Update

Consultări la Cotroceni pentru desemnarea premierului. Patru nume propuse de partide lui Klaus Iohannis

De Veronica Micu.
Publicat: 14.12.2020, 16:35.
Actualizat: 14.12.2020, 16:46

Tensiune, astăzi, la Cotroceni, acolo unde s-au desfăşurat consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare, în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier.

Desemnarea unui premier este o decizie grea, deoarece până acum niciun partid nu a renunţat la pretenţii.

Până acum, sunt patru propuneri de premieri din partea partidelor: PNL îl propune pe Florin Cîţu, PSD pe Alexandru Rafila, USR-PLUS pe Dacian Cioloş, iar AUR pe Călin Georgescu.

Cei de la USR-PLUS ar fi însă dispuşi să susţină varianta Florin Cîţu, dacă Dan Barna primeşte şefia Camerei Deputaţilor. Funcţia este dorită şi de Ludovic Orban.

Dacă va fi propus astăzi un premier, atunci noul guvern trebuie învestit în 10 zile.

Desfăşurarea negocierilor de la Cotroceni, live update:

UPDATE 15:30 Consultările cu UDMR s-au încheiat.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că în urma alegerilor din 6 decembrie sunt mai multe formule pentru asigurarea unei stabilităţi guvernamentale, dar cea mai bună şi singura de care se poate discuta este o coaliţie parlamentară PNL – USR-PLUS – UDMR.

La invitaţia preşedintelui Iohannis am fost invitaţi la prima rundă de consultări la Palatul Cotroceni şi am spus că după rezultatul oficial al votului din 6 decembrie sunt mai multe formule pentru a asigura o stabilitate guvernamantală, dar din punctul nostru de vedere cea mai bună şi poate singura de care putem discuta este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL-USR-Plus şi UDMR”, a declarat Kelemen Hunor.

El a precizat că această majoritate ar fi una solidă cu care se va putea guverna timp de patru ani.

Asta ar însemna şi o majoritate solidă, nu o majoritate constituţională, nu am putea amenda Constituţia, dar cu sprijinul grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară am avea o majoritate solidă cu care s-ar putea guverna patru ani dacă am reuşi să creştem nivelul de încredere între partenerii din coaliţie, dacă reuşim să construim un program de guvernare comun şi dacă reuşim să stabilim acele deziderate pe termen scurt şi pe termen lung. Lucrul cel mai important este să avem un proiect de buget cât mai repede”, a explicat liderul UDMR.

UPDATE 15:00 Ultimul partid care a intrat la consultări este UDMR.

UPDATE 14:40 Avocata Diana Şoşoacă a ţinut masca sub nas la discuţiile cu Klaus Iohannis.

Noi cei de la AUR se pare că am încurcat multe socoteli și suntem bucuroși de asta. Să lase bătaia pe ciolan”, a susținut liderul Geroge Simion. Detalii, AICI.

UPDATE 14:14 Delegaţia AUR a ajuns la Cotroceni, cu întârziere.

Membrii formaţiunii au ajuns mai târziu pentru că au luat-o pe jos spre Cotroceni.

George Simion, copreședintele formațiunii AUR, a anunțat la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni că propunerea lor pentru funcția de prim-ministru este Călin Georgescu.

UPDATE 13:20 Ludovic Orban, după negocierile de la Palatul Cotroceni: Nu suntem de acord cu nicio participare la guvernare a PSD

"Nu suntem de acord cu nici o participare la guvernare a PSD. PSD a ținut în loc România 30 de ani, PSD trei ani de zile a făcut cu totul altceva decât a promis românilor, mai mult, PSD s-a comportat ca un partid care nu merită să dețină nicio părticică de putere în România", a declarat Ludovic Orban. Detalii, aici.

UPDATE 13:00 - Președintele Klaus Iohannis a început discuțiile cu delegația USR-PLUS.

La Palatul Cotroceni au venit Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Claudiu Năsui și Cosette Chichirău. Liderii Alianței au anunțat că îi vor propune președintelui Klaus Iohannis varianta Dacian Cioloș - premier.

UPDATE 12:10 - Marcel Ciolacu a anunțat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis a considerat propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru al României, în persoana profesorului Alexandru Rafila, ca fiind una "onorabilă". Detalii, AICI

UPDATE 12.05 - La Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a început discuțiile cu cei de la PNL.

"Bine ați venit", i-a întâmpinat președintele pe liberali.

