Ludovic Orban îl atacă pe Florin Cîțu după remaniere: ”Nu a avut acordul meu. Aş vrea să cred că nu e o răzbunare a premierului, deşi mi-e foarte greu”
Ludovic Orban susține că a fost deranjat de faptul că premierul Florin Cîţu a invocat că a avut acordul său pentru revocarea lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor. Liderul liberalilor a precizat că nu a existat nici un acord al său, nici al forurilor statutare ale PNL în acest sens.
De Redactia Observator la 08.07.2021, 17:55Ludovic Orban a mai spus că ar dori să creadă că nu este nicio legătură între remanierea lui Alexandru Nazare, interimarul lui Florin Cîţu la Finanţe şi rectificarea bugetară care trebuie făcută în perioada următoare şi speră ca revocarea să nu fie pe baza faptului că Alexandru Nazare nu apare în fotografia prim-ministrului, candidat la şefia partidului, alături de alţi liberali care îl susţin la Congresul formaţiunii.
„M-aţi mai întrebat legat de remaniere şi v-am spus că, în conformitate cu evaluare mea ca preşedinte al PNL, dar şi cu activitatea miniştrilor, eu ca preşedinte sunt mulţumit de activitatea miniştrilor PNL şi îi susţin. Ce m-a deranjat cel mai mult este faptul că a fost invocat acordul meu. Nu a avut nici acordul meu, nici al forurilor statutare ale PNL. De asemenea, ştiţi foarte bine că la şedinţa coaliţiei este adevărat că am fost prezent împreună cu domnul preşedinte Barna, cu domnul preşedinte Hunor şi ceilalţi colegi din coaliţie, dar domnul prim-ministru nu a fost prezent”, a declarat Ludovic Orban, joi, într-o declaraţie de presă, potrivit news.ro.
Acesta a adăugat că a fost mulţumit de activitatea lui Alexandru Nazare ca ministru al Finanţelor. „Eu am urmărit pentru că am capacitatea de a evalua activitatea miniştrilor noştri şi în privinţa activităţii ministrului de Finanţe chiar avem motive de mândrie, nu de remaniere. Ratingurile de ţară, menţinerea sau îmbunătăţirea ratingurilor de ţară, modul în care a gestionat situaţia bugetară. Suntem pe un deficit bugetar mai mic cu 1,6% faţă de anul trecut şi pe prognoză avem un deficit bugetar anul acesta sub 7%.
Din punct de vedere al încasărilor bugetare, avem o creştere de 23%, vă vorbesc de datele pe luna mai, faţă de 2020 şi de 18% faţă de 2019. În ceea ce priveşte veniturile fiscale, care sunt venituri care reflectă gradul de colectare, există o creştere de 29%. Au fost depăşite obiectivele de încasare la bugetul de stat. În ceea ce priveşte digitalizarea, s-au făcut paşi serioşi. La ora actuală sunt colectate la serverele ANAF peste 85.000 de case de marcat cu transmitere digitală. Aproape toţi contribuabilii importanţi au fost conectaţi la casele de marcat. Programul e-facturare care e programul prin care se vor digitaliza toate facturile şi care poate să permită o îmbunătăţire semnificată a colectării la bugetul de stat, în special TVA, e un program care e în curs de derulare”, a completat Orban.
- Lupta din PNL. Cum se împart filialele din Moldova între Ludovic Orban şi Florin Cîţu
- România va avea cea mai mare creştere economică din UE, conform prognozei Comisiei Europene. Cîţu: "Am promis,...
- Orban, despre faptul că Florin Cîţu a acuzat că în PNL e dictatură: "Deşi am fost sac de box pentru mulţi...
El a reamintit că însuşi Florin Cîţu l-a propus pe Nazare la Finanţe. „Trebuie să ştiţi că eu am avut alte propuneri pentru Ministerul Finanţelor la momentul la care s-a făcut Guvernul. Cel care l-a propus pe domnul Nazare a fost domnul Florin Cîţu”, a explicat Ludovic Orban.
Acesta a adăugat că viitorul ministru de Finanţe trebuie decis, conform statului PNL prin prezentarea de candidaturi şi un vot în Biroul Politic Naţional al partidului. „Ştiţi că nu am obiceiul să redau din discuţii pe care le am între patru ochi. Din punctul meu de vedere nu există niciun motiv serios pentru a susţine această remaniere. Viitorul ministru de Finanţe ar trebui decis conform statutului PNL şi anume prin prezentarea de candidaturi şi prin vot în BPN.
În mod normal orice astfel de discuţie ar fi trebuit să fie făcută şi în PNL şi în coaliţie. Noi am modificat acordul de coaliţie în urma remanierii lui Vlad Voiculescu şi sunt nişte paşi procedurali care trebuiau derulaţi. Deocamdată este un fapt şi în momentul de faţă practic nu am altceva de făcut decât să îmi exprim punctul de vedere şi să spun, repet, consider că această propunere de revocare formulată de premier nu are la bază motive obiective. Activitatea ministrului de Finanţe Alexandru Nazare a fost o activitate, în condiţiile date, prin care au fost atinse obiectivele stabilite”, a mai afirmat Orban.
