Marile partide pregătesc "planul de avarie", în cazul în care Călin Georgescu devine preşedinte. Cine se va "sacrifica" şi va intra în opoziţie
Avem în acest moment două blocuri clar conturate. Pe de o parte partidele suveraniste, pe de altă parte partidele tradiţionale. În ambele tabere se fac planuri pentru putere.
De Marius Gîrlaşiu la 03.12.2024, 21:08PSD a anunţat aseară, 2 decembrie, că îşi doreşte să fie un liant între valorile europene şi între valorile tradiţionale şi identitatea culturală a poporului român. Însă negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare şi pentru formarea unui guvern pro-european vor fi cu siguranţă influenţate de numele viitorului preşedinte al României. Acolo este de fapt centrul gravitaţional al acestor negocieri pentru putere.
Miercuri, prima întâlnire între liderii marilor partide
Surse Observator, liderii din PSD, PNL şi USR, spunea de dimineaţă, 3 decembrie, că deja se fac planuri în marile partide pentru eventualitatea în care Călin Georgescu va fi preşedintele României şi pregătesc deja planul de avarie. E un plan similiar cu ceea ce vedem în Parlamentul European, acolo unde forţele pro-europene au creat acel aşa-zis "cordon sanitar" prin care încearcă să izoleze partidele apropiate de retorica Kremlinului, acele partide suveraniste. Acelaşi model l-am vedea replicat şi în România dacă se va reuşi formarea acestei coaliţii pro-europene dintre PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţi.
Mâine, 4 decembrie, la ora 17:00, vom avea o primă întâlnire între Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Elena Lasconi şi Kelemen Hunor pentru a se discuta formarea acestei majorităţi. Există însă şi un pericol. Dacă se va întâmpla acest lucru, liderii politici spun că întreaga opoziţie va deveni un spaţiu liber pentru partidele suveraniste. Totul, pe fondul unor măsuri economice dure care se anunţă pentru anul viitor. În coaliţia de guvernare se negociază ca unul dintre partidele pro-europene să se retragă în opoziţie pentru a bloca ascensiunea partidelor extremiste, dar să susţină cu voturile sale instalarea noului guvern.
Avem şi un alt scenariu, cel al partidelor suveraniste. Diana Şoşoacă a propus o alianţă a partidelor naţionaliste şi şi-ar dori un guvern minoritar la Palatul Victoria, un guvern care ar avea 35% după redistrisbuire. Foarte important de precizat: e minoritate de blocaj. Acest 35% cumulat poate bloca adoptarea legilor organice în Parlamentul României.