Antena LIVE

Curs valutar

Ministrul Apărării: Există posibilitatea să se ajungă la un conflict armat în Ucraina. Noi ne pregătim pentru ce este mai rău

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat că există posibilitatea să se ajungă la un conflict armat în Ucraina, dar nu ştie ce tip de conflict va fi, precizând că România se pregăteşte pentru ce este mai rău, acesta fiind rolul Armatei şi al politicii.

De la 30.01.2022, 12:39
WhatsApp
Hepta

Vasile Dîncu a fost întrebat, duminică, în cadrul unei intervenţii televizate, dacă a discutat cu şeful Pentagonului probabilitatea războiului în Ucraina.

“Am discutat despre situaţia strategică din zonă şi despre faptul că există posibilitatea ca să se ajungă la un conflict armat. Dacă ne uităm după semnele exterioare, după aglomerarea de material pentru trupe, de trupe, au fost aduse şi trupe din est, de modul în care este gândită situaţia strategică faptul că s-au suplimentar sub pretextul unor exerciţii militare şi în Belarus, faptul că se bănuiesc şi alte forme şi mişcări s-ar părea că există şanse destul de mari pentru ca să existe un conflict. Nu ştim însă tipul de conflict care va exista, va exista doar un război de scurtă durată, vor exista nişte conflicte, cum au mai fost în Dobass. Nu ştim dacă nu vor exista provocarea unor insurecţii a unei populaţii din aceste zone care să fie sprijinită. Acest lucru nu se ştie. Totuşi, situaţia strategică care nu este ascunsă de Rusia arată că sunt mai multe şanse să se ajungă la un conflict armat. Avem oarecare speranţă că se va ajunge la o situaţie negociată şi Rusia doar încearcă să influenţeze opinia publică şi negocierile prin această mişcare puternică de forţe”, a precizat Vasile Dîncu, potrivit news.ro. 

Ministrul Apărării susţine că România se pregăteşte pentru ce este mai rău

“Noi ne pregătim pentru ce este mai rău, ăsta este rolul Armatei şi rolul politicii. Alianţa NATO are ca scop în tratatul NATO următorul lucru: nu un atac împotriva cuiva, ci protejarea populaţiei şi a unor teritorii din alianţă, a statelor care s-au aliat şi atunci noi trebuie să întărim flancul estic. Trebuie să facem aici toate aceste pregătiri chiar dacă nu există pentru noi iminenţa unui conflict militar”, a explicat ministrul Apărării.

Pe acelaşi subiect

El a precizat că SUA nu vor da un răspuns militar în Ucraina, iar reacţia lor va fi una economică.

“Eu am discutat cu secretarul, cu şeful Pentagonului, secretarul de stat Austin la telefon, dar şeful Marelui Stat major al nostru şi ceilalţi comandanţi sunt mereu în legătură, câteodată aproape cotidiană, cu oficialii de la Washington şi oficialii NATO. Nici Statele Unite nu vor articula un răspuns militar. Sigur că va fi un răspuns şi ar fi un răspuns destul de puternic, dacă se va întâmpla asta de factură economică şi de aceea noi trebuie să ne pregătim pentru că ne putem trezi şi cu siguranţă putem avea efecte care sunt de fapt de natură energie, migraţii posibile şi aşa mai departe. Există efecte pe care le poate avea un război în apropiere şi pentru România, dar nici Statele Unite, aşa cum au anunţat până acum, nu ar riposta militar în condiţiile în care nu este atacată o ţară NATO”, a transmis Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a fost întrebat dacă nu are impresia că Iohannis e absent

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, consideră că, în ceea ce priveşte com preşedintele Klaus Iohannis respectă foarte bine ierarhia şi lasă să se pună în valoare tot sistemul administrativ, precizând că un preşedinte trebuie să comunice în momentele esenţiale.

“Eu nu cred. Nu cred că comunicarea trebuie să fie tot timpul la cel mai înalt nivel, eu cred, ca profesor de comunicare, cred într-o ierarhie foarte clară a nivelurilor de comunicare şi a tipurilor de comunicare. Există preşedinţi care vor să îşi asume întotdeauna totul şi să preia toate informaţiile, comunică în locul premierului, comunică în locul miniştrilor, atunci când sunt evenimente importante. Cred că preşedintele Iohannis respectă foarte bine ierarhia şi lasă să se pună în valoare tot sistemul administrativ”, a explicat ministrul Apărării.

El crede că atunci când un preşedinte comunică prea des, acest lucru devine banal. 

“Un preşedinte al României, sunt şi preşedinţi care au comunicat foarte des, dar eu cred că un preşedinte al României trebuie să comunice doar în momentele esenţiale şi atunci când spune ceva. să fie un lucru esenţial. Când preşedinţii au comunicat în fiecare săptămână şi au fost perioade politice vedeam că lucrul devine banal. Eu sunt şi dacă ar fi eu să hotărăsc un asemenea sistem, acest tip de sistem, în care cel mai puţin şi cel mai important comunică preşedintele şi în ordinea asta, în jos apare o comunicare pe orizontală, apar alte tipuri de comunicare care trebuie să fie în ritmul evenimentelor, să spun”, a afirmat Vasile Dîncu.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

nflict rusia ucraina
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024