Întrebat dacă are o propunere de ministru de Finanţe, liderul PNL a răspuns: „Vom discuta acest subiect. Nu am avut nicio discuţie cu premierul privind pe cine şi-ar dori la MFP. Am înţeles că va fi interimar chiar premierul la Finanţe”. Chestionat cum vede faptul că premierul ar vrea să asigure interimatul la MFP pentru 45 de zile, perioadă în care va fi făcută rectificarea bugetară, liderul liberalilor a replicat: „Aş vrea să sper că nu este nicio legătură între revocarea domnului Nazare şi rectificarea bugetară. Vreau să cred, deşi mi-e foarte greu, că nu există nicio legătură între faptul că Alexandru Nazare nu a apărut în poză (cu premierul, candidat la şefia PNL – n.r.) şi faptul că a fost demis. Aş vrea să cred că nu e aşa, o răzbunare a premierului, deşi mi-e foarte greu”.
Premierul Florin Cîţu a anunţat joi că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor.El a precizat că a discutat cu liderii coaliţiei despre această remaniere, că în cursul zilei de marţi a informat despre această decizie şi că a avut încă o discuţie joi dimineaţă cu toţi liderii coaliţiei.
La rândul său, Alexandru Nazare, ministrul de Finanţe revocat de premierul Florin Cîţu, a explicat că şi-a făcut treaba la minister cu rezultate vizibile , apreciate de multe ori chiar şi de şeful Guvernului. El a adăugat că i-a spus prim-ministrului că nu are motive întemeiate ca să demisioneze din funcţie.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru revocarea lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor, precum şi decretul pentru preluarea interimară a portofoliului de către premierul Florin Cîţu.
Ludovic Orban: Eu nu trebuie să-mi fac campanie
Orban a transmis din judeţul Teleorman, că nu trebuie să îşi facă o campanie internă şi a adăugat că fiecare liberal „decide judecând judecând fiecare candidat, indiferent la ce funcţie candidează, după ceea ce a făcut, după ceea ce propune şi, mai ales, după garanţiile pe care le oferă că poate să realizeze obiectivele pe care le prezintă la Congres”.
„Vom avea un Congres. Eu nu trebuie să-mi fac campanie, dumneavoastră decideţi. Decideţi judecând fiecare candidat, indiferent la ce funcţie candidează, după ceea ce a făcut, după ceea ce propune şi, mai ales, după garanţiile pe care le oferă că poate să realizeze obiectivele pe care le prezintă la Congres. În ceea ce mă priveşte pe mine, cred că este un motiv suplimentar ca să mă susţineţi, pentru că sunt primul lider al unui partid politic de dreapta, care a reuşit să dărâme un Guvern PSD, PDSR, FSN, FDSN prin moţiune de cenzură şi nu am demis pe orice prin moţiune de cenzură, ci am demis premierul din Videle pus de Dragnea şi prin această demitere, practic, am şubrezit PSD şi am dat posibilitatea Partidului Naţional Liberal să se lupte de pe picior de egalitate”, a afirmat Ludovic Orban, joi la conferinţa de alegeri a organizaţiei PNL Teleorman.
El a vorbit şi despre faptul că timp de 30 de ani PSD a ţinut Teleormanul în sărăcie şi subdezvoltare. „Pentru mine, filiala judeţeană Teleorman este una dintre cele mai apropiate filiale, indiferent cine a fost la conducere. Întotdeauna am crezut în voi şi în capacitatea voastră, a PNL de a aduce oamenii de calitate şi de a convinge oamenii să nu se mai lase păcăliţi de PSD, care şi-a bătut joc de ei şi 30 de ani a ţinut Teleormanul în sărăcie, subdezvoltare”, a mai explicat Orban.
Cum își motivează Ludovic Orban declarațiile controversate despre valorile tradiționale și Biserică
Liderul PNL a adus în discuţie şi reacţiile din spaţiul public la declaraţiile sale despre valorile tradiţionale şi Biserică: „Aţi văzut că au sărit toţi că am îndrăznit să vorbesc de Biserică, să vorbesc de credinţa în Dumnezeu, să vorbesc de valorile noastre naţionale. Eu nu ştiu de ce au sărit, pentru că noi le avem în statut, doctrina, moţiunile care sunt prezentate trebuie să îmbine valorile liberale, creştin democrate şi conservatoare, conform statutului. Moţiunea din 2017 a fost o moţiune care a avut elemente foarte serioase de identitate naţională, care a avut elemente serioase de apărare a Bisericii, de apărare a satului românesc, de apărare a valorilor, a principiilor şi a identităţii românilor. Noi suntem partidul care oferă garanţia că România face parte din zona euro-atlantică, partener de încredere atât la nivelul NATO, cât şi la nivelul UE”, a precizat Orban. „PNL este partidul neamului românesc”, a adăugat Orban.
„Pe de altă parte sunt convins că ne vom prinde în horă şi peste sute de ani, sunt convins că vom juca sârbă împreună şi peste sute de ani, sunt convins că vom lăcrima când vom auzi o doină, o baladă compusă de ai noştri, care ne reflectă sufletul şi trăirile şi peste sute de ani. Ne vom apăra satul românesc să nu dispară, ne vom apăra Biserica. Românii sunt poporul în care cel mai mare procent crede în Dumnezeu. Nu trebuie să ne temem de aceste lucruri, ele fac parte din noi, pentru că noi suntem PNL, partidul neamului românesc, partidul care a clădit România modernă”, a conchis liderul liberalilor.