Din delegația PNL fac parte Ludovic Orban, Rareș Bogdan, Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu.

UPDATE 11.05 - Au început consultările la Cotroceni. Prima întâlnire a președintelui Klaus Iohannis este cu delegația PSD:

"Tema discuției de azi e evidentă. Doresc să știu opinia dvs despre formarea unei majorități, o variantă, doi despre formarea unui guvern și alte probleme dacă doriți să mi le prezentați", a spus Iohannis la începutul consultărilor cu social-democrații.

UPDATE 10.40 - Șeful PSD Marcel Ciolacu anunță că va face declarații de presă după consultările de la Cotroceni, care încep la ora 11.00.

"Domnul președinte trebuie să înțeleagă astăzi că a pierdut aceste alegeri și să accepte nominalizarea PSD în persoana domnului Rafila. O să facem alte declarații după ce venim de la Cotroceni. O să îi înmânăm programul de guvernare, aici va găsi calea să îl desemneze pe domnul Rafila premier", a declarat Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte luni cu delegaţiile partidelor care au intrat în Parlament în urma alegerilor din 6 decembrie, la finalul discuţiilor fiind de aşteptat să anunţe numele premierului, care va avea zece zile pentru a-şi prezenta în plenul Camerelor reunite echipa şi programul de guvernare.

Partidele au fost invitate la consultări discuţii în ordinea descrescătoare a numărului voturilor obţinute, primul fiind PSD, la ora 11.00, urmat de PNL, USR PLUS, Alianţa pentru Unirea Românilor, UDMR şi Grupul minorităţilor naţionale, fiecărui partid fiindu-i alocată o oră.

Discuţiile se anunţă tensionate, în condiţiile în care fiecare partid va merge cu propria agendă, inclusiv cele trei - PNL, USR PLUS, UDMR - de la care era aşeptată formarea unei majorităţi parlamentare, dar ale căror negocieri au eşuat duminică.

Klaus Iohannis va avea pe masă mai multe nume de premier: Alexandru Rafila - propus de PSD, Florin Cîţu - PNL, Dacian Cioloş - USR PLUS, Călin Georgescu - AUR, iar UDMR ar urma să ia luni dimineaţă o decizie pe tema premierului.

Consultările vor avea loc după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS;
Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

PNL şi USR-PLUS merg fiecare cu o propunere de premier

Negocierile dintre liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR s-au blocat duminică dimineaţa, la scurt timp după reluarea discuţiilor.

Deputatul USR Tudor Pop susține că PNL vrea pozițiile cheie în guvern și legislativ.

„A luat 25% la alegeri și are pretenții de partid cu 45%. Nu vom accepta ca PNL să aibă toate pozițiile de decizie, iar noi doar să executăm”, a spus partamentarul.

„Facem guvern împreună cu PNL, nu în jurul PNL, că PNL nu e pom de Crăciun și nici noi nu suntem pe post de globuri. Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna într-o majoritate de centru dreapta reformatoare, nu pentru a face figurație pe lângă Ludovic Orban. Și vom respecta acest mandat”, a scris duminică pe Facebook deputatul Tudor Pop.

Surse politice citate de Mediafax spun că la Cotroceni partidele ar putea merge cu două propuneri de premier, pentru că cele trei partide nu au reuşit să cadă de acord asupra împărţirii funcţiilor de premier, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Senatului.

Liderii celor trei partide au convenit să se vadă marţi, după consultările de la Cotroceni. Potrivit surselor apropiate negocierilor, fiecare partid va merge la discuţiile cu Klaus Iohannis cu propria propunere de premier, Florin Cîţu din partea PNL şi Dacian Cioloş, susţinut de USR-PLUS.

PSD va propune guvern minoritar sau guvern de uniune națională cu premier social-democrat

Partidul Social-Democrat a ironizat imediat rezultatele negocierilor avute de PNL, USR-PLUS și UMDR și spune că „fumul alb anunțat era de fapt de la trabucurile pufăite”.

Reacția a venit după ce Dragoș Pîslaru (USRPLUS) anunța sâmbătă: Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției.

„Se demonstrează că fumul alb anunțat ieri cu mare pompă de reprezentanții CDR 2.0 era, de fapt, de la trabucurile pufăite la negocieri. Oricât de priceput ar fi bucătarul de la Vila Lac 1, foamea de funcții și setea de putere nu s-au stins nici după 2 zile de discuții!”, au scris duminică reprezentanții PSD pe pagina de Facebook a partidului.

