Mark Rutte susţine că, "în principiu", Olanda nu e împotriva aderării României la Schengen. Ce a discutat Iohannis cu premierul olandez
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că printre temele abordate în discuţia cu premierul olandez Mark Rutte s-a numărat şi aderarea României la Spaţiul Schengen, o aşteptare legitimă a românilor deoarece ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile tehnice. „Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen”, a completat şeful statului. Drept răspuns, Mark Rutte, aflat într-o vizită de lucru la Baza Cincu, a declarat că, în principiu, Olanda nu este împotriva aderării României la Schengen.
De Redactia Observator la 12.10.2022, 18:18- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
„Am discutat cu domnul premier şi despre aşteptarea legitimă a României de a adera la Spaţiul Schengen. Am reiterat toate argumentele că aderarea noastră este nu doar necesară, ci şi extrem de oportună. România acţionează deja ca un membru de facto pentru protecţia acestui Spaţiu. Suntem parte integrantă a reformei în Spaţiul Schengen. Aderarea României va contribui la securitatea şi consolidarea Spaţiului Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen. Unitatea în acţiune şi solidaritatea sunt deosebit de importante", a declarat Klaus Iohannis.
Iohannis, despre aderarea României la Spaţiul Schengen
„Este un moment foarte bun ca să îl salut pe domnul premier Mark Rutte şi pe domnul premier Nicolae Ciucă. Suntem deja într-un format care a avut mai multe întâlniri. Sunt foarte bucuros că astăzi am avut ocazia să aprofundăm o serie de chestiune care ne privesc pe toţi. Am discutat chestiuni bilaterale şi europene. Vizita dvs reflectă solidaritatea într-un moment în care situaţia de securitate e profund afectată de războiul Rusiei în Ucraina”, a afirmat Klaus Iohannis, după vizita la Centrul Naţional de instruire întrunită, „Getica” din localitatea Cincu, judeţul Braşov, împreună cu Mark Rutte şi premierul Nicolae Ciucă.
- Masajul lui Klaus Iohannis pentru Mark Rutte şi militarii olandezi, la Baza Cincu: "Faceţi Europa mai sigură şi...
- Mark Rutte a ajuns la Cincu împreună cu președintele Iohannis și premierul Ciucă. Primim sau nu undă verde...
- Mark Rutte, premierul Olandei, vizită în România înaintea votului pentru intrarea României în Schengen. Va...
Aderarea României la Schengen. Mark Rutte: "Olanda nu e împotrivă"
Întrebat, în cadrul conferinţei de presă comune susţinute la Baza Cincu, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, dacă opoziția Olandei față de Spaţiul Schengen e legată de corupția din portul Constanța ori de problemele de la frontieră, Mark Rutte a afirmat că "în principiu, Olanda nu e împotrivă". "Noi spunem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la spaţiul Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem că de aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare (MCV), paşii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen", a subliniat premierul Ţărilor de Jos.
"Am discutat in extenso despre Schengen, și discuția a fost una pozitivă. Noi trei căutăm soluția pentru o soluție pozitivă. Nici unul nu ne imaginăm că putem să eșuam. Dar este destul de limpede că cei 11 ani de la ultima evaluare s-au scurs, iar partenerii noștri din UE că nu doar am aderat la anumite proceduri Schengen, ci ne-am făcut temele în toate domeniile. Pentru a avea claritate și a construi un spațiu sigur pentru toată lumea, e nevoie încă de multă muncă. Nu vreau să fac o afirmație optimistă asupra duratei. Nu, nu există solicitări speciale din partea Olandei, se referă fix la chestiunile legate de Schengen și vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a rezolva chestiunile care nu sunt încă 100% discutate. Eu sunt optimist", a declarat Klaus Iohannis.
Discuţii Iohannis - Rutte, pe tema securităţii energetice
Preşedintele Iohannis a adăugat că a evidenţiat în discuţiile cu prim-ministrul Olandei „demersurile complexe ale României în sprijinul Ucrainei, a cetăţenilor ucraineni şi în contextul crizei alimentare”. „Răspunsul nostru comun la contextul actual trebuie să fie în continuare ferm, bazat pe solidaritate. În plan bilateral vom continua să dezvoltăm dialogul politic, dar şi sectorială. Olanda este un investitor de top în România, peste 9 miliarde euro, şi un partener de top al ţării noastre, cu aproape 6,5 miliarde euro anul trecut. Susţinem promovarea dreptului internaţional şi a relaţiilor între state fundamentate pe reguli şi respect reciproc”, a mai spus şeful statului, potrivit news.ro.
Preşedintele României a mai precizat că o altă temă de discuţie a fost cea a securităţii energetice. „Trebuie să identificăm împreună soluţii care să atenueze efectele negatice ale creşterii preţurilor la energie. Am agreat continuarea cooperării biletarale şi sectoriale, inclusiv din perspectiva asigurării securităţii energetice”, a conchis Klaus Iohannis.