Olanda nu ne vrea în Schengen. Europarlamentarii români, optimiști în ceea ce privește șansele României de a adera
Olanda ne pune beţe în roate în drumul spre Schengen. În urmă cu câteva ore, Parlamentul olandez a votat o rezoluţie prin care cere ca ţara noastră, alături de Bulgaria, să nu fie primită în spaţiul de liberă circulaţie. Un mesaj politic extrem de important, având în vedere că depindem de votul Ţărilor de Jos. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă rămân optimişti.
De Redactia Observator la 20.10.2022, 20:33"De 11 ani noi îndeplinim practic cerințele tehnice. Aderarea nu s-a realizat, fiindcă, până la urmă, există și un vot politic în JAI. Acum este o fereastră de oportunitate, adică avem o șansă", a declarat Klaus Iohannis.
În timp ce preşedintele Iohannis vorbea plin de speranţă, parlamentarii din Olanda spuneau răspicat "nu" aderării României la Schengen prin votarea unei rezoluţii.
Ce au de spus europarlamentarii români?
"Rezoluţia din Parlamentul olandez reprezintă doar un mecanism procedural pe care legislativul din Olanda îl realizează de fiecare dată când are loc o dezbatere în Parlamentul European", adaugă Victor Negrescu, europarlamentar român.
- Ciucă, dispus să-i primească pe olandezi la verificări: "Să vadă că suntem pregătiți pentru accederea la...
- Parlamentul Olandei a votat o rezoluție prin care se opune aderării României la spațiul Schengen
- Intrarea României în Schengen, departe de a fi o certitudine. Iohannis: "Avem o şansă, însă nu avem o garanţie"
"Este foarte multă ipocrizie din partea parlamentarilor din Ţările de Jos şi a olandezilor, în genere, în raport cu Europa Centrală şi de Est", explică politologul Andrei Țăranu.
Documentul votat de parlamentari la propunerea partidului din care face parte premierul Mark Rutte cere Guvernului olandez să investigheze în continuare modul în care România şi Bulgaria îşi supraveghează frontierele.
"Partidele doi şi trei din cadrul coaliţiei de guvernământ sunt pentru intrarea Romaniei şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Partidul numărul 1 şi partidul numărul 4 susţin acest demers şi această rezoluţie care a trecut la limită", a declarat Rareș Bogdan, europarlamentar român.
"Lor le este frică de această migraţie intracomunitară. În rest, nu văd, nu cred să existe vreo raţiune pentru că, să fim serioşi, marile probleme de corupţie nu sunt în nişte ţări sărace precum România şi Bulgaria", mai adaugă politologul Andrei Țăranu.
Votul din Parlamentul Olandei este un semnal politic puternic pentru decizia finală din decembrie.
"Ne poate îngrijora, dar nu vorbim astăzi de o poziţie a votului din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Europene din luna decembrie", susține Victor Negrescu.
Preşedintele şi premierul rămân optimişti
"Nu ne îngrijoarează deloc pentru că țara noastră a făcut tot ceea ce era necesar să îndeplinească toate cerințele tehnice pentru accedere în spațiul Schengen", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.
Ultimul pas către aderarea la Schengen: ridicarea MCV. "MCV ține foarte mult de felul cum vor fi evaluate noile legi ale justiției și aici cred că putem să fim optimiști. Sunt legi bune care au ieșit acum din Parlament", a declarat Klaus Iohannis.
Doar că legile au fost atacate la Curtea Constituţională de ppoziţie. Cu toate astea, Comisia Europeană ar putea anunţa săptămâna viitoare că, după 15 ani, România iese de sub Mecanismul de cooperare și de verificare. Bulgariei i s-a ridicat MCV-ul din noiembrie anul trecut.