Marcel Ciolacu cere suspendarea negocierilor pentru noul Guvern, până vor fi rezolvate solicitările sindicatelor şi reforma pensiilor speciale. UDMR e de acord
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie să fie suspendată până când vor fi rezolvate solicitările sindicatelor, dar şi restanţa ''majoră'' privind reforma pensiilor speciale.
De Redactia Observator la 20.05.2023, 12:55''De când am intrat la guvernare prioritatea noastră a fost stabilitatea ţării şi buna guvernare, astfel încât românii şi economia românească să treacă mai uşor peste multiplele crize cu care ne confruntăm. E clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor. De aceea, cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenţilor politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar şi restanţa majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorităţi, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată'', a scris Ciolacu pe Facebook.
Potrivit acestuia, Coaliţia are datoria să se reunească în primul rând pentru urgenţele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluţiile sustenabile şi un termen clar pentru noua lege a salarizării.
Reacţia UDMR
- Mutări de ultimă oră în viitorul cabinet condus de Ciolacu. Soluția care ar aduce "pacea" în coaliția...
- Negocieri de foc pentru noul Guvern: un singur minister a blocat discuţiile, UDMR ar urma să iasă din coaliţie....
- Val de proteste şi greve în ţară. După profesori, şi angajaţii din Sănătate ameninţă cu miting şi grevă...
Liderul UDMR Kelemen Hunor se declară de acord cu propunerea liderului PSD Marcel Ciolacu vizând suspendarea negocierilor pentru noul guvern.
"Sunt de acord cu această propunere! Guvernarea este pentru oameni, priorităţile societăţii trebuie să fie şi priorităţile coaliţiei de guvernare", a afirmat Kelemen Hunor.
Ministerul Muncii, toată susținerea coaliției pentru legea salarizării
Ca reacţie la solicitarea lui Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă a transmis: "Partidul Național Liberal a susținut încă de la început că principala preocupare a coaliției trebuie să fie soluționarea problemelor cetățenilor.
De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare. Acesta a fost și motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor.
Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale.
În același timp, tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope, pentru a menține stabilitatea și echilibrul guvernării. Doar cu seriozitate si responsabilitate putem depăși acest moment și asigura o guvernare funcțională pe mai departe. Mâine, la ora 12:00, am convocat o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții".
USR: Agenda lor e alta decât agenda românilor
"Tot ce trebuie să facă Marcel Ciolacu dacă vrea să rezolve “cele două priorități” (pensiile speciale și salariile profesorilor) este să voteze:
1) amendamentele USR la Legile Educației care prevăd creșterea salariilor profesorilor
2) proiectele USR de desființare a pensiilor speciale la parlamentari și primari
3) amendamentele USR care elimină restul pensiilor speciale prin trecere la contributivitate
USR are voturile împreună cu PSD să le treacă pe toate trei. Le putem face luni, la prima oră.
Dar, așa cum spune chiar Ciolacu, agenda lor e alta decât agenda românilor.
Preocuparea lor e să continue circul și bătaia pe ciolan încercând să fugă de nota de plată a guvernării dezastruoase PSD-PNL", a transmis preşedintele USR, Cătălin Drulă.
Val de proteste şi greve în ţară
În timp ce în coaliţia este ocupată cu negocierile pentru noul Guvern, profesorii intră de luni, 22 mai, în grevă generală, pe termen nedeterminat, iar angajaţii din Sănătate, şi ei nemulţumiţi de salarii, anunţă că ies în stradă. Pe 8 iunie vor ieşi la proteste în piaţa Victoriei şi iar de la 1 iulie ar urma o grevă generală.
"Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, întrunit ieri, 17.05.2023, a decis declanşarea acţiunilor de protest, conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 - demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 - mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului; 15.06.2023 - pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 - grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 - declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor", se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale, citat de Agerpres.
UDMR ar putea renunţa la ministerul Dezvoltării
UDMR ar putea renunţa la ministerul Dezvoltării ca să meargă mai departe cu negocierile pentru noul Guvern, potrivit surselor Observator. PSD şi PNL ar fi dispuse să le ofere maghiarilor Cultura, Digitalizarea sau Fondurile Europene.
UDMR ar putea primi de la PNL Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, deși liderul maghiar s-ar fi ridicat joi de la masa negocierilor pentru că nu ar fi agreat această variantă. Ieri, însă, cei de la UDMR au avut o întâlnire în format restrâns și au decis să continue negocierile și să găsească o variantă cât mai convenabilă pentru partid. Așadar, UDMR ar putea rămâne în viitorul executiv cu două ministere în loc de trei și un post de vicepremier, și asta pentru că Ministerul Sportului va fi comasat cu Ministerul Familiei.
De altfel, în locul cu Cseke Attila la Ministerul Dezvoltării ar putea veni chiar actualul premier al României, Nicolae Ciucă. Acesta ar putea fi și vicepremier în viitorul cabinet al lui Marcel Ciolacu. Sunt însă scenarii care se schimbă de la o oră la alta. Luni, liderii coaliției se vor întâlni cu Klaus Iohannis pentru a discuta despre viitorul guvern, a transmis reporterul Observator Florentina Lazăr.
Ciucă ar urma să demisioneze săptămâna viitoare
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe Antal Arpad a declarat, pentru news.ro, că reprezentanţii conducerii UDMR au luat, vineri, decizia de a continua negocierile în coaliţie privind portofoliile în viitorul Cabinet Ciolacu, după rotaţia premierilor şi a adăugat că Uniunea îşi doreşte să continue guvernarea. "Dacă argumentul PSD de pastrare a Ministerului Transporturilor este faptul că domnul Sorin Grindeanu este eficient, atunci în aceeaşi măsură putem spune că domnul Cseke Attila este un ministru eficient", a mai precizat acesta. Negocierile liderilor coaliţiei ar putea fi reluate luni, au afirmat surse social-democrate, pentru news.ro.
Premierul liberal Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze săptămâna viitoare, postul urmând să fie preluat de către Marcel Ciolacu.