Antena Meniu Search
x

Mark Rutte, premierul Olandei, vizită în România înaintea votului pentru intrarea României în Schengen. Va merge alături de Iohannis şi Ciucă la baza militară de la Cincu

Premierul olandez Mark Rutte vine miercuri în România pentru a vizita militarii olandezi care participă la forţa NATO, El va avea convorbiri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă. Potrivit unui comunicat al Guvernului olandez, temele de discuţie vor fi cooperarea militară dintre cele două ţări, cele mai recente evoluţii privind războiul din Ucraina şi energia. O posibilă temă abordată de oficialii români este aderarea la Spaţiul Schengen, Olanda fiind un opozant al admiterii României, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 12.10.2022, 09:51

Mark Rutte, premierul Olandei, vizită în România înaintea votului pentru intrarea României în Schengen. Va merge alături de Iohannis şi Ciucă la baza militară de la Cincu
- Profimedia

”Premierul Rutte va călători în România miercuri, 12 octombrie 2022, pentru a vizita personalul militar olandez care participă la forţa NATO şi pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă. Întâlnirea cu preşedintele Iohannis şi premierul Ciucă va avea loc la baza militară din Cincu. Se va discuta despre cooperarea militară dintre Olanda şi România. În cadrul întâlnirii vor fi discutate şi subiecte actuale precum cele mai recente evoluţii privind războiul din Ucraina şi energie”, a transmis Guvernul olandez.

Pe agenda discuţiilor s-ar putea afla şi eforturile României de aderare la Spaţiul Schengen

Potrivit aceleiaşi surse, cei aproximativ 200 de soldaţi olandezi staţionaţi la baza militară din Cincu fac parte din noul „grup de luptă” al NATO, condus de Franţa şi are în total 900 de soldaţi. Soldaţii olandezi vor fi staţionaţi la Cincu pentru aproximativ un an. Conform programului oficial al vizitei, la 15.30, Rutte se va întâlni cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ciucă la Sala de Consiliu – Sala Hărţilor, Centrul Naţional de Instruire Întrunită, „GETICA”, de la Cincu, fiind apoi programate întrevederi ale delegaţiilor, întâlniri cu militarii, intervenţii ale preşedintelui Klauss Iohannis, premierului Nicolae-Ionel Ciucă şi premierului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, iar la 17.30 vor avea loc declaraţii de presă comune.

Pe agenda discuţiilor s-ar putea afla şi eforturile României de aderare la Spaţiul Schengen, autorităţile române considerând că România îndeplineşte toate condiţiile. Europa Liberă a relatat marţi că Regatul Ţărilor de Jos este ultimul stat care nu şi-a precizat clar poziţia faţă de dorinţa României de a intra, în 2022, în spaţiul european al liberei circulaţii a persoanelor. Ambasadorul Olandei la Bucureşti a precizat pentru Europa Liberă că în acest moment ţara pe care o reprezintă nu are informaţii din care să reiasă un răspuns de acceptare a aderării României în spaţiul Schengen.

„Poziţia olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerinţele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informaţii actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a transmis ambasadorul olandez.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri, la Praga, înainte de reuniunea informală a Consiliului European, dacă premierul Rutte va veni săptămâna viitoare la Bucureşti, în contextul informaţiilor conform cărora premierul Ţărilor de Jos - stat care se opune aderării României la Spaţiul Schengen - ar urma să facă o vizită în România. ”Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staţionate în Cincu”, a precizat Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri politice » Mark Rutte, premierul Olandei, vizită în România înaintea votului pentru intrarea României în Schengen. Va merge alături de Iohannis şi Ciucă la baza militară de la Cincu