Lungul drum al legii, de la idee la practică. Proiecte blocate cu anii, altele votate în timp record
Dacă există o constantă după fiecare schimbare importantă pe scena politică e vina aruncată pe greaua moştenire. Noi senatori şi deputaţi se pregătesc să intre în noul Parlament. Toţi vor fi aşteptaţi de sute de proiecte de lege pe care se aşterne praful prin sertare. Unele au şi 12 ani vechime. Cum legile se votează în funcţie de interesele de partid, multe dintre ele rămân blocate şi uitate. Iar procedura parlamentară e rapidă şi uşoară doar atunci când se doreşte asta.
De Larisa Bernaschi la 25.11.2020, 22:19- Anual, sute de proiecte legislative sunt depuse la Parlament
- Multe dintre proiecte rămân blocate şi uitate
Anual, sute de proiecte legislative sunt depuse la Parlament. Nu toate sunt dezbătute și votate. O parte sunt respinse, altele zac în sertarele din Parlament ani și ani de zile. Avem un proiect de lege depus încă din 2008 care nu a primit nici până acum votul final. Avem și proiecte care trec repede de votul parlamentarilor. Avem o lege care a trecut în 4 zile de votul parlamentarilor.
Primul pas pe care trebuie să îl facă e să înregistreze la singurul birou permanent, cel care transmite către comisiile de specialitate.
Odată primite avizele de la comisii, proiectul ajunge și la comisia care dă raportul.
Odată începute dezbaterile la comisii, acestea pot dura de la câteva minute la câteva ore sau zile. Parlamentarii pot veni cu modificări asupra proiectului de lege.
Ultimul pas este plenul Parlamentului. Fiecare proiect care are are raport și toate avizele necesare trebuie pus pe ordinea de zi. Decizia de a pune pe ordinea de zi un proiect de lege este tot o decizie politică.
Odată începute dezbaterile în plenul Parlamentului, fiecare parlamentar sau grup parlamentar poate veni cu modificări, dar au nevoie de majoritate, adică de susţinerea a 50% plus unul din numărul total al deputaților sau senatorilor prezenți în sală.