PSD va propune pentru a fi desemnat premier pe Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică seara că la consultările de luni de la Cotroceni partidul său va propune fie un guvern minoritar PSD, fie un guvern de uniune națională, cu premier social-democrat.

„Depinde de preşedinte cât de mult doreşte să prelungească această criză politică. Noi avem acum un guvern interimar, incapabil să mai emită ordonanțe de urgență. (...) Nu avem altă variantă şi nu vom vota în parlament altă variantă decât prim-ministru Alexandru Rafila. Sunt două posibilități: ori ne lasă și ne creionăm un guvern minoritar, cu prim-ministru Alexandru Rafila, ori facem un guvern de uniunea naţională, cum cred că ar trebui și cam asta a fost dorința românilor, să împartă puterea, dar partidul care a câştigat alegerile trebuie să propună primul ministru”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3.

Din delegația PSD care va merge luni la Palatul Cotroceni fac parte Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu și Gabriela Firea.

Candidatul pentru funcţia de premier va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Dacă premierul desemnat nu obține voturile majorității deputaților și senatorilor, procedura se reia, iar șeful statului va desemna un nou premier.

Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în faţa preşedintelui României.

Citește și
Politic • pe 22.12.2020 la 16:53
Foto
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea premierului. Ludovic Orban: Așteptăm decizia președintelui
recomandari pe a1.ro
Îți amintești de Giuliano Stroe, zis și „micul Hercule”? Ce au aflat fanii
Politic • pe 22.12.2020 la 06:30
Ludovic Orban a fost ales președintele Camerei Deputaților

Top știri

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia
1
Extern • pe 14.01 la 08:15

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia

O femeie din Rusia a renunţat la relaţia cu soţul, pentru a începe una nouă cu fiul vitreg. Cei doi urmează chiar să devină părinţi cât de curând. Fostul soţ condamnă comportamentul acesteia, spunând că nu o va putea ierta vreodată pentru ce a făcut. Ea a recunoscut că a recurs la mai multe operaţii estetice pentru a fi considerată mai atractivă.

PARTENERI
Horoscop duminică, 17 ianuarie: Leii fac schimbări în locuință
pe spynews.ro
"De asta îi spun 'soarele meu'!". El este bărbatul care a făcut-o pe Anamaria Prodan să fie în extaz: "Ne iubim la nebunie"
pe antenasport.ro
"Să fiu goală este una dintre activitățile mele preferate!" Afirmaţie uluitoare a unei românce căsătorite cu un star plin de bani
pe antenasport.ro
Cine este bărbatul care a lovit cu maşina un cărucior în care se afla în bebeluş, pe o stradă din Bucureşti. Interlopul a fost reţinut
pe antenasport.ro
Cum arată Jade, la 44 de ani
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
7:00 Chef de pomină cu zeci de invitaţi, spart de poliţişti în Dâmboviţa. Petrecerea clandestină s-a lăsat cu amenzi uriaşe 23:22 Catedrală transformată în centru de vaccinare anti-Covid, în Marea Britanie 22:23 Șofer băut, către polițistul care l-a oprit în trafic: ”Doar două pahare cu vin roșu am băut. Face bine la circulație!” 22:12 Producătorul documentarului ”Wild Carpathia” a restaurat o casă bătrânească din satul brașovean Șirnea 21:49 Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, omagiat de Papa Francisc 21:34 Cursă contracronometru cu coronavirusul. Măsuri dure în Marea Britanie și Franța, italienii s-au săturat 21:22 Vaccinarea din cămine, încetinită de birocrație. În unele cazuri, echipele mobile au întârziat și 24 de ore 21:09 Campania de vaccinare, un test al nervilor. Platforma pentru programare dă erori, însă oficialii sunt optimiști 20:53 Rate mai mici, după decizia istorică a BNR de a reduce dobânda cheie la 1,25% 20:28 Primul val de ger din acest sezon. Temperaturi cu 10 grade mai scăzute decât valorile obişnuite pentru luna lui Gerar
CITEȘTE PE A1.ro
Vulpița și Viorel Stegaru, prinși și amendați! Ipostaza în care i-au găsit polițiștii
A1.RO
Fără sutien și într-o bluză plină de găuri, J.Lo s-a pozat într-o ipostază fierbinte. Diva nu are inhibiții
A1.RO