Antena LIVE
Video

Marcel Ciolacu vrea interzicerea făinii de insecte în preparatele tradiționale. Produsele din larve, expuse separat în supermarketuri

Făina din insecte nu are ce căuta printre igredientele care se folosesc la prepararea produselor tradiţionale. Este o propunere a liderului PSD Marcel Ciolacu care a fost inclusă într-un proiect de lege. Dacă va fi adoptat, pâinea pe vatră, checul de casă sau covrigii tradiţionali vor fi preparate exclusiv cu făină non-proteică. În schimb, produsele alimentare din import care conțin ingrediente obținute din insecte ar trebui să fie expuse separat pe rafturile magazinelor, astfel încât oamenii să ştie ce cumpără şi consumă. Făina de greieri sau de larve va ajunge în curând pe rafturile magazinelor din România după ce, în luna ianuarie, Uniunea Europeană a aprobat vânzarea acestor produse pentru consum uman.

De la 13.04.2023, 14:53

"Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale. Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi", anunță Marcel Ciolacu.

"Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse. Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești", încheie Ciolacu.

Controversele create de făina de insecte

O serie de reglementări recente ale Comisiei Europene, care autorizează comercializarea de produse alimentare ce conţin ingrediente derivate din insecte precum lăcuste şi larve, a declanşat un val de comentarii conspiraţioniste pe reţelele de socializare. Este vorba de mesaje care sugerează eronat că produsele alimentare în compoziţia cărora intră elemente provenite de la insecte nu vor fi însoţite de etichete care să menţioneze explicit prezenţa lor sau care stabilesc legături nefondate între produse bazate pe insecte şi o listă întreagă de boli.

Pe acelaşi subiect

Alţi internauţi văd în autorizaţiile date de Bruxelles o probă suplimentară în sprijinul teoriei complotului conform căreia o elită mondială conspiră să elimine omenirea, de aceasta dată obligând-o să consume insecte periculoase. În mai multe ţări europene, unii responsabili politici au denunţat această reglementare ca fiind un îndemn înşelător la consumul de creaturi neidentificate, o ameninţare pentru gastronomia naţională şi chiar un plan sinistru care pune vieţi în pericol.

"Nu vreau lăcuste la micul-dejun", a spus euroscepticul britanic de extremă-dreapta Nigel Farage. "Pe etichetă vom citi 'Acheta Domesticus'. Înţelegem cu toţii, evident, ce înseamnă asta", a declarat el, ironic, la 27 februarie, făcând aluzie la denumirea ştiinţifică a greierului de casă.

Senatorul francez Laurent Duplomb, de la partidul de dreapta Les Républicains, a denunţat în urmă cu două zile această autorizaţie, afirmând că francezii vor consuma insecte "împotriva voinţei lor" şi că noile ingrediente vor fi integrate în produsele alimentare "fără informarea clară a consumatorilor".

"Cum am ajuns aici, să trebuiască să consumăm greieri, în timp ce Franţa este ţara gastronomiei şi a terenurilor (agricole)?", şi-a exprimat indignarea acesta.

Ce spun reglementările europene?

Noile ingrediente vor trebui menţionate pe ambalaje cu denumirea lor ştiinţifică şi cu cea folosită în mod curent, conform unei reglementări în materie de etichetare care figurează în documente ale Comisiei Europene din ianuarie 2023 privind includerea de insecte în alimentaţie. Etichetele trebuie de asemenea să avertizeze dacă există risc de alergie. Va trebui ca produsele pe bază pe insecte să fie declarate potrivite pentru consumul de către oameni în urma unor analize ştiinţifice realizate de Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentelor (EFSA).

Începând din 2021, Uniunea Europeană autorizează comercializarea de produse pe bază de insecte precum greierii, lăcustele migratoare şi viermii de făină, cu o etichetare clară şi un control al autorităţilor sanitare europene. Unda verde pentru făină din greieri de casă a fost dată la începutul lui ianuarie 2023. Cu toate acestea, în Bulgaria, unde retorica anti-UE a unor partide politice ia amploare în contextul în care Sofia are ca obiectiv aderarea la zona euro, autorizaţia a fost prezentată de unii politicieni ca o ameninţare pentru viaţa oamenilor.

Chiar dacă Uniunea Europeană nu impune introducerea de ingrediente pe bază de insecte în produsele alimentare, responsabili politici suveranişti au denunţat măsura ca fiind o obligaţie de care ţara lor trebuie să se apere. În Ungaria, ministrul agriculturii, Istvan Nagy, a spus că "obiceiurile alimentare tradiţionale ar putea fi în pericol".

Ți-a plăcut acest articol?

marcel ciolacu faina de insecte comisia europeana
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024