Antena Meniu Search
x

Liderii PNL, USR PLUS, UDMR au semnat Acordul de guvernare 2020 - 2024. Documentul interzice traseismul politic

Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor - au semnat luni Acordul de guvernare 2020 - 2024, după mai bine de o săptămână de negocieri pe programul de guvernare şi pe modul de împărţire a portofoliilor de ministru, a funcţiilor de prefect şi a celor de secretar de stat.

Alexandru Badea
de Alexandru Badea

la 21.12.2020, 20:13

Vezi și
  • Textul acordului semnat de partide conţine şapte puncte.

Documentul consemnează că partidele semnatare înţeleg că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia noastră şi se angajează să respecte voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbe, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic.

Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formaţiunile noastre”, garantează cele trei formaţiuni. De asemenea, documentul notează că Florin Cîţu este propunerea de premier, iar Ludovic Orban şi Anca Dragu sunt susţinuţi pentru preşedinţiile Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Textul acordului semnat de cele trei partide

"1. România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce ţara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieşi întărită atât din pandemie, cât şi din dificultăţile economice care decurg din aceasta.   

2. Perioada de tranziţie post-comunistă trebuie să se încheie. Statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor şi aşteptărilor societăţii în secolul 21. Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriaşă pentru a creşte calitatea serviciilor publice şi a vieţii tuturor cetăţenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiţie socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acţiune care dă substanţă şi direcţie proiectului nostru de inovare, dezvoltare şi modernizare a statului.   

3. Înţelegem că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia noastră. Vom acţiona pentru a confirma încrederea cetăţenilor care ne-au votat şi pentru a câştiga încrederea celor care nu au votat că o bună guvernare poate schimba în bine viaţa oamenilor. Vom fi transparenţi, ne vom consulta cu organizaţiile societăţii civile, patronale, profesionale şi  sindicale şi vom acţiona pe baza unor decizii fundamentate. Vom urmări aplicarea principiului subsidiarităţii, adică luăm deciziile la un nivel cât mai apropiat de cetăţeni.  

4. Suntem trei formaţiuni politice cu istorii şi culturi organizaţionale diferite. Ce ne-a adus împreună a fost responsabilitatea faţă de destinul României. Vedem diversitatea noastră ca o şansă de a ne completa reciproc şi de a reprezenta diferite speranţe ale cetăţenilor români. Ne leagă valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală şi solidaritate. Suntem hotărâţi să apărăm aceste valori atunci când sunt ameninţate şi să ducem România mai departe pe drumul ei european.     

5. Ne angajăm să respectăm voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formaţiunile noastre.   

6. România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi soluţii pe termen lung. Majoritatea parlamentară pe care ne bazăm, constituită prin votul cetăţenilor români, ne obligă să ne asumăm guvernarea pentru o legislatură completă. Avem încredere că acest pact şi programul de guvernare sunt un fundament puternic pentru un guvern de lungă durată care poate aduce rezultate concrete pentru cetăţeni.  

7. Afirmăm dreptul fiecărei formaţiuni semnatare de a-şi nominaliza reprezentanţii pentru funcţiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesionişti, cu experienţă relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona şi cu o bună reputaţie. Vom descuraja nepotismul şi clientelismul, vom acţiona cu imparţialitate şi vom respecta principiul competenţei pentru ocuparea funcţiilor publice prin concurs.  

Propunerea noastră de Prim-Ministru este Florin Cîţu.   

Propunerea noastră pentru Preşedintele Senatului României este, din partea USR-PLUS, Anca Dana Dragu.  

Propunerea noastră pentru Preşedintele Camerei Deputaţilor este, din partea PNL, Ludovic Orban."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Liderii PNL, USR PLUS, UDMR au semnat Acordul de guvernare 2020 - 2024. Documentul interzice traseismul politic