Nicolae Ciucă i-a certat pe europarlamentarii români care sunt agresivi cu Olanda pentru că nu ne vrea în Schengen. Ce le-a cerut
Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în urma vizitei făcute joi la Bruxelles, că a discutat cu oficialii europeni despre intrarea României în spaţiul Schengen şi că urmează discuţii bilaterale cu oficialii olandezi, în cadrul cărora să clarifice „aspectele necesare” şi pentru ca autorităţile olandeze să se „convingă” de faptul că România îndeplineşte condiţiile pentru a accede în Schengen. De altfel, la întâlnirea avută joi cu europarlamentarii români, premierul Ciucă a pledat pentru linia diplomatică, bazată pe argumente în relaţia cu Olanda cu privire la subiectul admiterii în Schengen, subliniind că un discurs agresiv nu este util, au afirmat surse participante la întâlnire.
De Redactia Observator la 28.10.2022, 13:30„Am abordat subiectul Schengen, subiect care în acest moment este în analiză la nivelul comisiilor de specialitate. Am beneficiat de rezultatele comisiei de verificare care şi-a desfăşurat activitatea în perioada 10-12 octombrie, rezultate care au fost pozitive şi care au permis continuarea procedurilor, astfel încât să putem să avem întrunirea Consiliului JAI şi, desigur, că avem o analiză cât se poate de pertinentă, bazată pe merit, pentru că România a făcut tot ceea ce a fost necesar să îndeplinească cerinţele aquis-ului spaţiului Schengen şi, desigur, rămânând să rezolvăm şi să clarificăm în bilateral cu Olanda aspectele care sunt necesare astfel încât să putem să convingem că într-adevăr avem îndeplinite condiţiile pentru a fi primiţi în spaţiul Schengen. Doresc să subliniez că vom continua să manifestăm aceeaşi deschidere şi să păstrăm dialogul deschis la nivel de specialişti, la nivelul conducerii ministerelor de linie, astfel încât să punem transparent pe masă toate datele de care este nevoie astfel încât să îndepărtăm orice dubiu legat de ceea de a făcut ţara noastă astfel încât să îndeplinească toate aceste cerinţe”, a afirmat Nicolae Ciucă vineri, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit news.ro.
Nicolae Ciucă nu vrea discursuri agresive la adresa Olandei
Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis europarlamentarilor români cu care s-a întâlnit joi, la Bruxelles, că discursurile agresive faţă de Olanda nu sunt o soluţie bună şi a pledat pentru linia diplomatică, bazată pe argumente referitoare la îndeplinirea de către România a condiţiilor de admitere în Schengen, afirmă surse participante la întâlnire, care precizează că premierul a solicitat în mod explicit abandonarea discursurilor nepotrivite sau chiar agresive.
- "Locul României este în Schengen." Ce a discutat Nicolae Ciucă cu Ursula von der Leyen şi Roberta Metsola la...
- Europarlamentar olandez: "Îmi este rușine că țara mea blochează aderarea României și Bulgariei la Schengen"
- Ce a obţinut Nicolae Ciucă la Bruxelles. Anunț despre Spațiul Schengen, pensii şi salariul minim
Ce a obţinut Nicolae Ciucă la Bruxelles. Anunț despre Spațiul Schengen, pensii şi salariul minim
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, la finalul vizitei oficiale efectuate la Bruxelles, că în discuţiile pe care le-a avut cu oficialii europeni, aceştia i-au transmis că susţin procesul de aderare al României la Spaţiul Schengen. Prim-ministrul a mai declarat că, atât el cât şi PNL, susţin creşterea pensiilor şi salariilor de la 1 ianuarie 2023.
Ciucă a precizat că trebuie făcute o serie de calcule, însă există o decizie a Comisiei Europene prin care 10% din fondurile de coeziune, pe exerciţiul financiar 2014-2020, pot fi folosite pentru a lua aceste măsuri.
„Subiectele au fost următoarele – Schengen, MCV, PNRR, Republica Moldova şi Ucraina şi desigur, la sediul NATO, am discutat aspectele legate de contextul de securitate. În afara agendei oficiale, am mai avut aseară o întâlnire cu oamenii de afaceri belgieni şi români. Pentru a rezuma concluziile întâlnirilor am să urmez agenda pe care am expus-o, iar în ceea ce priveşte Schengen, vreau să vă spun că toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a finaliza procesul de aderare la Schengen. Au fost două activităţi de evaluare, iar rezultate comisiei de evaluare sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât, atunci când va fi luată decizia în Consiliul JAI să avem susţinerea în acest sens”, a afirmat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la finalul vizitei oficiale de la Bruxelles.