Antena LIVE

Motivul pentru care Klaus Iohannis nu a convocat mai repede consultări: E o criză diferită şi nu se rezolvă prin ţâfnă, ci prin maturitate

Klaus Iohannis a fost criticat după ce a anunţat că abia săptămâna viitoare vor avea loc consultări pentru desemnarea unui nou premier, deşi tot el afirma că România nu îşi permite acum încă o criză, deci nici şi prelungirea ei. Preşedintele României a venit azi cu explicaţii privind decizia luată.

De la 06.10.2021, 15:24

Întrebat de ce le-a lăsat atât de mult timp de gândire partidelor şi liderilor politici, Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de "zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ", spunând că este o criză diferită de alte crize politice.

"Am constatat un entuziasm total nemotivat pentru căderea Guvernului. Aţi observat că liderii şi membrii partidelor care au votat această moţiune au avut diverse abordări. Unii au venit să ne spună că nu se vor prezenta la consultări. Probabil dumnealor au dărâmat un guvern şi nu au habar ce o să se întâmple după. Alţii au ţopăit strigând că vor să suspende preşedintele. Nu văd ce ar rezolva în relaţia dintre partide. Dar cu siguranţă ar creea circ. Şi probabil asta vor. Doar circ.

Cred că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale. Politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti toţi. Fiecare este împotriva fiecăruia. Aşa nu se poate. Doar prin maturitate şi nu prin ţâfnă se rezolvă această criză guvernamentală. 

Şi să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze ţara, trebuie să formeze o majoritate parlamentară. Asa ca am considerat ca e nevoie de cateva zile pana cand acest entuziasm nemotivat creat de caderea guvernului se stinge un pic", a explicat Klaus Iohannis.

Pe acelaşi subiect

Pe cine ar putea desemna Klaus Iohannis pentru funcţia de premier

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, referitor la nominalizarea unui nou prim-ministru, că orice persoană care o susţinere a unei majorităţi parlamentare poate deveni premier. 

"Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate să devină premier, evident, așa scrie în Constituție, nu există nicio piedică.

Când se formează un guvern, persoana desemnată de Președinte trebuie să caute să facă o majoritate, deci problema trebuie să și-o pună cel care va fi desemnat să își caute o majoritate, dar sigur că pe mine mă preocupă. Întrebarea este legitimă fiindcă dacă vrem să analizăm faptele și nu poveștile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD și cu AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. 

Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îți dărâme Guvernul.

Tocmai aceste soluții vor trebui să transpară din consultările care vor avea loc și dacă am spus că situația este mai complicată decât altă dată, eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări și este nevoie ca partidele să se așeze la discuții în diferite combinații pentru a căuta soluții. 

Politica coalițiilor nu se face doar prin niște consultări la Cotroceni. Coalițiile se formează între partide, oamenii trebuie să aibă curajul să lase discursul acela patetic în urmă, să se așeze și să discute concret ce se poate face pentru România. Fiindcă România trebuie guvernată, trebuie să existe un Guvern. Ori dacă partidele nu se înțeleg, să vă explic ce se întâmplă. Dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție. Nu există niciun înlocuitor, țara nu poate să rămână total neguvernată și cred că până la urmă toată lumea va înțelege că este mai bine să avem un guvern cu puteri depline decât un guvern interimar", a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat mai departe dacă nu exclude varianta alegerilor anticipate, preşedintele Iohannis a spus: „Nu exclud niciun pas constituţional, dar orice am face trebuie să ducă la o soluţie, ori soluţia, indiferent cum abordăm trebuie să fie formarea unui Guvern care rezolvă problemele României şi ale românilor. Acesta e scopul politicii”.

Guvernul Cîţu a fost demis, în urma moţiunii de cenzură

Parlamentarii au votat pentru demiterea Guvernului Cîţu, în urma moţiunii de cenzură depusă de PSD și intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!". Pentru ca Guvernul să fie demis erau necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii. Conform surselor Observator, un record de 281 de parlamentari au votat pentru demiterea Guvernului Cîţu.

Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă după ce Guvernul Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură de către Parlament, a condamnat politicienii că au aruncat România în încă o criză, dar că va convoca primele consultări abia săptămâna viitoare.

Premierul ”Superman” s-a prăbuşit în Parlament. Guvernul Cîţu a fost demis cu un număr record de voturi - 281. PSD a votat cot la cot cu AUR şi USR. Dezbaterea moţiunii în plenul reunit a fost un show gălăgios din care nu au lipsit recuzita, jignirile şi declaraţiile belicoase. Urmează consultări cu partidele în urma cărora preşedintele Klaus Iohannis trebuie să vină cu o nouă propunere de premier.

Ți-a plăcut acest articol?

klaus iohannis motiune de cenzura
Întrebarea zilei
Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în...
Fanatik.ro
Publicat 26.04.2024
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în...
Fanatik.ro
Publicat 26.04.2024
Joburile care nu solicită gândirea cresc riscul de afectare cognitivă și...
spotmedia.ro
Publicat 22.04.2024
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în România. VREMEA se schimbă...
Gandul
Publicat 24.04.2024
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii...
Adevărul
Publicat 26.04.2024
A mancat o supă și s-a trezit paralizată de la brâu în jos. Ce au descoperit...
A1
Publicat 26.04.2024
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de...
CaTine
Publicat 26.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
Șocul lui Ioan Andone, după ce s-a mutat în Spania: „Am 4 dormitoare. Știți...
GSP
Publicat 25.04.2024
Planurile pentru înmormântarea lui Charles au fost modificate!„Regele nu e...
Click.ro
Publicat 26.04.2024
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă...
Useit
Publicat 26.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Care este ultima dorință a lui Celine Dion. Artista suferă de o boală...
Redacţia.ro
Publicat 24.04.2024
Primarul care candidează împotriva soției pentru un nou mandat: „N-am crezut...
libertatea.ro
Publicat 26.04.2024
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați...
ZU
Publicat 26.04.2024
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru...
Hello taste
Publicat 26.04.2024
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Deparinti
Publicat 26.04.2024
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici....
ziare.com
Publicat 25.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină
Medicool
Publicat 26.04.2024
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă...
orangesport.ro
Publicat 13.04.2024