Antena Meniu Search
x

Vasile Dîncu, despre o eventuală mobilizare în armată dacă Rusia ar invada Ucraina: "Nu este cazul în acest moment"

Ministrul Apărării exclude varianta unei mobilizări, precizând că România nu este în situaţia de a intra în război chiar dacă Rusia ar invada Ucraina. Vasile Dîncu a precizat că revenirea la stagiul militar obligatoriu nu este o opţiune, iar pentru cine vrea să facă Armata statul are mai multe variante.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 30.01.2022, 19:48

Vasile Dîncu, despre o eventuală mobilizare în armată dacă Rusia ar invada Ucraina: "Nu este cazul în acest moment" - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Ministrul român al Apărării a fost întrebat, duminică, de jurnalistul Sebastian Zachmann cât de îngrijorat ar trebui să fie că îl cheamă "la oaste".

"Nu ar trebui să fiţi îngrijorat deloc. În primul rând, pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment, nu este în situaţia de a intra în război, în orice situaţie în care să zicem Federaţia Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina. A spus-o şi Stoltenberg recent, Tratatul NATO prevede posibilă intervenţie militară doar în cazul ţărilor, dacă este atacată o ţară care este membră a NATO. (...) Ucraina încearcă să devină membră NATO, dar nu are încă acest statut. În al doilea rând, dacă vă uitaţi pe ştirile internaţionale, deşi a fost destul de rară această ştire, Ucraina nu şi-a mobilizat nici ea rezerviştii. Ea este  atacată şi nici ea nu şi-a mobilizat reverziştii aşa încât nu este cazul în acest moment", a declarat Vasile Dîncu.

Cei care vor să facă armată se pot înscrie ca voluntari

El a precizat că pentru cei care vor să facă Armata există şi alte opţiuni.

Pe acelaşi subiect

"Avem pentru cei care vor să facă armată, avem alte variante, de exemplu, înscrierea de voluntari, este un sistem modern, un sistem NATO, în care pentru a suplimenta forţa de rezervă de care este nevoie, pe lângă rezerviştii care există, avem nevoie şi de rezervişti care se înscriu într-un sistem, primesc o pregătire militară de scurtă durată şi care beneficiază şi de anumite resurse, o soldă pe timpul cât îşi desfăşoară activitatea ca civil la locul lor de muncă", a explicat ministrul, potivit News.ro.

Alternativa la serviciul militar obligatoriu

"Mai avem şi altă variantă, alternativă la serviciul militar obligatoriu, nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru care mi se pare un proiect foarte interesant şi foarte frumos, stagiul militar voluntar. Adică, avem o formulă pe care  vom lansa în viitor pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară şi să ştiţi că sunt mulţi, am primit pe Facebook, după ce am vorbit despre asta, am primit sute de mesaje. E un alt tip de armată, e armată mai pe termen scurt. S-ar putea să fie şi stagii mai scurte şi mai multe într-un an sau doi sau maxim trei luni de zile, vom vedea”, a explicat Vasile Dîncu. El a precizat că cei care se înscriu în acest program vor primi 2.700 de lei perioada de pregătire şi 1.500 de lei pentru când nu este convocat.

Întrebat dacă se pune problema revenirii la stagiul militar obligatoriu, ministrul Apărării a răspuns: "În niciun caz, aceasta nu este o opţiune pentru noi în acest moment". El a explicat că nu este o opţiune nici din punct de vedere economic, nici din punctul de vedere al nevoilor noastre.

Rusia nu a răspuns până acum propunerii de a vizita scutul de la Deveselu

Vasile Dîncu a dezvăluit că Moscova nu a răspuns până în acest moment invitaţiei de a vedea scutul de la Deveselu şi susţine că se îndoieşte că Rusia va accepta reciprocitatea la aceste lucruri.

“Rusia este întotdeauna surprinzătoare în reacţii. Ceea ce au propus americanii şi aici aş vrea să spun acest lucru pentru că mi s-a părut că în opinia publică într-adevăr oamenii nu cunosc detaliile. SUA şi NATO nu au răspuns la cererile Rusiei, care erau cunoscute şi inacceptabile şi a venit cu altă propunere. Au trimis o scrisoare, nişte propuneri, printre care şi acest schimb, care exista înainte atunci când nu se retrăsese Rusia, de exemplu, din comunităţile comune cu NATO,  acela al transparenţei şi sigur că asta o propunere pe care SUA a făcut-o. Federaţia Rusă nu a răspuns până în acest moment acestei propuneri”, a declarat ministrul.

Dîncu nu crede că Rusia va accepta să îşi arate şi capacităţile pe care le are în anumite baze.

"Baza de la Deveselu, scutul defensiv, este legat de câteva reglementări bilaterale, deci nu este numai NATO, o bază avansată NATO, ci este legat şi de câteva reglementări bilaterale, aşa încât noi trebuie, prin lege, să ne consultăm cu partenerul nostru american aici. Vom da un răspuns în momentul când ne vom consulta, când vom şti de fapt, dacă Rusia acceptă sau nu. (...) Mă îndoiesc că Rusia va accepta reciprocitatea la aceste lucruri pentru că ar trebui să îşi arate şi capacităţile pe care le au în anumite baze şi atunci nu cred că va fi foarte previzibil ca să accepte. Dar dacă vor accepta, probabil că vom găsi o soluţie", a mai spus Vasile Dîncu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi merge să votaţi la toate alegerile în acest an?

Observator » Evenimente » Vasile Dîncu, despre o eventuală mobilizare în armată dacă Rusia ar invada Ucraina: "Nu este cazul în acest moment"