Antena Meniu Search
x

Video "Locul României este în Schengen." Ce a discutat Nicolae Ciucă cu Ursula von der Leyen şi Roberta Metsola la Bruxelles

Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea României cu privire la aderarea la Schengen și o duce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară, afirmă premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Locul României este în Schengen a transmis şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

De Redactia Observator la 26.10.2022, 18:05
Nicolae Ciucă și Ursula von der Leyen
Ciucă spune că România este mai aproape de aderarea la Schengen, după discuția cu Ursula von der Leyen - Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Discuțiile s-au axat asupra aderării României la Spațiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova, transmite Mediafax.

 

„Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Pe acelaşi subiect

Prim-ministrul a menționat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiției, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.

„Șeful Executivului a asigurat de angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă și cuprinzătoare a țintelor și jaloanelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Referitor la țintele și jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuțiilor tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen. Totodată, premierul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar și al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menținerea concentrării pe obiectivele de tranziție digitala, ecologică și consolidarea rezilienței”, transmite Guvernul într-un comunicat de presă.

Discuții între Ciucă și von der Leyen pe reforma sistemului de pensii

Ciucă a menționat că sunt importante și ajustări ale unor ținte și jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale. A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.

De asemenea, Ciucă a subliniat importanța acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, masuri suplimentare de facilitare a accesului pe piața UE a produselor din această țară și eliminarea tarifelor de roaming.

„Premierul a reiterat angajamentul României pentru susținerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea și integrarea refugiaților, respectiv a tranzitului de cereale. Totodată, a notat cu satisfacție recunoașterea de către președinta Comisiei Europene a eforturilor autorităților si cetățenilor romani pentru sprijinirea si integrarea refugiaților din Ucraina, respectiv susținerea consistentă a tranzitului de cereale din Ucraina”, spune sursa citată.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă se află marți și miercuri într-o vizită de lucru la Bruxelles.

Metsola, după întrevederea cu Ciucă: Locul României este în Schengen

Locul României este în Schengen, a scris miercuri, pe Twitter, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, după întrevederea avută la Bruxelles cu prim-ministrul Nicolae Ciucă. "Nu mai trebuie pierdut timp. Locul României este în Schengen", a transmis Metsola pe pagina de socializare, unde a postat mai multe fotografii de la întâlnirea cu şeful Executivului de la Bucureşti.

Ciucă a discutat cu preşedintele Parlamentului European despre aderarea României la Spaţiul Schengen, răspunsul Uniunii Europene la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, consolidarea acţiunii UE în vecinătatea sa şi securitatea energetică.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » "Locul României este în Schengen." Ce a discutat Nicolae Ciucă cu Ursula von der Leyen şi Roberta Metsola la Bruxelles