Antena LIVE

Curs valutar

Ludovic Orban a fost ales președintele Camerei Deputaților

Președintele PNL, Ludovic Orban, a fost ales, luni noaptea, președinte al Camerei Deputaților. Fostul premier şi liderul de grup al deputaţilor PSD, Alfred Simonis, au fost singurii candidaţi pentru această funcţie.

De la 22.12.2020, 08:45
WhatsApp
Ludovic Orban a fost ales președintele Camerei Deputaților Inquam Photos / George Călin

Au votat 289 de deputaţi, din totalul celor 322 care au depus jurământul. 

Ludovic Orban a obţinut 179 de voturi ”pentru” şi 110 ”împotrivă”, în timp ce Alfred Simonis a primit 110 voturi ”pentru” şi 179 ”împotrivă”.

Votul a fost secret, exprimat cu buletine de vot. 

Orban a fost șeful deputaților după o ședință cu scandal

Ludovic Orban a câștigat șefia Camerei Deputaților la capătul unei ședințe cu scandal, în care AUR a părăsit sala, motivând că este foarte târziu.

Ședința de constituire a început luni, la ora 12.00.

La ora 23.30, decanul de vârstă al deputaților a închis ședința și a AUR a părăsit sala.

Alianța pentru Unirea Românilor s-a întors în sală aproape de miezul nopții, s-a ales un alt decan de vârstă și ședința s-a reluat.

Ludovic Orban a mulţumit decanului de vârstă pentru că ”a salvat” şedinţa de constituire a Camerei Deputaţilor şi a anunţat activitatea pentru ziua de marţi. 

”Mâine vom convoca un plen, cel mai probabil în jurul orei 13.00, pentru a finaliza procedurile de constituire a noului Parlament şi un Birou Permanent, în jurul orei 12.30”, a declarat Orban. 

De asemenea, a fost aleasă componenta Biroului Permanet al Camerei Deputaţilor, votul fiind cu bile. Au votat 289 de deputaţi, fiind votată întreaga listă. Un singur vot s-a înregistrat ”împotrivă”, fiind 288 de voturi ”pentru”. 

Marius Budăi, Alexandru Rafila, Laurenţiu Leoreanu şi Cristina Prună sunt vicepreşedinţii Biroului Permanent, Ludovic Orban fiind preşedintele acestuia. 

Consultări ale preşedintele Klaus Iohannis cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului

Klaus Iohannis a convocat pentru marţi partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări în vederea desemnării unui premier. Consultările vor începe la ora 15.00, cu delegaţia PSD.

”În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) şi ale art. 103 din Constituţia României, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de Prim-ministru”, a transmis Administraţia Prezidenţială. 

Programul consultărilor este următorul: 

15:00 - Partidul Social Democrat (PSD)

15:30 - Partidul Naţional Liberal (PNL)

16:00 - Alianţa USR-PLUS

16:30 - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)

17:00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

17:30 - Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament

Şeful statului a avut prima rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în 14 decembrie, dar la finalul zilei a anunţat că nu erau întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier. 

Liderii PNL, USR PLUS, UDMR au semnat Acordul de guvernare 2020 - 2024

Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor - au semnat luni Acordul de guvernare 2020 - 2024, după mai bine de o săptămână de negocieri pe programul de guvernare şi pe modul de împărţire a portofoliilor de ministru, a funcţiilor de prefect şi a celor de secretar de stat.

Documentul consemnează că partidele semnatare înţeleg că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia noastră şi se angajează să respecte voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbe, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic.

Textul acordului semnat de cele trei partide

"1. România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce ţara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieşi întărită atât din pandemie, cât şi din dificultăţile economice care decurg din aceasta.   

2. Perioada de tranziţie post-comunistă trebuie să se încheie. Statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor şi aşteptărilor societăţii în secolul 21. Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriaşă pentru a creşte calitatea serviciilor publice şi a vieţii tuturor cetăţenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiţie socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acţiune care dă substanţă şi direcţie proiectului nostru de inovare, dezvoltare şi modernizare a statului.   

3. Înţelegem că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia noastră. Vom acţiona pentru a confirma încrederea cetăţenilor care ne-au votat şi pentru a câştiga încrederea celor care nu au votat că o bună guvernare poate schimba în bine viaţa oamenilor. Vom fi transparenţi, ne vom consulta cu organizaţiile societăţii civile, patronale, profesionale şi  sindicale şi vom acţiona pe baza unor decizii fundamentate. Vom urmări aplicarea principiului subsidiarităţii, adică luăm deciziile la un nivel cât mai apropiat de cetăţeni.  

4. Suntem trei formaţiuni politice cu istorii şi culturi organizaţionale diferite. Ce ne-a adus împreună a fost responsabilitatea faţă de destinul României. Vedem diversitatea noastră ca o şansă de a ne completa reciproc şi de a reprezenta diferite speranţe ale cetăţenilor români. Ne leagă valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală şi solidaritate. Suntem hotărâţi să apărăm aceste valori atunci când sunt ameninţate şi să ducem România mai departe pe drumul ei european.     

5. Ne angajăm să respectăm voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formaţiunile noastre.   

6. România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi soluţii pe termen lung. Majoritatea parlamentară pe care ne bazăm, constituită prin votul cetăţenilor români, ne obligă să ne asumăm guvernarea pentru o legislatură completă. Avem încredere că acest pact şi programul de guvernare sunt un fundament puternic pentru un guvern de lungă durată care poate aduce rezultate concrete pentru cetăţeni.  

7. Afirmăm dreptul fiecărei formaţiuni semnatare de a-şi nominaliza reprezentanţii pentru funcţiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesionişti, cu experienţă relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona şi cu o bună reputaţie. Vom descuraja nepotismul şi clientelismul, vom acţiona cu imparţialitate şi vom respecta principiul competenţei pentru ocuparea funcţiilor publice prin concurs.  

Propunerea noastră de Prim-Ministru este Florin Cîţu.   

Propunerea noastră pentru Preşedintele Senatului României este, din partea USR-PLUS, Anca Dana Dragu.  

Propunerea noastră pentru Preşedintele Camerei Deputaţilor este, din partea PNL, Ludovic Orban."

Veronica Micu

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...

ludovic orban presedinte camera deputatilor coalitie consultari
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024