Antena Meniu Search
x

Europarlamentar olandez: "Îmi este rușine că țara mea blochează aderarea României și Bulgariei la Schengen"

Parlamentul olandez a adoptat joi o rezoluţie prin care cere Guvernului să nu voteze în favoarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Decizia de la Haga are însă contestatari chiar în rândul politicienilor ţării, unul dintre aceştia mărturisind la Digi FM că nu este de acord cu cele stabilite cu o zi în urmă. "Îmi este rușine de faptul că țara mea blochează accesul României si Bulgariei la Schengen!", a declarat europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld.

de Redactia Observator

la 21.10.2022, 15:45

Europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld, despre aderarea României la Schengen
Europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld, despre aderarea României la Schengen - Shutterstock

Europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld critică decizia Parlamentului de la Haga, care se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Aceasta susţine că, prin refuzarea includerii ţării noastre şi a vecinilor bulgari în spaţiul de liberă circulaţie, partidele extremiste vor avea de câştigat. "Parlamentarii aleși au dreptul să voteze cum vor. Îmi este rușine de faptul că țara mea nu are o politică constructivă, de faptul că blochează accesul la Schengen fără nici un motiv și că dă lecții altor țări. Da, este rușinos. Aș vrea să îmi văd țara acolo în față, în încercarea de a construi o nouă Europă", a declarat Sophie in 't Veld pentru Digi FM.

Europarlamentar olandez: "Îndepliniți criteriile pentru Schengen din 2011"

"Există partide naționaliste, populiste, extremiste atât în Bulgaria, cât și în România sau Olanda. Ele au aceeași agendă la nivel european, fac parte din aceleași grupuri politice. La nivel național însă, se confruntă. Naționaliștii din Olanda trezesc în oameni sentimente antieuropene, anti-Bulgaria, anti-România. Dacă reușesc acest lucru, naționaliștii din România, de exemplu, se vor folosi de asta pentru a trezi la rândul lor sentimente anti-europene în rândul românilor. Este foarte cinic și cred că este esențial ca politicienii de centru responsabili să construiască o Europă unită. Asta înseamnă să își asume responsabilitatea și să spună: Bulgaria și România îndeplinesc criteriile, trebuie să fie primite în Schengen", a adăugat europarlamentarul olandez.

”Desigur, corupția este o problemă, dar nu are nimic de a face cu criteriile Schengen. Trebuie să luptați cu corpupția? Da, sigur! Dar criteriile pentru a intra în Schengen au fost îndeplinite. Deci trebuie să fiți lăsați să intrați în Schengen. Nu poți veni cu criterii noi de fiecare dată, iar asta este ceea ce parlamentul olandez nu înțelege. Cred că prim-ministrul ar trebui să arate leadership, dar mă tem că nu face destule eforturi din cauza politicii interne. Voi, Bulgaria și România, nu primiți un cec în alb. Îndepliniți criteriile din 2011. Toată lumea vrea solidaritate europeană, unitate europeană. Suntem în mijlocul a nenumărate crize: război, criză energetică, inflație, etc. Nu este momentul să plusezi în fața electoratului de acasă în detrimentul unității europene”, consideră Sophie in 't Veld.

Pe acelaşi subiect

Olanda se opune aderării României la spațiul Schengen

Joi, Parlamentul olandez a votat o rezoluţie prin care cere ca ţara noastră, alături de Bulgaria, să nu fie primită în spaţiul de liberă circulaţie. Este un mesaj politic extrem de important, având în vedere că depindem de votul Ţărilor de Jos. 

''Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare. Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.). Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc", a declarat joi Sophia in'T Veld.

Olanda este singura piedică în calea intrării României în Spațiul Schengen. Premierul Mark Rutte a semnalat în România că aşteaptă ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Dar preşedintele şi premierul României rămân optimişti. Klaus Iohannis a declarat, joi, că România are o şansă de a adera la spaţiul Schengen, dar nu o garanţie, subliniind că rezultatul misiunii de evaluare care a fost în România este unul foarte bun, dar că mai sunt chestiuni ce trebuie în continuare clarificate. Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a precizat că România și-a oferit disponibilitatea ca reprezentanții Olandei să vină să verifice dacă țara noastră îndeplinește condițiile pentru accederea în Spațiul Schengen.

Ţările membre UE care nu fac parte din spaţiul Schengen

Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Europarlamentar olandez: "Îmi este rușine că țara mea blochează aderarea României și Bulgariei la Schengen"