspicii, mai ales că - potrivit unor surse Observator News - Florin Cîţu şi-ar dori să-i demită pe ministrul Justiţiei, pentru că nu ar fi mulţumit de activitatea sa, dar şi pe cel al Transporturilor, din cauza comentariilor inadecvate la adresa premierului. Liderul PNL nu ar avea nimic împotrivă ca ministrul Cătălin Drulă să-şi piardă funcţia, chiar dacă prim-ministrul se dovedeşte a fi mai diplomat când vine vorba despre o decizie radicală. Dar, dincolo de orice discuţii în contradictoriu, liberalii vor un singur lucru: un specialist la conducerea Ministerului Sănătăţii.
Numai că liderii USR-PLUS nu au venit cu o propunere, ci cu o condiţie. Şi anume, ca premierul să nu mai aibă dreptul să demită un ministru, fără a cere voie - în prealabil - membrilor coaliţiei. Bineînţeles, solicitarea nu a fost primită cu mare bucurie de liberali, mai ales că - pentru a îndeplini această condiţie - ar trebui să fie modificată Constituţia României. Opoziţia priveşte deocamdată de pe margine întreg scandalul şi nu va depune moţiune de cenzură.